PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 23 |

Tytuł artykułu

Wpływ nawożenia dolistnego miedzią i manganem na przydatność słodowniczą ziarna jęczmienia (badania wstępne)

Warianty tytułu

EN
Effect of foliar fertilization with copper and manganese on the malting quality of barley grain (preliminary study)

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oceniono wpływ nawożenia dolistnego jęczmienia jarego odmiany Quench preparatami firmy PP-C ADOB Sp. z o.o. Sp. k., zawierającymi Cu lub Mn (ADOB 2.0 Cu IDHA lub ADOB 2.0 Mn). Poddano ocenie technologicznej ziarno, otrzymane z niego w warunkach laboratoryjnych 4- i 5-dniowe słody typu pilzneńskiego oraz brzeczki wyprodukowane metodą kongresową. Ocenę przydatności słodowniczej przeprowadzono według metod stosowanych w analityce EBC. Założono, że niezależnie od zasobności gleby w mikroskładniki, dolistna aplikacja miedzi i manganu może być czynnikiem stabilizującym cechy jakościowe ziarna, słodów typu pilzneńskiego i brzeczek piwnych. Stwierdzono, że nawet w bardzo dobrych warunkach wegetacyjnych 2014 roku, sprzyjających pozyskiwaniu ziarna o dobrej przydatności słodowniczej można uzyskać, poprzez dolistne nawożenie miedzią i manganem, poprawę jakości słodów i brzeczek piwnych. Stwierdzono, że nawożenie tymi mikroelementami wpływa na zmniejszenie ubytków naturalnych w trakcie produkcji słodów: zastosowanie miedzi – średnio o 2,6–3,6%, manganu – średnio o 0,8–1,4%. Stwierdzono także pozytywny wpływ zastosowanych nawozów na zwiększenie zawartości wolnego azotu alfa-aminokwasowego (FAN), szczególnie w brzeczkach pozyskanych z 5-dniowych słodów.
EN
The effect of foliar fertilization of spring barley cv. Quench with PP-C ADOB Sp.z o.o. Sp. k. proprietary formulas containing Cu or Mn (ADOB 2.0 Cu IDHA and ADOB 2.0 Mn respectively) was assessed. The grain, laboratory obtained 4 and 5 dayold malts and Congress worts were subjected to technological assessment. The malting quality was determined with standard EBC methods. It was found that, even under growing conditions in 2014 which favoured the obtaining a good quality malts, foliar fertilization with Cu and Mn allows the quality of malts and worts to be improved. Moreover, fertilization with microelements decreased the malting losses during malts production by 2,6–3,6% and 0,8–1,4% for Cu and Mn fertilized grain respectively. It was also found that the use of Cu- and Mn-containing fertilizers improved the free amino nitrogen (FAN) content in worts especially in 5 day-old malts.

Wydawca

-

Rocznik

Numer

23

Opis fizyczny

s.18-23,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Plac Grunwaldzki 24A, 50-363 Wrocław, Polska
autor
  • Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, ul. J. Chełmońskiego 37/41, 51-630 Wrocław, Polska, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław

Bibliografia

  • Analytica – EBC. Verlag Hans Carl Getranke – Fachverlag, Nurnberg, 1998.
  • Barczak B., Kozera W., 2003. Oddziaływanie nawożenia mikroelementami na zawartość i skład frakcyjny białka ziarna jęczmienia jarego. Acta Agrophysica, 85: 31-38.
  • Barczak B., Nowak K., Kozera W., Majcherczak E., 2005. Wpływ dokarmiania dolistnego mikroelementami na wielkość plonu ziarna jęczmienia jarego. Fragmenta Agronomica, 4(88): 5-17.
  • Błażewicz J., Brejan K., Liszewski M., Wyrwa P., 2015. Wpływ nawożenia dolistnego roślin jęczmienia na jakość słodów typu pilzneńskiego. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 59(5): 2122.
  • Czuba R., 2000. Mikroelementy we współczesnych systemach nawożenia. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 471: 161-169.
  • Domska D., Raczkowski M., 2009. Wpływ techniki dokarmiania mikroelementami na plonowanie i jakość ziarna pszenżyta. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 541: 105-112.
  • Gorlach E., Mazur T., 2001. Chemia rolna. Wydawnictwo Naukowe PWN.
  • Kabata-Pendias A., Pendias H., 1993. Biogeochemia pierwiastków śladowych. Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa.
  • Kozłowska K., Liszewski M., 2012. Wpływ nawożenia dolistnego wybranymi mikroelementami na cechy rolnicze ziarna jęczmienia browarnego. Zeszyty Naukowe UP Wrocław, Rolnictwo, CIII, 589: 157-168.
  • Kucharzewski A., Dębowski M., 2000. Odczyn i zawartość mikroelementów w glebach Polski. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 471: 627-635.
  • Kunze W., 1999. Technologia piwa i słodu. Piwochmiel Spółka z o.o., Warszawa.
  • Michałojć Z., Szewczuk C., 2003. Teoretyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agrophysica, 85: 9-17.
  • Ruszkowska M., Wojcieska-Wyskupajtys U., 1996. Mikroelementy – fizjologiczne i ekologiczne aspekty ich niedoborów i nadmiarów. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 434: 1-11.
  • Szewczuk C., Michałojć Z., 2003. Praktyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agrophysica, 85: 19-29
  • Warechowska M., Domska D., 2002. Wpływ dolistnego dokarmiania azotem i mikroelementami na zawartość i skład białka ziarna pszenżyta jarego. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 484: 733-741.
  • Zembold-Guła A., Błażewicz J., Liszewski M., 2009. Malting time of brewing barley grain as a factor modifying the quality of Pilsner type malt. Journal of Central European Agriculture, 10(4): 341-346.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-8c3b8887-5c46-44ba-acf7-4b091e9d2ac5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.