PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 40 | 4 |

Tytuł artykułu

School Fruit Scheme impact on fruit and vegetable consumption among school children

Warianty tytułu

PL
Wpływ programu "Owoce w Szkole" na spożycie owoców i warzyw wśród dzieci w wieku szkolnym

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The evaluation of the School Fruit Scheme was performed among grade 3 pupils (9 years old) from 58 randomly selected primary schools in the area of 5 selected voivodeships: Pomorskie, Opolskie, Wielkopolskie, Podkarpackie, Mazowieckie representative for north, south, central, east and west regions before launching the distribution of fruit and vegetables (October 2010) and at the end of the fruit and vegetables distribution period (May-June 2011). The study was conducted in 38 randomly selected schools participating in the School Fruit Scheme (intervention group) and in 20 randomly selected schools not participating in the Scheme (control group). The fruit and vegetables consumption of pupils were evaluated based on the 3-day food record method. At the end of the School Fruit Scheme, fruit consumption, vegetable consumption and total fruit and vegetable consumption on school days + weekends days was significantly higher in the intervention group than in the control group but was still below the recommendations. At the end of the Scheme the total consumption of fruit and vegetables on school days in the intervention group was 21% higher in comparison to the control group. Conclusions: The evaluation results show that the Scheme has a very strong potential and is an appropriate tool to improve the eating habits of children towards consuming more fruit and vegetables for the future.
PL
Ocena programu „Owoce w szkole” została przeprowadzona wśród uczniów klasy III (9 lat) z 58 losowo wybranych szkół podstawowych z 5 wybranych województw: pomorskiego, opolskiego, wielkopolskiego, podkarpackiego, mazowieckiego. Wybrane województwa były reprezentatywne dla regionów Polski, czyli północy, południa, centrum, wschodu i zachodu. Badanie przeprowadzono w szkołach przed rozpoczęciem dystrybucji owoców i warzyw (październik 2010 r.) oraz pod koniec dystrybucji owoców i warzyw (maj-czerwiec 2011 r.). Badanie przeprowadzono w 38 losowo wybranych szkołach podstawowych uczestniczących w programie „Owoce w szkole” (grupa interwencyjna) oraz w 20 losowo wybranych szkołach nieuczestniczących w programie (grupa kontrolna). Spożycie owoców i warzyw przez uczniów zostało ocenione metodą 3-dniowego zapisu w dzienniczku spożycia. Pod koniec programu „Owoce w szkole” spożycie owoców, warzyw oraz owoców i warzyw ogółem w dni szkolne oraz dni szkolne i weekendowe łącznie było istotnie wyższe w grupie badanej niż w grupie kontrolnej, ale wciąż poniżej zaleceń. Pod koniec programu całkowite spożycie owoców i warzyw w dni szkolne w grupie badanej było 21% wyższe w porównaniu z grupą kontrolną. Wnioski: Wyniki oceny wskazują, że program ma duży potencjał i jest odpowiednim narzędziem do pracy z dziećmi w celu poprawy w przyszłości ich nawyków żywieniowych, związanych z większym spożyciem owoców i warzyw.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

40

Numer

4

Opis fizyczny

p.235-245,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Nutrition and Dietetics with the Clinic of Metabolic Diseases and Gastroenterology of the National Food and Nutrition Institute in Warsaw, Warsaw, Poland
  • Department of Nutrition and Dietetics with the Clinic of Metabolic Diseases and Gastroenterology of the National Food and Nutrition Institute in Warsaw, Warsaw, Poland
  • Department of Nutrition and Dietetics with the Clinic of Metabolic Diseases and Gastroenterology of the National Food and Nutrition Institute in Warsaw, Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Cullen K.W., Baranowski T., Owens E., et al.: Availability accessibility and preferences for fruit, 100% fruit juice and vegetables influence children's dietary behavior. Health. Educ. Behav., 2013, 30, 5, 615-626.
  • 2. Kowrygo B.: Studium wpływu gospodarki rynkowej na sferę żywności i żywienia w Polsce. Rozpr. Nauk. Monogr., Warszawa, SGGW, 2000.
  • 3. Adamczyk G.: Wybrane aspekty zachowań konsumpcyjnych i wzorców spożycia żywności w polskich gospodarstwach domowych w latach dziewięćdziesiątych. Roczn. Akad. Roln., Poznań 2002, 1, 31-41.
  • 4. Ostrowska B.: Popyt na żywnościowe produkty ogrodnicze w latach 1993-2004. MA Thesis. Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW, Warszawa, 2006.
  • 5. Konsumpcja owoców w roku 2010/2011. Institute of Agricultural and Food Economics 2011, dane niepublikowane.
  • 6. Trębacz A.: Polacy lubią jabłka. Hasło Ogrodnicze 2001, 4.
  • 7. Te Velde S.J., Brug J., Wind M., et al.: Effects of a comprehensive fruit - and vegetable-promoting school based intervention in three European countries: the Pro Children Study. Br. J. Nutr., 2008, 99, 4, 893-903.
  • 8. Ciliska D., Miles E., Oma B., et al.: Effectiveness of community-based interventions to increase fruit and vegetable consumption. J. Nutr., 2000, 32, 341, 52.
  • 9. Gundgaard J., Nielsen J.N., Olsen J., Sorensen J.: Increased intake of fruit and vegetables: estimation of impact in terms of life expectancy and healthcare costs. Public Health Nutr., 2003, 6, 25-30.
  • 10. Veerman J.L., Barendregt J.J., Mackenbach J.P., Brug J.: Using epidemiological models to estimate the health effects of diet behaviour change: the example of tailored fruit and vegetable promotion. Public Health Nutr., 2006, 9, 415-420.
  • 11. de Sa J., Lock K.E., Will European agricultural policy for school fruit and vegetables improve public Health? A review of school fruit and vegetable programmes. Eur. J. Public Health, 2008, 18, 6, p. 558-568.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-8b2c9ca5-8785-4393-a28d-bfa4e3d6b62d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.