PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 14 | 4 |

Tytuł artykułu

Cost-effectiveness and energy efficiency of fenugreek grown under different agricultural production systems

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Ekonomiczno-energetyczna efektywność kozieradki pospolitej uprawianej w zróżnicowanych warunkach agrotechnicznych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The economic analysis is determined by the applied agricultural system, the response of crops to agronomic factors and environmental factors. The aim of this study was to compare the profitability of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) production under different farming systems in north-eastern Europe. Profitability was determined mainly by the cost of farming operations and treatments. The system with the optimal sowing date (B1 - delayed by 10 days in compare to the earliest) and mechanical weed control (D0) generated the highest profits. The value of fenugreek production was determined at USD 1641.0, and the energy efficiency ratio was estimated at 0.53 to 0.60. The most profitable system was B0 – early sowing date, D1 – chemical weed control, where energy inputs reached 9814.3 MJ·ha⁻¹.
PL
Ekonomiczna analiza zastosowanego systemu rolniczego uwarunkowana jest czynnikami agrotechnicznymi i środowiskowymi. Celem badań było porównanie opłacalności uprawy kozieradki pospolitej w warunkach zróżnicowanej agrotechniki północno-wschodniej Europy. Wykazano, że czynnikami warunkującymi opłacalność produkcji tego gatunku były koszty zabiegów agrotechnicznych. Najkorzystniejszą pod względem opłacalności okazała się technologia z optymalnym terminem siewu (B1 – opóźnionym o 10 dni w porównaniu z kontrolą) i mechaniczną regulacją zachwaszczenia (D0). Wartość produkcji kształtowała się na poziomie 1641,0 USD. Wskaźniki efektywności energetycznej wynosiły od 0,53 do 0,60. Najkorzystniejsza była technologia B0 – wczesny termin siewu, D1 – chemiczna ochrona roślin, a poniesione nakłady energii na tę technologię wynosiły 9814,3 MJ·ha⁻¹.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

14

Numer

4

Opis fizyczny

p.15-25,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Agrotechnology, Agricultural Production Management and Agribusiness, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowskiego 8, 10-719 Olsztyn, Poland
autor
  • Department of Agrotechnology, Agricultural Production Management and Agribusiness, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowskiego 8, 10-719 Olsztyn, Poland
  • Department of Agrotechnology, Agricultural Production Management and Agribusiness, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowskiego 8, 10-719 Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • Acharya, S.N., Thomas, J.E., Basu, S.K. (2006). Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.): an: “old world” crop for the “New World”. Biodiversity, 7 (3, 4), 27-30.
  • Amin, A., Alkaabi, A., Al-Falasi, S., Daoud, S.A. (2005). Chemopreventive activities of Trigonella foenum graecum (Fenugreek) against breast cancer. Cell Biol Int., 29 (8), 687-694.
  • Boutfirass, M. (2006-2007). Annual Report: Improvement of coriander and fenugreek crop management. Biological diversity, Cultural and Economic Value of Medical, Herbal and Aromatic Plants in Morocco, 33- 35.
  • Czerwińska-Kayzer, D., Florek, J. (2012). Profitability of selected legumes. Fragm. Agron., 29, 36-44.
  • Dhruj, I.U., Akbari, L.F., Khandar, R.R., Jadeja, K.B. (2000). Field evaluation of fungicides against powdery mildew of fenugreek. J. Mycol. Plant Pathol., 30, 98-99.
  • Dubis, B., Winnicki, T., Budzyński, W.S., Jankowski, K.J. (2015) Cost-effectiveness of the production of short-straw winter triticale cultivar Alekto. Acta Sci. Pol. Agricultura, 14(1), 11-20, www.agricultura.acta.utp.edu.pl.
  • Duke, J.A. (1981). Trigonella foenum-graecum L. In Handbook of legumes of world economic importance. Plenum Press, New York, 268-271.
  • Goraj, L. (2000). Economic accounts for agriculture in Poland. FAPA Warszawa.
  • Haas, G., Geier, U., Frieben, B., Köpke, U. (2005) Estimation of environmental impact of conversion to organic agriculture in Hamburg using the Life-Cycle-Assessment method. www.agroexpertise.de, on line 03.04.2015, 1-16.
  • Jat, R.A., Dungrani, R.A., Arvdia, M.K., Sahrawat, K.L. (2012). Diversification of rice (Oryza sativa L.) based cropping systems for higher productivity, resource-use efficiency and economic returns in South Gujarat of India. Archiv. Agron. Soil Sci., 58(5), 561-572.
  • Harasim, A. (2006). Economic Guide-Farming in outline. IUNG-PIB Puławy.
  • Kołodziej, B., Zejdan, E.M. (2000). The effect of row spacing on Polish and Egyptian fenugreek yielding. Rocz. Nauk Rol., CCCXXIII, 325-329.
  • Kumar, S., Raizada, A., Biswas, H., Kumar, R. (2014). Technical efficiency of fenugreek production in the semi arid region of Rajasthan. India. A scholastic Frontier approach. Afr. J Agric. Res., 9(46), 3411-3417.
  • Lal, G. (2014). Impact of adoption of scientific interventions in fenugreek on grain yield and farmers income: An assessment by FLD’s in Arid Zone of Rajasthan, India. Afr. J Agric. Res., 9(31), 2391-2396.
  • McLean, D., Anderson, V.L. (1984). Applied Factorial and Fractional Designs. Marcel Dekker New York.
  • Makai, P.S., Makai, S., Kismanyoky, A. (2004). Comparative test of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) varieties. JCEA, 5(4), 259-262.
  • Mazur, W.M., Duke, J.A., Wahala, K., Rasku, S., Adlercreutz, H. (1998). Isoflavonoids and lignans in legumes: Nutritional and health aspects in humans. Nutr. Biochem., 9, 193-200.
  • Meena, M.L., Singh, D., Meena, S.S. (2013a). Effect of front line demonstrations on yield enhancement of fenugreek: A case study in arid zone of Rajasthan. Int. J Seed Spices, 3, 64-67.
  • Meena, S.S., Mehta, R.S., Lal, G., Anwer, M.M. (2013b). Economic feasibility of weed management practices in fenugreek. Ind. J Hort., 70, 150-153.
  • Moyer, J., Acharya, S., Mir, Z., Doram, C. (2002). Weed management in irrigated fenugreek grown for forage in rotation with annual crops. Can. J Plant Sci., 83, 181-188.
  • Muzalewski, A. (2007). The operating costs of machinery. IBMER Warszawa.
  • Oncina, R., Botia, J. A., Del Rio, J. A., Ortuno, A. (2000). Bioproduction of diosgenin in callus cultures of Trigonella foenum-graecum L. Food Chem., 70, 489-492.
  • Prasad R., Singh, R., Sing, S., Pal, M. (2001). Studies on intercropping potato with fenugreek. Acta Agronomica Hun., 49, 189-191.
  • Ramphul, O. (2013). Agricultural exports and the growth of agriculture in India. Agr. Econ. Czech J., 59(5), 211-218.
  • Smidt, N.W., Brimer, L. (2005). The use of herbs in pastures: An interview survey among biodynamic and organic farmers with dairy cattle. Agriculture and Human, 22, 355-363.
  • Sharma, O.P. (2003). Moth bean yield improvement through Front Line Demonstrations. Agricultural Extension Review, 15(5), 11-13.
  • Skarżyńska, A., Augustyńska-Grzymek, I., Cholewa, M., Dziwulski, M., Ziętek, I. (2008). The economic results of selected agricultural products in 2006. ERiGŻ-PIB Warszawa.
  • Święcicki, W., Chudy, M., Żuk-Gołaszewska, K. (2007). Legumes in EU projects. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 522, 55-65.
  • Wani, S.P., Rupela, O.P., Lee, K.K. (1995). Sustainable agriculture in the semi-arid tropics through biological nitrogen fixation in grain legumes. Plant Soil, 174, 29-49.
  • Winnicki, T., Żuk-Gołaszewska, K., Truszkowski, W. (2013). Economic and energy efficiency of spring barley cultivation in relation to plant protection application. Acta Sci. Pol. Agricultura, 12(4), 105-115, www.agricultura.acta.utp.edu.pl.
  • Wójcicki, Z. (2002). Equipment and material and energy inputs in the development of agricultural farms. IBMER Warszawa, ISBN 83-86264-62-4.
  • Żuk-Gołaszewska, K., Truszkowski, W., Winnicki, T. (2010). Possibilities for improvement of economic and energetic effectiveness of spring barley production depending on nitrogen fertilization level. Acta Sci. Pol. Agricultura, 9(3), 97-107, www.agricultura.acta.utp.edu.pl.
  • Żuk-Gołaszewska, K., Wierzbowska, J., Bieńkowski, T. (2015). The effect of potassium fertilization. Rhizobium inoculation and water deficit on the yield and quality of fenugreek seeds. J. Elem., 20(2), 513-524.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-8a94feca-9136-4605-aafa-fe605dd15020
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.