PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 21 | 3 |

Tytuł artykułu

Market adjustments of fruit and vegetable producers to changing distribution channels in selected European union countries after 2012

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Dostosowania rynkowe producentow owocow i warzyw do smieniajacych sie kanalow dystrtbucji w wybranych krajach Unii Europejskiej po 2012 roku

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The purpose of the article was to indicate selected distribution channels in groups and organizations of fruit and vegetable producers in countries with different agrarian structures and cultures of horizontal organization, as well as identify differences in preferred distribution channels. Based on the literature review, changes in the supply chain of agri-food products were presented and the growing importance of retail chains was pointed out. Using the data obtained from the European Commission, the weight of individual distribution channels was presented, and by Ward agglomeration cluster analysis using Euclidean distances, 3 disjointed clusters of countries with different characteristics of fruit and vegetable producer groups/organizations were selected. The first cluster consisted of few producer groups/ organizations from Great Britain, Denmark and Romania, whose members engaged in a relatively large area of land and dedicated (65%) their production to retail chains, thus obtaining, on average, higher effects (measured by sales value) attributable to both the group/organization and hectare of land. In contrast, the third cluster included producers from countries that are leaders in the production of fruit and vegetables in Europe, that is, from Spain, Italy, France and Poland. What was characteristic for them was that many members possessing a relatively small area of land joined groups/organisations. They dedicated their production (25%) to retail chains, and their advantage, which may affect the largest share of the average value of sales per member, is the processing of raw materials as part of their own operations.
PL
Celem artykułu jest wskazanie wybieranych kanałów dystrybucji w grupach i organizacjach producentów owoców i warzyw w krajach o różnej strukturze agrarnej i kulturze organizacji poziomej, a także określenie różnic w preferowanych kanałach dystrybucji. Na podstawie kwerendy bibliotecznej przedstawiono zmiany zachodzące w łańcuchu dostaw produktów rolno-żywnościowych oraz wskazano na rosnące znaczenie sieci detalicznych. Wykorzystano dane Komisji Europejskiej, pochodzące z corocznych sprawozdań dotyczących działalności grup/organizacji producentów owoców i warzyw w latach 2012-2016. Przedstawiono wagę poszczególnych kanałów dystrybucji. Za pomocą aglomeracyjnej analizy skupień metodą Warda z wykorzystaniem odległości euklidesowych wyłoniono 3 rozłączne względem siebie skupienia krajów o rożnej charakterystyce grup/organizacji producentów owoców i warzyw. W skład skupienia pierwszego wchodziły nieliczne grupy/organizacje producentów z Wielkiej Brytanii, Danii i Rumunii, których członkowie zaangażowali relatywnie duży areał ziemi i dedykowali (w 65%) swoją produkcję do sieci handlowych, uzyskując z tego tytułu średnio wyższe efekty (mierzone wartością sprzedaży), przypadające zarówno na grupę/organizację, jak i na każdy zaangażowany hektar ziemi. W skupieniu nr 3 znaleźli się producenci z krajów, które są liderami w produkcji owoców i warzyw w Europie – Hiszpania, Włochy, Francja i Polska. Charakterystyczny dla nich był fakt łączenia się w grupę/organizację bardzo wielu członków mających relatywnie niewielki areał ziemi. Swoją produkcję dedykowali w 25% do sieci handlowych, a ich przewagą, mogącą mieć wpływ na największy udział średniej wartości sprzedaży przypadającej na jednego członka, jest przetwarzanie surowca w ramach własnej działalności.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

21

Numer

3

Opis fizyczny

p.134-142,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Poznan University of Economics and Business, 10 Niepodległości Av., 61-875 Poznan, Poland
  • Kujawy and Pomorze Univeristy in Bydgoszcz, 55-57 Toruńska St., 85-023 Bydgoszcz, Poland
  • University 1 Decembrie 1918 of Alba Iulia Strada Gabriel Bethlen 5, Alba Iulia 510009, Romania

Bibliografia

  • Biénabe Estelle, Denis Sautier. 2005. The role of small scale producers’ organizations to address market access. [In] Beyond agriculture: making markets work for the poor. Proceedings of an international seminar, eds. F.R. Almond, S.D. Hainsworth, 69-85. Westminster, London UK, https://assets.publishing.service.gov.uk/media/57a08c14ed915d3cfd00115e/BeyondAgric.pdf, access 16.05.2019.
  • Bieniek-Majka Maryla, Anna Matuszczak. 2017. Integracja pozioma na rynku owoców i warzyw na przykładzie województwa kujawsko-pomorskiego (Horizontal integration of the fruit and vegetables market in kujawsko-pomorskie voivodeship). Bydgoszcz: Wydawnictwo KPSW w Bydgoszczy.
  • Bijman Jos, Roldan Muradian, Andrei Cechin. 2011. Agricultural cooperatives and value chain coordination. [In] Value chains, social inclusion and economic development. Contrasting theories and realities, eds. A.H.J. (Bert) Helmsing, Sietze Vellma, 82-101. London, New York: Routledge Studies in Development Economisc, https://s3.amazonaws.com/academia.edu. documents/46483245/Agricultural_cooperatives_and_value_chai20160614-28672-1hygybx. pdf?AWSAccessKeyId=AKIAIWOWYYGZ2Y53UL3A&Expires=1549978639&Signature =taqR9hAgJN3eLTiq42y%2B4JKfd5c%3D&response-content-disposition=inline%3B%20filename%3DAgricultural_cooperatives_and_value_chai.pdf, access: 16.05.2019.
  • Czyżewski Andrzej, Marta Guth. 2016, Zróżnicowanie produkcji mleka w makroregionach Unii Europejskiej z wyróżnieniem Polski. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
  • Hanf Jon H., Taras Gagalyuk, 2018. Integration Of Small Farmers Into Value Chains: Evidence From eastern europe and Central Asia. IntechOpen, DOI: 10.5772/intechopen.73191.
  • Hernández-Rubio Jesús, Juan C. Pérez-Mesa, Laura Piedra-Muñoz, Emilio Galdeano-Gómez. 2018. Determinants of food safety level in fruit and vegetable wholesalers’ supply chain: Evidence from Spain and France. International Journal of Environmental Research and Public Health 15 (19): E2246, DOI: 10.3390/ijerph15102246.
  • Kotyza Pavel, Karel Tomsik, Kateřina Elisova, Andrzej Hornowski. 2018. Supporting producer groups – increasing producer’s value added? Scientia Agriculturae Bohemica 49 (2): 142-152. DOI:10.2478/sab-2018-0020.
  • Lipińska Izabela, Olga Stefko. 2014. Rola integracji w budowaniu łańcucha dostaw na przykładzie gospodarstw warzywniczych (The role of production integration in shaping the supply chains – case of vegetables farms ). Logistyka 6: 13526-13533.
  • Matuszczak Anna, Maryla Bieniek-Majka. 2018. Zorganizowanie producentów owoców i warzyw po 2004 roku. Stan i perspektywy (Self-organization of fruit and vegetable producers after 2004. Overview and prospects). Studia Obszarów Wiejskich 52: 181-91. DOI: 10.7163/SOW.52.13.
  • Milczarek-Andrzejewska Dominika. 2012. Drobne gospodarstwa rolne we współczesnych łańcuchach żywnościowych (Participation of small farms in modern food supplychains). Problemy Drobnych Gospodarstw Rolnych 1: 95-113.
  • Moran Theodore H. 2018. FDI and supply chains in horticulture (vegetables, fruits, and flowers, raw, packaged, cut, and processed): Diversifying exports and reducing poverty in Africa, Latin America, and other developing economies. Working Paper 475. Washington: Center for Global Development.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-890bd0ab-4b6f-4a5c-9a71-55176a370b0e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.