PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2018 | 64 | 2 |

Tytuł artykułu

Antioxidant activity of teas obtained from leaves of Camellia sinensis (L.) Kuntze in course of various production processes available on Polish market

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Aktywność antyoksydacyjna herbat dostępnych na polskim rynku, otrzymywanych z liści Camellia sinensis (L.) Kuntze podczas róznych procesów produkcyjnych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The leaves of Camellia sinensis (L.) Kuntze are used to produce many types of tea; this variety results from the production process. The extracts, especially from teas rich in polyphenols, are also used in the prevention and treatment of certain diseases, in addition to their application for consumption. The aim of the study was to compare the antioxidant activity and total phenolic content in extracts from the following types of tea: white, green, oolong, black and Pu-erh. The aqueous and methanolic extracts from the teas were analysed by spectrophotometric methods. The method with the Folin-Ciocalteu reagent was used to determine total phenolic content; the antioxidant activity was investigated by means of the reaction with the DPPH radical. Total phenolic content and the antioxidant activity of examined extracts differed significantly. The alcoholic and aqueous extracts from white and green tea of the highest content of polyphenols (97.1–84.4 mg GAE/g) showed the greatest antioxidant activity (IC50 0.263–0.329 mg/ml), similar to that of BHA. The methanolic extracts from black and Pu-erh tea demonstrated much weaker activity. The antioxidant activity of extracts from investigated teas is closely correlated with content of polyphenolic compounds, which depends on the type of tea and the solvent used for extraction.
PL
Liście Camellia sinensis (L.) Kuntze są używane do produkcji wielu rodzajów herbat, których różnorodność wynika z procesu produkcyjnego. Wyciągi, zwłaszcza z herbat bogatych w polifenole, poza zastosowaniem spożywczym, są wykorzystywane również w profilaktyce i wspomaganiu leczenia niektórych chorób. Celem pracy było porównanie aktywności antyoksydacyjnej i zawartości sumy polifenoli w wyciągach z herbaty: białej, zielonej, oolong, czarnej i Pu-erh. Wyciągi wodne i metanolowe z herbat analizowano metodami spektrofotometrycznymi. Do oznaczenia sumy polifenoli użyto metody z odczynnikiem Folin-Ciocalteu, aktywność antyoksydacyjną badano w oparciu o reakcję z rodnikiem DPPH. Zawartość sumy polifenoli i aktywność antyoksydacyjna badanych ekstraktów znacznie się różniły. Wyciągi alkoholowe i wodne z herbaty białej i zielonej, o najwyższej zawartości polifenoli (97,1-84,4 mg GAE/ g), wykazywały też najwyższą, zbliżoną do BHA, aktywność przeciwutleniającą (IC50 0,263-0,329 mg/ml). Ekstrakty metanolowe z herbaty czarnej i Pu-erh posiadały wielokrotnie słabsze działanie. Aktywność antyoksydacyjna wyciągów z badanych herbat jest ściśle skorelowana z zawartością w nich związków polifenolowych, która zależy od rodzaju herbaty i użytego do ekstrakcji rozpuszczalnika.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

64

Numer

2

Opis fizyczny

p.60-67,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Pharmacognosy, Poznan University of Medical Sciences, Swiecickiego 4, 60-781 Poznan, Poland
  • Department of Pharmacognosy, Poznan University of Medical Sciences, Swiecickiego 4, 60-781 Poznan, Poland
autor
  • Department of Pharmacognosy, Poznan University of Medical Sciences, Swiecickiego 4, 60-781 Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. Camargo LEA, Pedroso LS, Vendrame SC, Mainardes RM, Khalil NM. Antioxidant and antifungal activities of Camellia sinensis (L.) Kuntze leaves obtained by different forms of production. Braz J Biol 2016; 76(2):428-434. doi: http://dx.doi. org/10.1590/1519-6984.18814
  • 2. Unachukwu UJ, Ahmed S, Kavalier A, Lyles JT, Kennelly EJ. White and green teas (Camellia sinensis var. sinensis): variation in phenolic, methylxanthine, and antioxidant profiles. J Food Sci 2010; 75(6):C541-C548. doi: http://dx.doi.org/10.1111/ j.1750-3841.2010.01705.x
  • 3. Sang S, Lambert JD, Ho CT, Yang CS. The chemistry and biotransformation of tea constituents. Pharmacol Res 2011; 64(2):87-99. doi: http:// dx.doi.org/10.1016/j.phrs.2011.02.007
  • 4. Saeed M, Naveed M, Arif M, Kakar MU, Manzoor R, El-Hack ME, Alagawany M, et al. Green tea (Camellia sinensis) and L-theanine: Medicinal values and beneficial applications in humans. A comprehensive eview. Biomed Pharmacother 2017; 95:1260-1275. doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.biopha. 2017.09.024
  • 5. Cabrera C, Artacho R, Rafael Gimenez R. Beneficial effects of green tea – a review. J Am Coll Nutr 2006; 25(2):79-99. doi: http://dx.doi.org/10.1080/0 7315724.2006.10719518
  • 6. Preedy Victor R. Tea in Health and Disease Prevention Academic Press, Amsterdam-Tokyo 2013.
  • 7. Den Braber K, Sato D, Lee E. Farm and Forestry Production and Marketing Profile for Tea (Camelliasinensis). Specialty Crops for Pacific Island Agroforestry; 2010.
  • 8. Heiss ML, Heiss RJ. The Story of Tea: A CulturalHistory and Drinking Guide Hardcover. Ten Speed Press, 2007.
  • 9. Xu Y, Zhao H, Zhang M, Li CJ, Lin XZ, Sheng J, Shi W. Variations of antioxidant properties and NO scavenging abilities during fermentation of tea. Int Mol Sci 2011; 12(7):4574-90. doi: http://dx.doi. org/10.3390/ijms12074574
  • 10. Mansour RB, Gargouri B, Bouaziz M, Elloumi N, Jilani IB, Ghrabi Z, et al. Antioxidant activity of ethanolic extract of inflorescence of Ormenis Africana in vitro and in cell cultures. Lipids Health Dis 2011; 10:78. doi: http://dx.doi.org/10.1186/1476- 511X-10-78
  • 11. Gupta J, Siddique YH, Beg T, Ara G, Afzal M. A review on the beneficial effects of tea polyphenols on human health. Int J Pharmacol 2008; 4(5):314-338. doi: http://dx.doi.org/10.3923/ijp.2008.314.338
  • 12. Lambert JD, Elias RJ. The antioxidant and pro66 A. Gawron-Gzella, A. Królikowska, M. Pietrzak oxidant activities of green tea polyphenols: a role in cancer prevention. Arch Biochem Biophys 2010; 501(1):65-72. doi: http://dx.doi.org/10.1016/j. abb.2010.06.013
  • 13. Lee LK, Foo KY. Recent advances on the beneficial use and health implications of Pu-Erh tea. Food Res Intern 2013; 53(2):619-628. doi: http://dx.doi. org/10.1016/j.foodres.2013.02.036
  • 14. Yang SC, Lambert JD, Sang S. Antioxidative and anti-carcinogenic activities of tea polyphenols. Arch Toxicol 2009; 83(1):11-21. doi: http://dx.doi. org/10.1007/s00204-008-0372-0
  • 15. Spadiene A, Savickiene N, Ivanauskas L, Jakstas V, Skesters A, Silova A, et al. Antioxidant effects of Camellia sinensis L. extract in patients with type 2 diabetes. J Food Drug Anal 2014; 22:505-511. doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.jfda.2014.04.001
  • 16. Islam MS. Effects of the aqueous extract of white tea (Camellia sinensis) in a streptozotocin-induceddiabetes model of rats. Phytomedicine 2011; 19(1):25-31. doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.phymed.2011.06.025
  • 17. Lin JK, Lin-Shiau SY. Mechanisms of hypolipidemic nd anti-obesity effects of tea and tea polyphenols. Mol Nutr Food Res 2006; 50(2):211-217. doi: ttp://dx.doi.org/10.1002/mnfr.200500138
  • 18. Uchiyama S, Taniguchi Y, Saka A, Yoshida A, Yajima H. Prevention of diet-induced obesity by dietary black tea polyphenols extract in vitro and in vivo. Nutrition 2011; 27(3):287-292. doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.nut.2010.01.019
  • 19. Gawron-Gzella A, Dudek-Makuch M, Matławska I. DPPH radical scavenging activity and phenolic compounds content in different leaf extracts from selected blackberry species. Acta Biol Cracov Bot 2012, 54(2):32-38. doi: http://dx.doi.org/10.2478/v10182-012-0017-8
  • 20. Kim Y, Wampler DJ. Total polyphenol content in ready to drink teas determined by Folin-Ciocalteumethod and HPLC analysis. Sensus Technical Note 2011; SEN-TN-0034.
  • 21. Friedman M, Kim SY, Lee SJ, Han GP, Han JS, Lee KR, et al. Distribution of catechins, theaflavins, caffeine, and theobromine in 77 teas consumed in the United States. J Food Sci 2005; 70(9):C550-C559. doi: http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2005. tb08304.x
  • 22. Yashin A, Yashin Y, Nemzer B. Determination of antioxidant activity in tea extracts, and their total antioxidant content. Am J Biomed Sci 2011; 3(4):322-335. doi: http://dx.doi.org/10.5099/aj110400322

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-88137cc9-bda0-4fad-adf9-c402c731d280
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.