PL
Celem artykułu jest przedstawienie ogólnych informacji do¬tyczących składu dziesięciu rodzajów orzechów. Opisano zawartość poszczególnych składników, tj. tłuszczu (wraz ze składem kwasów tłuszczowych), wody, białka (wraz z oceną jakości białka na podstawie dostępności aminokwasów egzo¬gennych), 'węglowodanów, rozróżniając cukry proste i błon¬nik pokarmowy. Podano również cały wachlarz pierwiastków mineralnych, witamin oraz substancji przeciwutleniających. Orzechy to żywność wysokoenergetyczna, o bogatych walo¬rach żywieniowych. Większość rodzajów orzechów cechuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nienasyconych, a na szczególne uznanie zasługują orzechy 'włoskie, w których stosunek kwasu linolowego do a-linolenowego jest na pozio¬mie 4:1. Orzechy to również znakomite źródło białka wyso¬kiej jakości, żelaza, magnezu, fosforu i cynku oraz substan¬cji przeciwutleniających. Dzięki tym walorom orzechy mają uznane miejsce w prewencji chorób układu krążenia.
EN
The aim of this article is to present current knowledge about nutritional value often types of nuts. The content of various components, such as fat (together 'with the composition of fatty acids), water, protein (including an assessment of the quality of protein based on the availabili¬ty of essential amino acids), carbohydrates, monosacchari¬des, fiber, mineral elements, vitamins and antioxidants were described. Nuts are the calorie dense food 'with high nutritional value. Most of them have a high content of unsaturated fatty acids and additionally 'walnuts presents nutritionally expected ra¬tio of linoleic acid to a-linolenic acid at 4:1. Nuts are also an excellent source of high quality protein, iron, magnesium, phosphorus, zinc and antioxidants. The above mentioned characteristics make the nuts considered as beneficial in the prevention of cardiovascular disease.