PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2017 | 1[3] |

Tytuł artykułu

Właściwości prozdrowotne lnu (Linum ussitatissimum L.)

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Properties pro-health flax (Linum ussitatissimum L.)

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Len jest rośliną roczną uprawianą w klimacie umiarkowanym. Najczęściej uprawianym gatunkiem jest len zwyczajny Linum usitatissimum L. Roślina ta jest surowcem do produkcji sznurów, przędzy, zaś nasiona lnu coraz częściej mają zastosowanie w kosmetologii i lecznictwie. Nasiona lnu zawierają wiele cennych substancji, ważnych dla zdrowia ludzi i zwierząt. Tłoczony na zimno olej lniany posiada cenne walory dietetyczne i prozdrowotne. Zawarte w oleju lnianym kwasy tłuszczowe mają zdolność redukowania stężenia triacylogliceroli w osoczu krwi, normalizują ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo, hamują rozwój choroby niedokrwiennej serca. Wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz poprawiają stan skóry i włosów. Opatrunki z lnu genetycznie zmodyfikowanego działają jak naturalny antybiotyk. W pracy zostały przedstawione wyniki zastosowania oleju lnianego tłoczonego na zimno i nasion lnu w żywieniu ludzi z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Wyniki badań wskazują, że stosowanie w codziennej diecie nasion lnu i oleju lnianego tłoczonego na zimno może wspomóc i znacznie przyspieszyć proces obniżania cholesterolu w organizmie człowieka, co może mieć wpływ na polepszenie kondycji fizycznej i lepsze samopoczucie.
EN
Flax is a short-lived plant grown in temperate climates. The most common species is Linum usitatissimum. Linen is the raw material for the production of ropes and yarns, and today it is increasingly used in cosmetology and medicine. Flax seeds contain many valuable substances, important for human and animal health. Cold pressed linseed oil has valuable nutritional and health benefits. Flaxseed fatty acids contained in linseed oil have the ability to reduce plasma triacylglycerol levels, normalize blood pressure, act against the thrombosis, inhibit the development of coronary heart disease. They show anti-cancer effect and improve the condition of the skin and hair. Flaxseed dressings act as natural antibiotics. This article presents the results of the observation of the use of cold pressed linseed oil and flax seeds in human diets with elevated blood cholesterol. It can be inferred that the daily use of flax seed and cold-pressed linseed oil can help and significantly speed up the process of lowering cholesterol in the human body, which is associated with amarked improvement in physical condition and well-being.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

Opis fizyczny

s.101-111,tab.,bibliogr.,

Twórcy

autor
  • Poradnia Dietetyczna "Vita Styl" Krosno, ul.Lewakowskiego 27b, 38-400 Krosno
  • Zakład Fizjologii i Biotechnologii Roślin, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski, ul.Zelwerowicza, 35-601 Rzeszów

Bibliografia

  • (1) Honermeier B., Öllein., [w:] Ölfrüchte, Faserpflanzen, Arzneipflanzen und Sonder kulturen, K.-U. Heyland, H. Hanus, E.R. Keller (red.), Eugen Ulmer Verlag, Han dbuch des Pflanzenbaues, 2006, 4, s. 254-261.
  • (2) Hanelt P., Mansfeld encyklopedia of agricultural and horticultural crops., 1-6. Springer, Berlin, s. 121.
  • (3) Popis E., Ratusz K., Przybysz M., Krygier K., Konarska M., Sakowska A., Światowa oraz polska produkcja lnu oleistego i oleju lnianego, Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Problemy Rolnictwa Światowego, 2015, 15(30), 2, s. 106-116.
  • (4) Kozłowski R., Poradnik plantatora lnu włóknistego, Instytut Włókien Naturalnych, Poznań 2006, s. 34.
  • (5) Zając T., Oleksy A., Kulig B., Klimek A., Uwarunkowania plonowania formy oleistej lnu zwyczajnego (Linum ussititassimum L.) oraz jej znaczenie żywieniowe i lecznicze, Acta Scientarum Polonorum, Agricultura, 2010, 9(2), s. 47-63.
  • (6) Heller K., Metodyka integrowanej ochrony roślin dla uprawy lnu włóknistego, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, 2012, s 10.
  • (7) Rubilar M., Gutiérrez C., Verdugo M., Shene C., Sineiro J., Flaxseed as asource of functional ingredients, Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 2010, 10(3) s. 373-377.
  • (8) Hałubowicz-Kliza G., Integrowana produkcja lnu włóknistego, Wyd. Instytut Uprawy i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2015, s. 32.
  • (9) Zając T., Klima K., Borowiec F., Witkowicz R., Barteczko J., Plonowanie lnu oleistego w różnych warunkach siedliska, Rośliny Oleiste, 2002, 23, s. 275-286.
  • (10) FAOSTAT, http://faostat3.fao.Org/home/E. [Akces: marzec 2017 r.].
  • (11) Mińkowski K., Studia nad stabilnością oksydatywną olejów roślinnych bogatych w polienowi kwasy tłuszczowe o budowie trienowej, Rozprawa habilitacyjna, Roczniki Instytutu Mięsnego i Tłuszczowego, 2008, s. 46.
  • (12) Cichosz G., Czeczot H., Stabilność oksydacyjna tłuszczów jadalnych - konsekwencje zdrowotne, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2011,1, s. 50-60.
  • (13) Ryan C.D., Smyth, S.J., Economic implications of low-level presence in azero-tolerance Europeanimport market: The case of Canadian Triffid flax, AgBioForum, 2012, 15(1), s. 21-30.
  • (14) Demirbas A., Production of biodiesel fuels from linseed oil using methanol and ethanol in noncatalytic SCF conditions, Biomass and bioenergy, 2009, 33, s. 113-118.
  • (15) Tańska M., Rotkiewicz N., Ambrosiewicz-Walacki M., Wpływ warunków ogrzewania nasion lnu i lnianki na jakość olejów przeznaczonych do produkcji biodiesla, Nauka Przyroda Technologie, 2013, 7(4), s. 1-11.
  • (16) Gunstone F. D., Vegetable oils in food technology, composition, properties and uses, Blackwell Publishing, 2000, s. 318-322.
  • (17) Mannion C., Page S., Bell L.H., Verhoef M., Components of anticancer diet: dietary recommendations, restrictions and supplements of Bill Henderson Protocol, Review, Nutrients, 2011, 3, s. 1-26.
  • (18) Reguła-Sardat A., Zając T., Zagrodzki P., Produkty funkcjonalne - tak, ale jaki kierunek?, Agrotrendy, 2008, 18(99), s. 32-33.
  • (19) Marciniak-Łukasiak K., Rola i znaczenie kwasów omega-3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6 (79), 2011, s. 24-35.
  • (20) Achremowicz K., Szary-Sworst K., Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 3(44), s. 23-35.
  • (21) Jurkowska S., Surowce kosmetyczne, Ośrodek Informatyczno-Badawczy ,,Ekoprzem" Sp. zo.o., Dąbrowa Górnicza 2007, s. 42.
  • (22) Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczyk E., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, PZWL, Warszawa 2012, s. 21.
  • (23) Walczak-Zeidler K., Felczak-Guzik A., Nowak I., Oleje roślinne stosowane jako surowce kosmetyczne - leksykon, Cursiva, Kostrzyn 2012.
  • (24) Morris M., Creating Value chain Cooperation, IDS Bulletin, 2001, 32(3), s. 127-136.
  • (25) Bitiucka D., Sierżantowicz R., Problemy pielęgnacyjne pojawiające się w procesie gojenia ran nowotworowych, Pielęgniarstwo Polskie, 2016, 2(60), s. 241-246.
  • (26) Skórkowska-Telichowska K., Kulma A., Szopa J., The response of diabetic foot to a new type of dressing, International Archives Medicine, 2012, 5, s. 33.
  • (27) Szopa J., Wrób-Kwiatkowska M., Kulma A., Żuk M., Skórkowska-Telichowska K., Dymińska L., Mączka M., Hanuza J., Żebrowski J., Preisner M., Chemica composition and molecular structure of fibers from transgenic flax producing polyhydroxybutyrate, and mechanical properties and platelet aggregation of composite materials containing these fibers, Composites Science and Technology, 2009, s. 69,2438-2446.
  • (28) Głowicka E., Niezwykłe opatrunki z lnu, Gazeta Wrocławska, 2015 www.gazetawro- cławska.pl, dostępność: 10.07.2017.
  • (29) Sarfaraz S., Adhami V.M., Syed D.N. (et al.), Cannabinoids for cancer treatment: progress and promise, Cancer Research, 2008, 68, s. 339.
  • (30) Mazerant-Leszkowska A., Mała księga ziół, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1990, s. 38-39.
  • (31) Ciborowska H., Rudnicka A., Żywienie zdrowego ichorego człowieka, PZWL, Warszawa 2007, s. 77-78.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-8749bc1e-fdcb-4ee6-8600-0a94d8aa1d89
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.