PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 23 | 1 |
Tytuł artykułu

Ocena aktywności enzymów amylolitycznych ziarna pszenicy za pomocą aparatu mixolab

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Evaluation of amylolitic activity of wheat grain using mixolab
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W przedstawionej w artykule pracy badawczej określano aktywność enzymów amylolitycznych w ziarnie pszenicy poprzez oce-nę liczby opadania oraz parametrów uzyskiwanych za pomocą aparatu mixolab. Materiał doświadczalny stanowiły próbki ziar¬na pszenicy ze zbiorów z lat 2008-2011. Badane próbki ziarna pszenicy charakteryzowały się zróżnicowaną aktywnością enzy¬mów amylolitycznych, o czym świadczy liczba opadania w zakresie od 62 do 455 s. Ziarno pszenicy o niższej aktywności enzy¬mów amylolitycznych cechowało się wyższymi 'wartościami parametrów uzyskanych za pomocą aparatu mixolab i charaktery¬zujących 'właściwości skrobi: oporem ciasta w punktach C3 (r = 0,810), C4 (r = 0,930) i C5 (r = 0,921) wykresu oraz większym wskaźnikiem fi(r = 0,633).
EN
In this study the alpha-amylase activity of-wheat grain by falling number method and Mixolab test were determined. Wheat grain samples from 2008-2011 harvests were tested. Alpha-amylase activity of -wheat grain sample determined by falling number method was differentiated - falling number was in the range 62-455 s. Wheat grain with lower alpha- amylase activity was characterized by higher Mixolab pa¬rameters related to starch pasting properties: torque value in point C3 (r = 0,810), C4 (r = 0,930) i C5 (r = 0,921) and higher slope P(r = 0,633).
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
23
Numer
1
Opis fizyczny
s.35-39,rys.,tab.,wykr.,bibliogr.
Twórcy
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego w Warszawie, Warszawa
Bibliografia
  • [1] BANU L, STOENESCU G., IONESCU V. 2008. Improvement of dough rheology and bread quality by enzymes combination. Bulletin UASVM, Agriculture 65(2): 194-199.
  • [2] BANU L, STOENESCU G., IONESCU V., VASILE AN I., APRODU I. 2009. Rheological behavior of different wheat varieties. The Annals of the Dunarea de Jos of Galati. Fascile VI - Food Technology, New Series Year III (XXXII): 25-30.
  • [3] CAFFE M., GLOVER K., KRISHNAN P. 2008. Uti-lization of mixolab for end-use quality and bread wheat loaf volume prediction. South Dakota State University SD, USA.
  • [4] CAFFE-TREML M., GLOVER K.D., KRISHNAN P.G., HARELAND G. 2010. Variability and relation-ships among mixolab, mixograph, and baking param-eters based on multienvironment Spring Wheat Trials. Cereal Chemistry, Vol. 87 (6), 574-580.
  • [5] CODINA G.G., MIRONEASA S., BORDEI D., LEAHU A. 2010. Mixolab versus alveograph andfall- ingnumber. Czech J. Food Sci. Vol. 28, No. 3: 185-191.
  • [6] DAPCEVIC T., HADNADEV M., POJIĆ M. 2009. Evaluation of the possibility to replace conventional rheological wheat flour quality control instruments with the new measurement tool - Mixolab. Agriculturae Conspectus Scientificus Vol. 74, No. 3: 169-174.
  • [7] DUBAT A. 2010. A new AACC International Approved Method to Measure Rheological Properties of a Dough Sample. Cereal Foods World Vol. 55,No.3: 150-153.
  • [8] JAKUBCZYK T., HABER T. 1983. Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Wydawnictwo SGGW-AR, Warszawa.
  • [9] KAHRAMAN K, SAKRYAN O., OZTURK S., KOKSEL H., SUMMU G., DUBAT A. 2008. Utili-zation of Mixolab® to predict the suitability offlours in terms of cake quality. Eur. Food Res. Technol. 227: 565-570.
  • [10] KOKSEL H., KAHRAMAN K, SANAL T., OZAY D.S., DUBAT A. 2009. Potential utilization of Mixolab for quality evaluation of bread wheat genotypes. Cereal Chemistry Vol. 86 (5), 522-526.
  • [11] Mixolab Applications Handbook. Rheological and enzyme analyses. Chopin Applications Laboratory, France, 2012.
  • [12] PENA R.J., POSADAS-ROMANO G., ESPINO- ZA-GARCIA B.M., DUBAT A. 2007. Evaluation of gluten and starch quality parameters -with the Chopin - Mixolab and other traditional flour and dough test-ing instruments. Conferencia Internacional Cereales y Productos de Cereales Calidad e Inocuidad, 1; Rosario (Argentina): 23-26.
  • [13] PERTEN H. 1964. Application of the falling number method for evaluating alpfa-amylase activity. Cereal Chemistry Vol. 41 (3): 127-140.
  • [14] PN-EN ISO 3093:2010 Pszenica, żyto i mąki z nich uzyskane, pszenica durum i semolina - Oznaczanie liczby opadania metodą Hagberga-Pertena (oryg.).
  • [15] ROTHKAEHL J. 2003. Ocena stopnia aktywności al- fa-amylazy przy zastosowaniu amylografu. Przegląd Zbożowo-Młynarski, (8): 20, 25-26.
  • [16] ROTHKAEHL J. 2012. Ocena podstawowych cech technologicznych ziarna pszenicy ze zbiorów 2011 roku. Przegląd Zbożowo-Młynarski (1): 12-15.
  • [17] SZAFRANSKAA. 2010. Ocena jakości odmian psze-nicy za pomocą aparatu mixolab. XXXI Konferencja w Krynicy Morskiej „Jakość produktu finalnego elemen¬tem sukcesu przedsiębiorstwa". Krynica Morska 26-29 maja. Warszawa: Wydaw. IBPRS, 10-13.
  • [18] SZAFRAŃSKA A. 2011. Ocena jakości wybranych odmian pszenicy za pomocą aparatu mixolab. Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego t. LXVI nr 4, 5-16. Wydawnictwo IBPRS Warszawa.
  • [19] SZAFRAŃSKA A., ROTHKAEHL J. 2011. Relacja poziomu wartości liczby opadania i maksymalnej lep-kości kleiku skrobiowego mąki pszennej. XXXII Kon-ferencja w Krynicy Morskiej - Znaczenie jakości su-rowca w sukcesie ekonomicznym przedsiębiorstw zbożowo-młynarskich i piekarskich. Krynica Morska 25-28 maja, Wydawnictwo IBPRS Warszawa, 20-24.
  • [20] TULBEK M.C., HALL C., SIMSEK S., MANTHEY F. 2008. Mixolab - R&D point of view for millers and bakers. ICC International Conference Bosphorus. Is-tanbul 2008.
  • [21] Quality of French wheats. Harvest 2012. http:// www.franceexportcereales.org/IMG/pdf/Plaquette_ QBT_2012_UK_web.pdf
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-872d3b8f-98b1-48d5-9d35-8e4af1b30fbe
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.