Recycled materials and products versus food safety
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W artykule przedstawiono zagadnienia bezpieczeństwa żywności pakowanej w materiały i produkty pochodzące z recyklingu. Opisano różnice między opakowaniami wielokrotnego użytku a opakowaniami z recyklingu. Przedstawiono możliwe interakcje opakowań z tworzyw z recyklingu oraz wyrobów papierowych z recyklingu z pakowaną żywnością.
EN
The problem of food safety packaged in recycled materials and products is presented. The differences between returnable and recycled packaging are discussed. The possible interactions of recycled packaging and paper products with packaged food are examined.
Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
Bibliografia
1. Begley T.H., McNeal T.P., Biles J.E., Paquette K.E. (2002): Evaluating the potential for recycling all PET bottles into new food packaging. Food Additives and Contaminants, 19(Supplement), 135-143
2. Bierdmann M., Grab K. (2010): Is recycled newspaper suitable for food contact materials? Technical grade mineral oils from printing inks. European Food Research and Technology, 230(5), 785-796
3. Binderup M.L., Pedersen G.A., Vinggaard A.M., Rasmussen E.S., Rosenquist H., Cederberg T. (2002): Toxicity testing and chemical analyses of recycled fibre-based paper for food contact. Food Additives and Contaminants, 19(1), 13-28
4. Brody A.L. (2009): Packaging. W: Sustainability in the food industry (red. C. Baldwin). Wiley-Blackwell & the Institute of Food Technologists, Ames
5. Castle L. (2001): Chemical migration from food packaging. W: Food chemical safety, Volume 1 - Contaminants (red. D.H. Watson). Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 193-217
6. Duncan S.E., Webster J.B. (2009): Sensory impacts of food-packaging interactions. W: Advances in food and nutrition research (red. S.L. Taylor). Elsevier, Oxford, 17-64
7. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/98/WE z dnia 19 listopada 2008 w sprawie odpadów oraz uchylająca niektóre dyrektywy
8. Franz R., Welle F. (2003): Recycling packaging materials. W: Novel food packaging techniques (red. R. Ahvenainen). Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 497-518
9. Franz R., Mauer A., Welle F. (2004): European survey on post-consumer poly(ethyleneterephthalate) (PET) materials to determine contamination levels and maximum consumer exposure from food packages made from recycled PET. Food Additives and Contaminants, 21(3), 265-286
10. Girling P.J. (2003): Packaging of food in glass containers. W: Food packaging technology (red. R. Coles, D. McDowell, M.J. Kirwan). Blackwell Publishing, Oxford, 152-173
11. Kilcast D. (1996): Organoleptic assessment. W: Migration from food contact materials (red. L.L. Katan). Blackie Academic and Professional, New York, 51- 76
12. Leks-Stępień J. (2007): Potencjalne źródła zanieczyszczeń opakowań papierowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowanie, 52(7), 35-39
13. Marsh K., Bugusu B. (2007): Food Packaging - Roles, Materials and Environmental Issues. Journal of Food Science, 72(3), 39-55
15. Muncke J. (2009): Exposure to endocrine disrupting compounds via the food chain: Is packaging a relevant source? Science of the Total Environment, 407(16), 4549-4559
16. Page B., Edwards M., May N. (2003): Metal cans. W: Food packaging technology (red. R. Coles, D. McDowell, M.J. Kirwan). Blackwell Publishing, Oxford, 120-151
17. Pfaendner R. (2004): Additives for mechanical recycling of plastics. W: Plastics Additives Handbook (red. H. Zweifel, R.D. Maier, M. Schiller). Hanser, Munchen, 991-1033
18. Piekarska J., Kondratowicz J. (2010): Recykling materiałów opakowaniowych po produktach spożywczych. Opakowanie, 55(10), 11-14
19. Praca zbiorowa (2008): FAO/WHO Expert Meeting on the Application of Nanotechnologies in the Food and Agriculture Sectors: Potential Food Safety Implications. Food and Agriculture Organization of the United Nations and World Health Organization, Rome
20. Rozporządzenie Komisji (WE) NR 282/2008 z dnia 27 marca 2008 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2023/2006 (L 86/9 z 28.3.2008)
21. Rozporządzenie Komisji (WE) NR 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością (L 12/1 z 15.1.2011)
22. Simoneau C„ Raffael B„ Franz R. (2003): Assessing the safety and quality of recycled packaging materials., W: Environmentally-friendly food processing (red. B. Mattsson, U. Sonesson). Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 241-265
23. Triantafyllou V., Akridademertz K., Demertzis P. (2007): A study on the migration of organic pollutants from recycled paperboard packaging materials to solid food matrices. Food Chemistry, 101(4), 1759-1768
24. Vergnaud J.M. (1998): Problems encountered for food safety with polymer packages: chemical exchange, recycling. Advances in Colloid and Interface Science, 78(3), 267-297
25. Welle F„ Franz R. (2007): Recycled plastics and chemical migration into food. W: Chemical migration and food contact materials (red. K.A. Barnes, R. Sinclair, D.H. Watson). Woodhead Publishing limited, Cambridge, 205-227