PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | 17(41) | 4 |

Tytuł artykułu

Influence of ethanol on the amylose viscosity in solutions

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ etanolu na lepkość roztworów amylozy

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
In this paper changes of the intrinsic viscosity, [η], of amylose in the function of ethanol (EtOH) concentration in water solutions were determined. It was found that in solutions of EtOH concentration lower than 12% and higher than 16% an increase in EtOH concentration brought about on increase in [η] value, that was related with the incrcase in the end-to-end length of amylose chain. Moreover time changes of specific viscosity, ηsp, in the studied solutions were determined and they indicated on the stiffening of amylose chain with time.
PL
Omówiono wpływ etanolu na lepkość wodnych roztworów amylozy. Wykryto, że w roztworach, w których stężenie etanolu było w granicach 3-12% (v/v) wzrost stężenia etanolu wyrażał się w nieliniowym wzroście lepkości granicznej amylozy, co świadczy o rozciągnięciu się łańcucha amylozowego. Z drugiej strony porównanie lepkości granicznej amylozy w 16% roztworze EtOH z lepkością w roztworze wodnym wskazuje na szczególne właściwości 16% roztworu EtOH jako rozpuszczalnika amylozy. Lepkość ponownie wzrasta w przypadku roztworów alkoholu o stężeniu większym niż 16%. Przyczyną takich zmian lepkości w układach amyloza-woda-etanol może być zmiana w długości i sztywności łańcucha amylozowego. Poza tym, badania nad lepkością amylozy jako funkcji czasu wskazują. że kinetyka lepkości silnie zależy od stężenia EtOH w roztworze. W początkowej fazie eksperymentu zachodził spadek lepkości właściwej, co jest związane ze sztywnością struktury łańcucha amylozy. W szczególności w roztworach etanolowych o stężeniu mniejszym niż 14% zmiany w strukturze amylozy zależą od czasu, podczas gdy w roztworach, w których stężenie EtOH jest większe niż 14%, końcowe zmiany strukturalne skrobi zachodzą bardzo szybko. Z upływem czasu następuje zbijanie się cząsteczek amylozy.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

4

Opis fizyczny

p.303-307,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Physics, Agricultural University, Poznan, Poland
  • Department of Physics, Agricultural University, Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. Allard B. et al.: Tentative explanation of kinetic non ideal behaviour of nuorinated alcohol-water mixtures in terms of hydrophilic and hydrophobic interactions. Nouveau J. de Chimie., 1983, 7, 569.
  • 2. Bulkin B.J. et al.: Retrogradation kinetics of waxy-corn and potato starches. Carbohydr. Res., 1987, 160, 95.
  • 3. Cipiciani A. et al.: Structural properties of water-ethanol mixtures. Chem. Phys. Letters., 1988, 143, 505.
  • 4. Hui Y. et al.: Influence of inter-turn hydrogen bonding on the stabilization of the helical inclusion complex of amylose. Macromol. Chem., 1988, 189, 1287.
  • 5. Maciejewska W. et al.: Alcohol as an intiator in amylose retrogradation. Proceedings of Vth International Congress on Engineering and Food, May 28 - June 3., 1988, Cologne, Fed. Rep. Ger., (in press).
  • 6. Maciejewska W. et al.: Raman and optical rotatory dispersion study of amylose in water-ethanol mixtures. J. Raman Spectroscopy 1989, 20, 413.
  • 7. Matsunaga A. et al.: Studies on the retrogradation of starch in starchy foods. Starch 1986, 38, 1.
  • 8. Miles M .J. et al.: The roles of amylose and amylopectin in the gelatation and retrogradation of starch. Carbohydr. Res., 1985, 135, 271.
  • 9. Pfannemuller B. et al.: Conformation of amylose in aqueous solution: Optical rotatory dispersion and circular dischroism of amylose-iodine complexes and dependence on chain length of retrogradation of amylose. Biopolymer., 1971, 10, 243.
  • 10. Ring S. G.: Molecular interactions in aqueous solutions of the starch polysaccharides. Food Hydrocolloids 1987, 1, 449.
  • 11. Rullel P. L.: Gelatinisation of starches of different amylose/amylopectin content. J. Cereal Science 1987, 6, 133.
  • 12. Stickler M. et al.: Solution properties of poly(methylmethacrylate) in methyl methacrylate. 1. Macromol. Chem., 1987, 188, 2651.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-863adaa7-5a7a-4a02-ad99-33b15d0f87a3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.