PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 15 | 4 |
Tytuł artykułu

Organizacja skupu i formy współpracy producentów rolnych z podmiotami skupującymi żywiec

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Organization of purchasing and forms of cooperation between farmers and companies purchasing animals for slaughtering
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem pracy była analiza wyników badań producentów żywca rzeźnego dotyczących sposobu sprzedaży produkowanego w gospodarstwie żywca. Badania empiryczne w formie wywiadu standaryzowanego zostały przeprowadzone w trzech województwach: dolnośląskim, podkarpackim i wielkopolskim. Jako główny problem swojej działalności producenci żywca wymieniali niepewność dotyczącą cen skupu. Jednak podejmowali niewiele działań, aby tą niepewność zmniejszyć.
EN
The aim of this paper is to analyse the organization of purchasing and forms of cooperation between farmers and companies purchasing animals for slaughtering. Empirical research based on standardized interviews took place in three provinces: dolnośląskie, podkarpackie and wielkopolskie. The results show that the analyzed producers mentioned uncertainty in relation to purchasing prices as the main problem in their operations. On the other hand the producers did not take any actions to reduce this uncertainty
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
15
Numer
4
Opis fizyczny
s.304-309,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
Bibliografia
  • Marsh C., Scarborough E. 1990: Testing nine hypothesis about quota sampling, The Journal of the Market Research Society, nr 32, s. 485-506.
  • Mroczek R. 2000: Rozwój procesów integracyjnych producentów żywca wieprzowego z zakładami przetwórczymi. IERiGŻ, Warszawa, s. 5.
  • Pepliński B, Wajszczuk K., Wielicki W. 2004: Integracja pionowa a opłacalność produkcji żywca wieprzowego, Wyd. Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań, s. 5.
  • Szymanowski W. 2000: Modernizacja systemu dystrybucji produktów spożywczych w Polsce, [W:] T. Hunek i inni: Dylematy polityki rolnej. Integracja polskiej wsi i rolnictwa z UE, FAPA, Warszawa, s. 152-154.
  • Urban S., Szlachta K. 2000: Ekonomika i organizacja handlu żywnością, Wyd. Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław, s. 84.
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-86334098-3521-408b-b3b6-690458009c4f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.