PL
Przy zwiększonej świadomości konsumentów, dotyczącej zdrowego odżywiania, stale poszukuje się innowacyjnych surowców, które zaciekawią nie tylko swoją odmiennością, ale również bogatym składem chemicznym czy właściwościami prozdrowotnymi. W przetwórstwie żywności pestki dyni zwykle usuwane są na rzecz odżywczego miąższu, jednak ich wysoka wartość odżywcza także zasługuje na zainteresowanie. Ich wykorzystanie w przemyśle spożywczym zawęża się głównie do stosowania jako dodatku do produktów zbożowych, bądź jako przekąski. Innowacyjnym podejściem jest wykorzystanie mąki z odtłuszczonych pestek dyni, powstałej jako produkt uboczny po produkcji oleju z pestek, jako surowca w produkcji piekarskiej
EN
With growing consumer awareness of wholesome diet, innovative raw materials with rich chemical composition and potential pro-health properties are constantly sought. In food processing pumpkin seeds are usually removed and discarded in favour of nutritious flesh, but their high nutritional value makes them interesting for further use. Their application in food industry is rather limited and they are consumed mainly as an additive to cereal products or as a snack. Defatted pumpkin seed flour, which is a waste product after seed oil production, might be an innovative ingredient and can find its use in bakery production