PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 60 | 02 |
Tytuł artykułu

Przydatność słodownicza ozimych form jęczmienia browarnego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Malting suitability of brewer’s barley winter form
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
It was proven that the use of winter form of brewer’s barley of Talisman cultivar in the production of pilsner type malts allows to obtain malts and worts of technological parameters similar to those obtained from spring brewer’s barley (Quench cultivar). Winter forms of brewer’s barley could increase the raw material resources of malt houses because of longer vegetation period of winter plants. Higher stability of malting suitability of the grain is possible because of lower negative reaction of winter barley plants on spring water scarcity in soil.
PL
Wykazano, że użycie polecanej przez firmy hodowlane ozimej formy jęczmienia browarnego odmiany Talisman w produkcji słodów typu pilzneńskiego pozwala na pozyskanie słodów i brzeczek o parametrach technologicznych nieodbiegających od właściwości słodów i brzeczek wyprodukowanych z ziarna jarej formy jęczmienia browarnego (odmiana Quench). Ozime formy jęczmienia browarnego mogą zwiększać zasoby surowcowe słodowni z powodu wyższego plonowania, wynikającego z dłuższego okresu wegetacji roślin ozimych. Większa stabilność przydatności słodowniczej ziarna jest możliwa z powodu mniejszej negatywnej reakcji roślin form ozimych jęczmienia na wiosenne niedobory wody w glebie.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
60
Numer
02
Opis fizyczny
s.2-3,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław
  • Saaten-Union Polska Sp. z o.o.
Bibliografia
  • [1] „Analytica – EBC“. 1998. Verlag Hans Carl Getranke – Fachverlag, Nürnberg.
  • [2] Klockiewicz-Kamińska Ewa. 2005. „Metoda oceny wartości browarnej i klasyfikacja jakościowa odmian jęczmienia”. Centralny Ośrodek Badań Odmian Roślin Uprawnych 80 : 3–15.
  • [3] Kunze Wolfgang. 1999. „Technologia słodu i piwa”. Piwochmiel sp. z o.o., Warszawa.
  • [4] Molina-Cano Jose Luis. 1987. „The EBC Barley and Malt Commitee Index for the evaluation of malting quality in barley and use in breeding”. Plant Breeding 98 : 249–256.
  • [5] Urban Marek, Józef Błażewicz. 2000. ”Wpływ herbicydów na plonowanie i wartość użytkową ziarna odmian jęczmienia ozimego”. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 40 (2) : 746–750.
  • [6] Żarski Jacek, Józef Błażewicz, Stanisław Dudek, Renata Kuśmierek-Tomaszewska, Agnieszka Geldarska. 2015. „Ocena efektywności deszczowania jęczmienia jarego w aspekcie poprawy przydatności słodowniczej ziarna”. Infrastruktura i Ekologia Terenów Zielonych III : 593–602.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-85f32866-c784-4eef-894f-cf6ed6bcde01
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.