PL
Wykazano, że użycie polecanej przez firmy hodowlane ozimej formy jęczmienia browarnego odmiany Talisman w produkcji słodów typu pilzneńskiego pozwala na pozyskanie słodów i brzeczek o parametrach technologicznych nieodbiegających od właściwości słodów i brzeczek wyprodukowanych z ziarna jarej formy jęczmienia browarnego (odmiana Quench). Ozime formy jęczmienia browarnego mogą zwiększać zasoby surowcowe słodowni z powodu wyższego plonowania, wynikającego z dłuższego okresu wegetacji roślin ozimych. Większa stabilność przydatności słodowniczej ziarna jest możliwa z powodu mniejszej negatywnej reakcji roślin form ozimych jęczmienia na wiosenne niedobory wody w glebie.
EN
It was proven that the use of winter form of brewer’s barley of Talisman cultivar in the production of pilsner type malts allows to obtain malts and worts of technological parameters similar to those obtained from spring brewer’s barley (Quench cultivar). Winter forms of brewer’s barley could increase the raw material resources of malt houses because of longer vegetation period of winter plants. Higher stability of malting suitability of the grain is possible because of lower negative reaction of winter barley plants on spring water scarcity in soil.