PL
Przedmiotem badań była ocena przydatności technologii wysokociśnieniowej do celów konserwacji mięsa surowego. Próbki surowego mielonego mięsa wołowego poddawane były działaniu ciśnienia o wartości 600 MPa. Czas działania wysokiego ciśnienia na próbki mięsa wołowego wynosił odpowiednio: 1, 10, 15 i 20 minut, po czym oceniano ogólną liczbę drobnoustrojów mezofilnych w 1g. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono istotny spadek populacji drobnoustrojów po 10 minutach działania ciśnienia. Dalsza ekspozycja próbek na działanie wysokiego ciśnienia spowodowała dodatkowe obniżenie ilości drobnoustrojów. Otrzymane wyniki wskazują na możliwości zastosowania metody wysokiego ciśnienia do konserwacji surowych produktów mięsnych, dla których nie stosuje się utrwalania metodą termiczną.
EN
The subject of the research was to assess the suitability of high-pressure technology for the preservation of raw meat. Samples of raw minced beef were subjected to a pressure of 600 MPa. The duration of high pressure on beef samples was respectively: 1, 10, 15 and 20 minutes, after which the total number of mesophilic microorganisms in 1g was assessed. As a result of the research, a significant decrease in the microbial population was found after 10 minutes of pressure. Subsequent exposure of the samples to high pressure resulted in an additional reduction in the amount of microorganisms. The obtained results indicate the possibility of using the high pressure method for the preservation of raw meat products for which thermal fixing is not used.