PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 14 | 3 |
Tytuł artykułu

Zawartość wybranych składników chemicznych w dyni makaronowej świeżej po zbiorach i po przechowywaniu oraz konserwowanej – w zależności od nawadniania i odmiany

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Content of chosen of chemical components in fresh macaroni summer squash after harvest and after storage as well as stabilized in dependence from irrigation and cultivar
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem pracy było określenie zawartości wybranych składników chemicznych w dyni makaronowej świeżej, po zbiorach i po przechowywaniu oraz konserwowanej w zależności od odmiany oraz nawadniania kroplowego. Eksperymenty polowe przeprowadzono w dwóch kolejnych sezonach wegetacyjnych (2004 i 2005) w Kruszynie Krajeńskim koło Bydgoszczy. Materiał badawczy stanowiła część jadalna świeżych owoców, które przechowywano przez sześć miesięcy w temperaturze 10oC i wilgotności względnej powietrza 85% oraz poddano procesowi technologicznego marynowania oraz zamrażalniczego przechowywania. W odmianach badanych bezpośrednio po zbiorach, pochodzących z poletka z nawadnianiem kroplowym, w istotny sposób zmniejszyła się zawartość suchej masy, cukrów redukujących i ogółem, natomiast wzrosła zawartość witaminy C oraz sumy karotenoidów i ß-karotenu w stosunku do zawartości tych składników w owocach zebranych z poletek nienawadnianych. Po przechowywaniu we wszystkich próbach wzrosła zawartość suchej masy, średnio o 0,8% oraz cukrów redukujących o 22,6%. Zawartość pozostałych badanych składników uległa istotnemu zmniejszeniu: witaminy C średnio o 54% (najmniejszy ubytek wystąpił w materiale utrwalonym metodą mrożenia), sumy karotenoidów i ß-karotenu średnio o 68%, natomiast cukrów ogółem o 51%, w stosunku do średniej zawartości tych składników w owocach dyni po zbiorach.
EN
The aim of the study was to determine of chosen chemical components in fresh macaroni summer squash after harvest and after storage as well as stabilized in dependence from irrigation and cultivar. Field experiments were carried out in the two successive vegetation seasons (2004 and 2005) at Kruszyn Krajeński near Bydgoszcz. Research material was eatable parts of fresh fruits, which were stored during six months in temperature 10oC and relative air humidity 85%, as well as marinade and frozen parts. Squash fruits after harvest from drip-irrigated plots were characterized by decreased content of dry matter, total sugars and reducing sugars as well as by increased content of vitamin C, carotenoids and β-carotin as compared to those harvested from non-irrigated plots. After storage, the content of dry matter was increased on average by 0,8%, and the reducing sugars content was slightly increased by 22,6%. The content of remaining components was significantly decreased. The vitamin C content decreased on average by 54% (lowest decrease in case of frozen material), the content of carotenoids and β-carotin decreased by 68%, the total sugar content decreased by 51% as compared to contents after harvest.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
14
Numer
3
Opis fizyczny
s.82-89,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Przechowalnictwa i Przetwórstwa Produktów Roślinnych, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, ul.Kordeckiego 20, bud.A, 85-225 Bydgoszcz
  • Katedra Przechowalnictwa i Przetwórstwa Produktów Roślinnych, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, ul.Kordeckiego 20, bud.A, 85-225 Bydgoszcz
autor
  • Katedra Melioracji i Agrometeorologii, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, ul.Bernardyńska 6, 85-029 Bydgoszcz
autor
  • Katedra Melioracji i Agrometeorologii, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, ul.Bernardyńska 6, 85-029 Bydgoszcz
  • Katedra Melioracji i Agrometeorologii, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, ul.Bernardyńska 6, 85-029 Bydgoszcz
Bibliografia
  • [1] Barrett D.M., Garcia E.L., Russel G.F., Ramirez E., Shirazi A.: Blanch time and cultivar effects on quality of frozen and stored corn and broccoli. J. Food Sci., 2000, 65, 534-540.
  • [2] Danilchenko H., Paulauskiene A., Dris R., Niskanen R.: Biochemical composition and processability of pumpkin cultivars. Acta Hort., 2000, 510, 493-497.
  • [3] Dąbrowska B.: Dynia zasługuje na większe rozpowszechnienie. Owoce, Warzywa i Kwiaty, 2002, 10, 14-16.
  • [4] Dedio I.: Dynie – rośliny nie zawsze doceniane. Wiad. Zielarskie, 1992, 10, 3-4.
  • [5] Kaniszewski S.: Nawadnianie warzyw polowych. Plantpress, Kraków 2005.
  • [6] Lempka A. :Towaroznawstwo: Produkty spożywcze. PWE, Warszawa 1985.
  • [7] Murkovic M., Gams K., Draxl S., Pfannhauser W.: Development of Austian karotenoid databases. J. Food Comp. Anal., 2000, 13,435-440.
  • [8] Niewczas J., Szweda D., Mitek M.: Zawartość wybranych składników prozdrowotnych w owocach dyni olbrzymiej (Cucurbita maxima). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 2 (43) Supl., 147-155.
  • [9] PN-A-04019:1998. Produkty spożywcze. Oznaczanie zawartości witaminy C.
  • [10] PN-90/A-75101/03. Przetwory owocowe i warzywne. Oznaczanie zawartości suchej masy.
  • [11] PN-90/-75101/12. Przetwory owocowe i warzywne. Oznaczanie zawartości sumy karetonoidów i β-karotenu.
  • [12] Rolbiecki R., Rolbiecki S.: The effectiveness of microirrigation of summer squash ‘Miranda’ in sandy soil conditions, Folia Hort., 2003, 15/2, 97-102.
  • [13] Stangret J., Korzeniewska A., Drzazga B., Horbowicz M., Niemirowicz-Szczytt K.: Porównanie wybranych mieszańców dyni olbrzymiej (Cucurbita maxima Duch.) pod względem przydatności miąższu owoców do mrożenia. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 2002, 488, 399-404.
  • [14] Świetlikowska K. (pod red.), Kazimierczak R.: Ocena jakościowa surowców pochodzenia roślinnego metodą organoleptyczną. Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego. Wyd. SGGW. Warszawa 2006, s. 359-362.
  • [15] Talburt W., Smith F.O.: Potato processing. Nostrand Reinhold Company, New York 1987.
  • [16] Woźniak W.: Znaczenie warzyw w żywieniu człowieka. Warzywa mało znane i zapomniane., pod red. Gapińskiego M., PWRiL, Poznań 1993.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-85cc9bf0-59d8-4cdb-8415-93ed066e2870
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.