PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 18 | 2 |

Tytuł artykułu

Bakterie z rodzaju Asaia - nowe zanieczyszczenie smakowych wód mineralnych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Bacteria Asaia sp. - the new contamination of flavoured mineral waters

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Asaia sp. to rozpowszechniony w przyrodzie nowy rodzaj bakterii octowych. Ich naturalne środowisko stanowią tropikalne kwiaty, owoce i owady południowo-wschodniej Azji. Dane literaturowe wskazują na ich występowanie także w Europie, w smakowych wodach mineralnych z dodatkiem soków naturalnych lub naturalnych aromatów. Ich rozwój powoduje niekorzystne zmiany sensoryczne produktów, głównie zmętnienie, powstawanie osadów, kłaczków oraz zmiany zapachu i barwy. Ze względu na zdolności adhezyjne i tworzenie śluzów mogą także występować w składzie biofilmów, stanowiąc trudne do usunięcia zanieczyszczenie linii produkcyjnych.
EN
Asaia sp. is a new species of acetic acid bacteria that is very common in nature. Tropical flowers, fruits, and insects in SE Asia constitute their natural environment. According to the literature data, they also occur in Europe, in flavoured mineral waters with natural juices or natural aromas added. Their development causes adverse sensory changes in the products, mainly opacity, sediments, flocks, and changes in smell or colour. Owing to their adhesive properties and the ability to form slime, they also occur as a component of bio-films and are a factor contaminating technological production lines and difficult to remove.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

18

Numer

2

Opis fizyczny

s.5-16,tab.,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, ul.Wólczańska 171/173, 90-924 Łódź
autor
  • Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, ul.Wólczańska 171/173, 90-924 Łódź
autor
  • Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, ul.Wólczańska 171/173, 90-924 Łódź

Bibliografia

  • [1] Abdel-Haq N., Savaşan S., Davis M, Asmar B.I., Painter T., Salimnia H.: Asaia lannaensis bloodstream infection in a child with cancer and bone marrow transplantation. J. Med. Microbiol., 2009, 7 (58), 974-976.
  • [2] Garrity G.M, Brenner D.J., Krieg N.R., Staley J.T.( Eds): Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology, The Proteobacteria. Vol. 2, second edition, Springer – Verlag, New York 2005.
  • [3] Cleenwerck I., de Vos P.: Polyphasic taxonomy of acetic acid bacteria: an overview of the currently applied methodology. Int. J. Food Microbiol., 2008, 125, 2-14.
  • [4] De Vero L., Giudei P.: Genus-specific profile of acetic acid bacteria by 16S rDNA PCR-DGGE. Int. J. Food Microbiol., 2008, 125, 96-101.
  • [5] Favia G., Ricci I., Damiani C., Raddadi N., Crotti E., Marzorati M., Rizzi A., Urso R., Brusetti L., Borin S., Mora D., Scuppa P., Pasqualini L., Clementi E., Genchi M., Corona S., Negri I., Grandi G., Alma A., Kramer L., Esposito F., Bandi C., Sacchi L., Daffonchio D.: Bacteria of the genus Asaia stably associate with Anopheles stephensi, an Asian malarial mosquito vector. Microbiology, 2007, 21 (104), 9047-9051.
  • [6] Greenberg D.E., Porcella S.F., Stock F., Womg A., Conville P.S., Murray P.R., Holland S. M., Zelazny A.M.: Granulibacter bethesdensis gen. nov., sp. nov., a distinctive pathogenic acetic acid bacterium in the family Acetobacteraceae. Int. J. Sys. Evol. Microbiol., 2006, 56, 2609-2616.
  • [7] Horsakova I., Voldrich M., Cerovsky M., Dedlackova P., Sicnerova P., Ulbrich P.: Asaia sp. as a bacterium decaying the packaged still fruit beverages. Czech. J. Food Sci., 2009, 27, 362-365.
  • [8] Juretschko S., Beavers-May T.K., Stovall S.H.: Nosocomial Infection with Asaia lannaensis in two pediatric patients with idiopathic dilated cardiomyopathy. J. Med. Microbiol., 2010, 59, 848 (in press)
  • [9] Kato N., Mizuno M., nakai Y., Nozaki K., Suga H., Kanda T., Yamanaka S., Amano Y.: Structural analysis of the water-soluble carbohydrate from Asaia bogorensis by NMR spectroscopy. J. Appl. Glycosci., 2007, 54, 231-233.
  • [10] Katsura K., Kawasaki H., Potacharoen W., Saono S., Seki T., Yamada Y., Uchimura T., Komagata K.: Asaia siamensis sp. nov., an acetic acid bacterium in the alpha-proteobacteria. Int. J. Syst. Evol. Microbiol., 2001, 51, 559-63.
  • [11] Kommanee J., Tanasupawat S., Yukphan P., Malimas T., Muramatsu Y., Nakagawa Y., Yamada Y.: Asaia spathodeae sp. nov., an acetic acid bacterium in the α-Proteobacteria. J. Gen. Appl. Microbiol., 2010, 56, 81-87.
  • [12] Kręgiel D., Rygała A.: Jakość wód mineralnych i napojów – problemy mikrobiologiczne. Przem. Spoż., 2011, 6 (w druku).
  • [13] Malimas T., Yukhpan P., Tagahashi M., Kaneyasu M., Potacharoen W., Tanasupawat S., Nakagawa Y., Tanticharoen M., Yamada Y.: Asaia lannaensis sp. nov., a new acetic acid bacterium in the Alpha-Proteobacteria. Biosci. Biotechnol. Biochem., 2008, 72, 666-671.
  • [14] Moore J.E., McCalmont M., Xu J., Millar B.Ch., Heaney N.: Asaia sp., an unusual spoilage organism of fruit-flavored bottled water. Appl. Environ. Microbiol., 2002, 68, 4130-4131.
  • [15] Moore JE, Xu J, Heaney N, Millar BC.: Spoilage of fruit-flavoured bottled water by Gluconobacter sacchari. Food Microbiol., 2002, 19, 399-401.
  • [16] Myszka K., Czaczyk K.: Ograniczona dostępność składników odżywczych w środowisku wzrostu jako induktor zmian metabolicznych u bakterii heterotroficznych. Post. Mikrobiol., 2006, 45, 87-95.
  • [17] Ndoye, B., Lebeccque S., Dubois-Dauphin R., Tounkanra L., Guiro A.T., Kere C., Diawara B. and Thonart P.: Thermoresistant properties of acetic acids bacteria isolated from tropical products of Sub-Saharan Africa and destined to industrial vinegar. Enz. Microb. Technol., 2006, 39, 916-923.
  • [18] Oberman H., Kręgiel D., Drewicz E.: Wpływ zakażeń mikrobiologicznych na cechy sensoryczne piwa. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 2003, 10, 17-19.
  • [19] Oberman H., Kręgiel D., Drewicz E.: Wpływ zakażeń mikrobiologicznych na cechy sensoryczne piwa. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 2003, 11, 16-17.
  • [20] Sengun I.Y., Karabiyikli S.: Importance of acetic acid bacteria in food industry. Food Control, 2011, 22, 647-656. [21] Song B., Leff L.G.: Influence of magnesium ions on biofilm formation by Pseudomonas fluorescens. Microbiol. Res., 2006, 4 (161), 355-361.
  • [22] Suzuki R., Zhang Y., Iino T., Kosako Y., Komagata K., Uchimura T.: Asaia astilbes sp. nov., Asaia platycodi sp. nov., and Asaia prunellae sp. nov., novel acetic acid bacteria isolated from flowers in Japan. J. Gen. Appl. Microbiol., 2010, 56, 339-346.
  • [23] Tuuminen T., Heinasmaki T., Kerttula T.: First report of bacteremia by Asaia bogorensis, in a patient with a history of intravenous-drug abuse. J. Clin. Microbiol., 2006, 44, 3048-3050.
  • [24] Tuuminen T., Roggenkamp A., Vuopio-Varkila J.: Comparison of two bacteremic Asaia bogorensis isolates from Europe. Eur. J. Clin. Microbiol. Infect. Dis., 2007, 26, 523-524.
  • [25] Yamada Y., Yukphan P.: Genera and species in acetic acid bacteria. Int. J. Food Microbiol., 2008, 125, 15-24.
  • [26] Yamada, Y., Katsura, K., Kawasaki, H., Widyastuti, Y., Saono, S.,Seki, T., Uchimura, T., Komagata, K.: Asaia bogorensis gen. nov., sp. nov., an unusual acetic acid bacterium in the AlphaProteobacteria. Int. J. Syst. Evol. Microbiol., 2000, 50, 823-829.
  • [27] Yukphan P., Malimas T., Potacharoen W., Tanasupawat S., Tanticharoen M., Yamada Y.: Noeasaia chianmaiensis gen.nov., sp. nov., a novel osmotolerant acetic acid bacterium in the AlphaProteobacteria. J. Gen. Appl. Microbiol., 2005, 51, 301-311.
  • [28] Yukphan P., Potacharoen W., Tanasupawat S., Tanticharoen M., Yamada Y.: Asaia krungthepensis sp. nov., an acetic acid bacterium in the Alpha-Proteobacteria. Int. J. Syst. Evol. Microbiol., 2004, 54, 313-316

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-84543d55-9fd7-4075-a161-19e8efa57db5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.