PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 70 | 1 |

Tytuł artykułu

Nutrition behaviours and the occurrence of depressive symptoms among the students in the institutions of higher education in Silesia (Poland)

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. Depressive symptoms may appear at any age, yet they are most likely to be observed among young people aged 20-30. According to numerous scientific records, a properly balanced diet may prevent depression or enhance a therapeutical process. Objective. The aim of the study was the assessment of nutrition behaviours and prevalence of depressive symptoms among the students, as well as investigation whereas there is a connection between these variables and the sexes of the examined group. Furthermore, the aim was to determine, whether there is a relation between proper nutrition behaviours and an intensification of depressive symptoms. Material and methods. The research was conducted on a group of 959 students. In order to collect that data on nutrition behaviours an original anonymous questionnaire was used. In order to collect the data on a depressive symptoms occurrence Beck Depression Inventory (BDI-II) was used. Results. Recommended number of meals was taken by 54.95% of students, including 59.20% of women and 48.56% of men. Only 6.25% of students, including 6.94% of women and 5.22% of men, ate a recommended number of 5 or more portions of fruit and vegetables. 11.16% of students, including 10.94% of women and 11.49% of men, drank at least 2 glasses of milk or dairy fermented products. 22.84% of students presented depressive symptoms. 11.57% of the examined people suffered from mild depression, 7.1% - of moderate depression and 4.17% – of a severe one. Conclusions. It was found that there are relations between nutrition behaviours and sexes of the examined people. Women tend to present more beneficial behaviours. Almost every fourth student presented depressive symptoms – an intensification of the symptoms was more frequent among women. A growth in the rate of proper nutrition behaviours was connected with a drop in the depressive symptoms.
PL
Wprowadzenie. Objawy depresyjne mogą pojawić się w każdym wieku, ale najczęściej młodych osób w wieku 20-30 lat. Z wielu doniesień naukowych wynika, że odpowiednio zbilansowana dieta może wykazywać działanie prewencyjne lub wspomagające proces terapeutyczny. Cel badań. Ocena zachowań żywieniowych i częstości występowania objawów depresyjnych wśród studentów oraz sprawdzenie czy istnieją zależności pomiędzy tymi zmiennymi a płcią badanych osób. Ponadto celem było stwierdzenie, czy istnieje zależność pomiędzy prawidłowymi zachowaniami żywieniowymi a nasileniem objawów depresyjnych. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 959 studentów. W celu zebrania danych dotyczących zachowań żywieniowych wykorzystano autorski anonimowy kwestionariusz ankiety, w celu zebrania danych dotyczących wystąpienia objawów depresyjnych wykorzystano skalę depresji Becka (BDI-II). Wyniki. Zalecaną liczbę posiłków w ciągu dnia spożywało 54,95% studentów, w tym 59,20% kobiet i 48,56% mężczyzn. Jedynie 6,25% studentów, w tym 6,94% kobiet i 5,22% mężczyzn spożywało codziennie zalecane 5 lub więcej porcji warzyw i owoców. 11,16% studentów, w tym 10,94% kobiet i 11,49% mężczyzn wypijało co najmniej 2 szklanki mleka lub mlecznych produktów fermentowanych. Wykluczenie słodyczy zadeklarowało 2,09% studentów, w tym 1,39% kobiet i 3,13% mężczyzn, natomiast napojów słodzonych 11,37% studentów, w tym 15,63% kobiet i 4,96% mężczyzn. Objawy depresji stwierdzono u 22,84% studentów, depresja łagodna dotyczyła 11,57%, umiarkowana – 7,1%, ciężka – 4,17% badanych osób. Wnioski. Stwierdzono, że istnieją zależności między zachowaniami żywieniowymi a płcią badanych. Kobiety mają tendencję do prezentowania korzystniejszych zachowań. Niemal co czwarty student prezentował objawy depresyjne - nasilenie objawów było częstsze u kobiet. Wzrost odsetka prawidłowych zachowań żywieniowych związany był ze spadkiem objawów depresyjnych.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

70

Numer

1

Opis fizyczny

p.69-77,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Environmental Medicine and Epidemiology, School of Medicine with the Division of Dentistry in Zabrze, Medical University of Silesia in Katowice, Zabrze, Poland
  • Department of Human Nutrition, School of Public Health in Bytom, Medical University of Silesia in Katowice, Jordana 19 Str., 41-808 Zabrze, Poland
autor
  • Department of Nutrition-Related Disease Prevention, School of Public Health in Bytom, Medical University of Silesia in Katowice, Zabrze, Poland
  • Department of Environmental Medicine and Epidemiology, School of Medicine with the Division of Dentistry in Zabrze, Medical University of Silesia in Katowice, Zabrze, Poland

Bibliografia

  • 1. Frisco M.L., Houle J.N., Lippert A.M.: Weight change and depression among US young women during the transition to adulthood. Am J Epidemiol 2013;178:22-30 doi: 10.1093/aje/kws462.
  • 2. Glibowski P., Misztal A.: Wpływ diety na samopoczucie psychiczne [Effect of diet on mental well-being]. Bromat. Chem. Toksykol. 2016;49(1):1-9 (in Polish).
  • 3. Ilow R., Regulska-Ilow B., Różańska D.: Dietary habits of Wroclaw Medical University students (Poland). Rocz Państw Zakl Hig 2017;68(1):23-32.
  • 4. Jaworska L., Morawska N., Morga P., Szczepańska-Gieracha J.: Analiza częstości występowania objawów depresyjnych wśród studentów Wydziału Fizjoterapii Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu w kontekście planów zawodowych [Analysis of the prevalence of depressive symptoms among students of the Faculty of Physiotherapy, University School of Physical Education in Wroclaw in the context of career plans]. Fizjoterapia 2014;22(3):10-22 (in Polish).
  • 5. Jośko-Ochojska J., Lizończyk I.: Występowanie depresji u młodzieży z nadwagą i otyłością [Prevalence of depression in overweight and obese adolescents]. Hyg Pub Health 2014;49(4):690-695 (in Polish).
  • 6. Jurkiewicz B., Kołpa M.: Stres a ryzyko wystąpienia depresji u ludzi młodych w przedziale wiekowym 20-35 lat [Stress and the risk of developing depression among young people aged between 20 and 35]. Probl Pielęgn 2015;23(1):13-19 (in Polish).
  • 7. Khalid S., Williams C.M., Reynolds S.A.: Is there association between diet and depression in children and adolescents? A systematic review. Br J Nutr. 2016;116(12):2097-2108 doi:10.1017/S0007114516004359.
  • 8. Kjærgaard M., Joakimsen R., Jorde R.: Low serum 25-hydroxyvitamin D levels are associated with depression in an adult Norwegian population. Psychiat. Res. 2011;190(2-3):221-225 doi:10.1016/j.psychres.2011.06.024.
  • 9. Kucharska E.: Poprawa zdrowia poprzez prawidłowe żywienie i aktywność fizyczną [Improving health by improving nutrition and physical activity]. W: Podgórska M. red. Choroby XX wieku – wyzwania w pracy fizjoterapeuty [Diseases of the twentieth century - challenges in the work of a physiotherapist]. Gdańsk, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Zarządzania 2017 (in Polish).
  • 10. Leszczyńska S., Błażejewska K., Lewandowska-Klafczyńska K., Rycielski P.: Emocje a zachowania żywieniowe u kobiet w wieku 18–30 lat [Emotions and eating behaviors among females aged 18–30]. Endokrynol Otyłość 2011;7(3):167-171 (in Polish).
  • 11. Martinez-Gonzales M.A., Sanchez-Villegas A.: Food patterns and the prevention of depression. Proc Nutr Soc. 2016;75(2):139-146 doi:10.1017/S0029665116000045.
  • 12. Nasir Y., Rahimi M-H., Molahosseini M., Yekaninejad S., Maghbooli Z., Mirzaei K.: The association of major dietary patterns with depression, anxiety and stress in apparently healthy adults. JNSD 2018;2(5).
  • 13. Opie R.S, Itsiopoulos C., Parletta N., Sanchez-Villegas A., Akbaraly T.N., Ruusunen A., Jacka FN.: Dietary recommendations for the prevention of depression. Nutr Neurosci. 2017;20(3):161-171; doi:10.1179/1476830515Y.0000000043.
  • 14. Quirk S.E., Williams L.J., O’Neil A., Pasco J.A., Jacka F.N., Housden S., Berk M., Brennan S.L.: The assotiation between diet quality, dietary patterns and depression in adults: a systematic review. BMC Psychiatry. 2013;13:175 doi:10.1186/1471-244X-13-175.
  • 15. Rasińska R.: Nawyki żywieniowe studentów w zależności od płci [Dietary habits of students depending on the sex]. Nowiny Lekarskie 2012;81(4):354-359 (in Polish).
  • 16. Rotenstein L.S., Ramos M.A., Torre M., Segal J.B., Peluso M.J., Guille C., Sen S., Mata D.A.: Prevalence of Depression, Depressive Symptoms, and Suicidal Ideation Among Medical Students: A Systematic Review and Meta-Analysis. JAMA 2016;316(21):2214-2236; doi:10.1001/jama.2016.17324.
  • 17. Róg J., Karakuła-Juchnowicz H.: Rola dietetyka w opiece nad pacjentem z zaburzeniami psychicznymi [The role of dietitian in care of a patient with psychiatric disorder]. Psychoterapia i Uzależnienia 2017;2:1-8 (in Polish).
  • 18. Ruusunen A., Lehto S.M., Mursu J.: Dietary patterns are associated with the prevalence of elevted depressive symptoms and the risk of getting a hospital discharge diagnosis of depression in middle-aged or older Finnish men. J Affect Disord. 2014;159:1-6 doi:10.1016/j.psychres.2017.04.020.
  • 19. Smarr K.L., Keefer A.L.: Measures of depression and depressive symptoms: Beck Depression Inventory-II (BDI-II), Center for Epidemiologic Studies Depression Scale (CESDS), Geriatric Depression Scale (GDS), Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), and Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9). Arthrit Care Res. 2011;63(S11):454-466 doi:10.1002/acr.20556.
  • 20. Stefanowski B., Antosik-Wójcińska A., Święcicki Ł.: Wpływ niedoboru witaminy D3 na poziom nasilenia objawów depresyjnych. Przegląd aktualnych badań [The effect of vitamin D3 deficiency on the severity of depressive symptoms. Overview of current research]. Psychiatr. Pol. 2017;51(3):437-454 (in Polish).
  • 21. Stefańska E., Wendołowicz A., Kowzan U., Konarzewska B., Szulc A., Ostrowska L.: Czy zwyczajowy sposób żywienia pacjentów z depresją wymaga suplementacji witaminami i składnikami mineralnymi? [Does the usual dietary intake of patients with depression require vitamin-mineral supplementation?] Psychiatr. Pol. 2014;48(1):75-88.
  • 22. Szczygieł D., Kadzikowska-Wrzosek R.: Emocje a zachowania żywieniowe - przegląd badań. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni [Emotions and eating behaviors – a research review] 2014; 86:69–77 (in Polish).
  • 23. Wendołowicz A., Stefańska E., Ostrowska L.: Influence of selected dietary components on the functioning of the human nervous system. Rocz Panstw Zakl Hig 2018;69(1):15-21.
  • 24. WHO. Obesity: preventing and managing the global epidemic. Report of a WHO Consultation. WHO Technical Report Series 894. Geneva: World Health Organization, 2000.
  • 25. Wilczyńska A.: Kwasy tłuszczowe w leczeniu i zapobieganiu depresji [Fatty acids in treatment and prevention of depression]. Psychiatr Pol. 2013; 47(4):657–666 (in Polish).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-844757d5-c323-455a-809e-72ab97723a7b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.