PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 21 | 2 |
Tytuł artykułu

Badanie jakości pieczywa uzyskanego z wypieku w domowym automacie według różnych grup receptur

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Test for quality bread obtained from baking automa by household different recipes
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W artykule przedstawiono badania dotyczące jakości pieczywa sporządzonego według różnych receptur, wypieczonego w do­mowym automacie do wypieku chleba. Materiał badawczy stanowiły bochenki chleba trzech grup receptur:firmowe z instrukcji do automatów, mieszanka handlowa, receptury własne. Poszczególne chleby wypiekano w automacie do wypieków pieczywa. Badane próbki pieczywa poddano badaniu sensorycznemu,fizykochemicznemu oraz ocenie punktowej. Oceniono skład surow­cowy pieczywa do zastosowania w automacie.
EN
The article presents a study on the quality of breads made with different recipes, baked in a home bread machine. The experimental material comprised three groups of loaves of bread recipes: company of instructions to the machine, a mixture of commerce, own recipe. The various breads baked in the machine for baking bread. Test samples were subjected to sensory examination bread, physicalchemistry and score evaluation. Composition was evaluatedfor use in the bread machine.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
21
Numer
2
Opis fizyczny
s.16-18,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego, Politechnika Koszalińska, Koszalin
  • Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego, Politechnika Koszalińska, Koszalin
Bibliografia
  • [1] Ambroziak Z. 1998. Piekarstwo i ciastkarstwo, War­szawa, WSiP.
  • [2] Beile M. 2008. Chleb własnego wypieku, Warszawa, MULTICO Oficyna Wydawnicza.
  • [3] Horubałowa A., Haber T. 1994. Analiza techniczna w piekarstwie, Warszawa, WSiP.
  • [4] Jędrzejczyk H., Hoffman M. 2008. Tendencje w produkcji wyrobów piekarniczych o podwyższonej wartości odżywczej. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, nr 1, Wyższa Szkoła Menedżerska, War­szawa.
  • [5] Koźmina N. P. 1974. Biochemia technologii pieczywa, Warszawa, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne.
  • [6] Sadkiewicz J. 1998. Urządzenia pomiarowo-badaw­cze dla przetwórstwa zbożowo-mącznego, Bydgoszcz, Wydawnictwo AT-R.
  • [7] PN-A-74108.1996. Pieczywo, Metody badań.
  • [8] Waszkiewicz-Robak B. 1998. Towaroznawstwo pro­duktów spożywczych, Warszawa, Wydawnictwo SGGW.
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-841fed3a-db27-44b8-81a8-2ba77a3ec5d0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.