PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1978 | 04 | 4 |

Tytuł artykułu

Side reactions of acid hydrolysis of sucrose

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Reakcje uboczne kwasowej hydrolizy sacharozy

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
By-products formation during hydrolysis of sucrose was investigated. Formation of fructosylglucose at initial stage of hydrolysis as well as in the course of direct reaction of fructose and glucose was established. It was observed that condensation of fructose is the predominant side reaction of sucrose hydrolysis.
PL
Badano przebieg reakcji ubocznych hydrolizy sacharozy w temperaturze 60 °C, w pH roztworu 1,3 i początkowym stężeniu sacharozy 0,62 g/cm³ Skład roztworów po hydrolizie porównano metodą chromatografii bibułowej ze składem modelowym roztworów czystej fruktozy i równomolowej mieszaniny fruktozy i glukozy utrzymywanych w warunkach analogicznych jak sacharoza. Stwierdzono, że hydrolizie sacharozy towarzyszą reakcje uboczne, które prowadzą do powstawania trójsacharydów i dwusacharydów. Trójsacharydy zanikają całkowicie, gdy stopień inwersji wynosi ponad 0,9. Dwusacharydy powstają w wyniku międzyczas teczkowej kondensacji fruktozy oraz w wyniku bezpośredniego oddziaływania fruktozy i glukozy. W całkowicie zhydrolizowanym roztworze sacharozy, obok glukozy i fruktozy, znajdują się dwucukry powstałe w wyniku kondensacji frukt ozy oraz fruktozyglukoza. Sumaryczne s tężenie produktów ubocznych zależy od początkowego stężenia roztworu sacharozy, podobnie jak to ma miejsce w przypadku fruktozy.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

04

Numer

4

Opis fizyczny

p.373-380,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Chemical Food Technology, Technical University, Gdanska 166, 90-924 Lodz, Poland

Bibliografia

  • 1. Browne C. A., Zerban F . W .: Physical and Chemical Methods of Sugar Analysis, New York 1955, 407.
  • 2. Bourzutschky H., Mauch W.: Z. Zuckerind., 1969, 19, 545, 611, 661.
  • 3. Bell D. J., Edelman J. : J . Chem. Soc., 1954, 4652.
  • 4. Green J. K.: Adv. Carb. Chem., 1967, 21, 95.
  • 5. Gross D., Blanchard P ., Bell D. J.: J. Chem. Soc., 1954, 1727.
  • 6. Hallo J., Toth M., Laszlo E.: Ernährungsforschung, 1968, 13, 463.
  • 7. Król B.: (in press).
  • 8. Łygina V. J., Łygin E. S.: S.I .A., 1973, 313.
  • 9. Opieńśka-Blauth J.: Chromatografia, Warszawa 1957, 583.
  • 10. Parker J. K.: Sucr. Belge 1970, 89, 119, 1974, 93, 15; 73, 26.
  • 11. Pazur J. H., Gordon A. L.: J. Am. Chem. Soc., 1953, 75, 3458.
  • 12. Roe J . H., Epstein J. H.: J . Biol. Chem'., 1949, 178, 839.
  • 13. Schneider F .: CITS X, 1957, 32.
  • 14. Schongart H. A.: Z. Zuckerind., 1959, 9, 10.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-8400619a-0125-4fee-8a57-49aca4af9f0b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.