PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1988 | 15 | 4 |
Tytuł artykułu

The iron balance situation in women in the Nordic countries

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Bilans żelaza u kobiet w krajach nordyckich
Języki publikacji
EN
Abstrakty
PL
Omówiono problem szerokiego rozpowszechnienia niedoborów żelaza u kobiet w Szwecji i innych krajach skandynawskich. Dokonano analizy struktury żywienia w tych krajach w porównaniu z innymi krajami Europy a także znaczenia wzbogacania żywności żelazem dla zapobiegania jego niedoborom. Rozważono możliwość poprawy bilansu żelaza u kobiet w krajach nordyckich uwzględniając poprawę biodostępności żelaza oraz zwiększenia aktywności fizycznej, a co za tym idzie spożycia energii i żelaza. Omówiono również możliwość zwiększenia gęstości żelaza w żywności jak również zmiany związku żelaza stosowanego we wzbogacaniu na lepiej wchłanialne.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
15
Numer
4
Opis fizyczny
p.295-303,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Medicine II, University of Goteborg, Sweden
Bibliografia
  • 1. Rybo E.: Diagnosis of iron deficiency. Scand. J. Haematol., 1985, Suppl. 43, vol. 34.
  • 2. Bengtsson C. et a!.: Prevalence and reasons for anemia in a population sample of women in Gothenburg, Sweden in 1968—1969, 1974—75 and 1980—81. Collogue INSERN/ISTA 1983, 113, 41.
  • 3. Hallberg L., Hallgren J., Hollender A., et al.: Occurrence of iron deficiency in Sweden. In: Occurrence causes and prevention of nutritional anaemia. Ed. B. Blix. Symposia of the Swedish Nutrition Foundation VI Tylösand 1967. Uppsala. Almqvist Wiksell 1968, 19.
  • 4. Garby L., Irnell L., Werner I.: Iron deficiency in women of fertile age in a Swedish community. Acta Soc. Med. Upsaliensis 1967, 72, 91.
  • 5. Garby L., Irnell L., Werner I.: Iron deficiency in women of fertile age in a Swedish community. III. Estimation of prevalence based on response to iron supplementation. Acta Med. Scand., 1969, 185, 113.
  • 6. Hallberg L., Bengtsson C., Garby L., et al.: An analysis of factors leading to a reduction in iron deficiency in Swedish women. Bull. WHO 1979, 57, 947.
  • 7. Milman N., Sondergaard M., Mygind-Sörensen C.: Iron stores in female blood donors evaluated by serum ferritin. Blut 1985, 51, 337.
  • 8. Damberg S. E.: Prevalence of anemia in Denmark. In: Iron deficiency and iron therapy. Ed. L. Hallberg. Göteborg 1978, p. 144.
  • 9. Hagerup L., Eriksen M., Schroll M., et al.: The Glostrup population studies. Collection of epidemiological tables. Scand. J. Soc. Med., 1981, 9, 33.
  • 10. Vellar O. D.: Iron deficiency in adults in Norway. In: Iron deficiency and iron therapy. Ed. L. Hallberg. Göteborg 1978, 128.
  • 11. Takkunen H.: Iron deficiency in the Finnish adult population. An epidemiological survey from 1967 to 1972 inclusive. Scand. J. Haematol., 1976, Suppl. 25.
  • 12. Elwood P. C., Hughes J., Abernethy M., et al.: An international hematological survey. Bull. WHO 1976, 54, 87.
  • 13. Arab L., Schellenberg B., Schlierf G.: Nutrition and Health. A survey of young men and women in Heidelberg. Ann. Nutr. Metab., 1982, 26, Suppl. 1.
  • 14. Galan P., Hercberg S., Soustre Y., et al.: Factors affecting iron stores in French female students. Hum. Nutr. Clin. Nutr., 1985, 39 C, 279.
  • 15. Hallberg L.: Bioavailability of dietary iron in man. Ann. Rev. Nutr., 1981, 1, 123.
  • 16. OECD. Food consumption statistics 1973—1982. Paris 1985.
  • 17. Hallberg L., Brune M., Rossander L.: Low bioavailability of carbonyl iron in man. Studies on iron fortification of wheat flour. Amer. J. Clin. Nutr., 1986, 54, 59.
  • 18. Soustre Y., Dop M. C., Galan P., et al.: Dietary determinants of the iron status in menstruating women. Int. J. Vit. Nutr. Res., 1987, 56, 282.
  • 19. Hallberg L., Högdahl A. M., Nilsson L., et al.: Menstrual blood loss — a population study. Variation at different ages and attempts to define normality. Acta Obstet. Gynecol. Scand., 1966, 45, 25.
  • 20. Hallberg L.: Bioavailable nutrient density: a new concept applied in the interpretation of food iron absorption data. Amer. J. Clin. Nutr., 1981, 34, 2242.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-8391ee4d-1e23-4dca-a411-08135d811247
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.