PL
Na podstawie badań ankietowych oceniano stan wiedzy konsumentów nt. zanieczyszczeń mikrobiologicznych żywności. Badaniami objęto 250 respondentów, wśród których była młodzież oraz osoby dorosłe w różnym przedziale wiekowym. Wykazano, że stan wiedzy konsumentów nt. drobnoustrojów oraz możliwości ich występowania w żywności jest niski. Natomiast nawyki związane z przygotowaniem oraz spożywaniem posiłków oceniono jako dobre. Konsumenci często nie wiedzą, że w żywności mogą wystąpić zanieczyszczenia mikrobiologiczne i dlatego - w wyniku niewłaściwego przetwarzania produktów spożywczych - narażają się na zanieczyszczenia wtórne żywności. Konsekwencją takiego postępowania może być zatrucie pokarmowe.
EN
On the grounds of poll survey, the level of the knowledge of consumers, about microbiological food indigestion was evaluated. There were 250 people, among whom there were the young and the adult persons. The survey showed the low lever of knowledge about germs and possibility of their occurrence in food. However, people have good habits in respect of preparing and consuming the meals. The consumers are often not aware of the possibility of microbiological food contamination, so that they are endangered with the secondary food contamination through improperly food processing. In consequence, it causes food poisoning.