PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 67 | 1 |

Tytuł artykułu

Qualitative evaluation of diets of students at the University of the Third Age at Koszalin University of Technology

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. Nutrition plays an important role in the elderly stage of life. A proper proportion of the individual nutritional ingredients in a diet may positively impact the ageing body. This positive influence consists in slowing down the undesired and unfavourable physiological alterations leading inevitably to the general weakness of the body. Objective. The aim of the paper was to perform a qualitative analysis with the Starzyńska scoring system for diets, the daily food rations (DFR), among students of the University of the Third Age at the Koszalin University of Technology (Poland). Material and methods. The studied materials consisted of the 7-day current records made by 79 students (16 males and 63 females) of the University of the Third Age at the Koszalin University of Technology and the measurements of body weight, height and waistline. The records were qualitatively evaluated with Starzyńska’s test. Results. It was found that approximately half of the students were overweight or obese. The majority consumed the recommended number of meals. About 44% of the students consumed animal protein with all meals. Milk and cheese were ingested daily with at least two meals by approximately 11% of the students. Fruit and vegetables are eaten on a daily basis by about 60% of the students. Almost 40% ate wholegrain bread, groats, and dried legumes. The statistical analysis of the means for the points of individual indicators did not reveal any statistically significant difference between women and men (p>0.05). Conclusions. Approximately ¾ of the evaluated diets were inaccurately formulated and required radical modification. The low frequency of animal protein, milk and cheese, wholegrain bread, groats and dried legume consumption may result in deficiencies in certain nutrients. Nutritional education is recommended, focusing on the correct way to formulate meals. The recorded level of overweight and obesity in the students indicates a need for a quantitative assessment of consumption considering, among others, the energy input in their diets.
PL
Wprowadzenie. Żywienie odgrywa istotną rolę w wieku podeszłym. Odpowiedni udział poszczególnych składników pokarmowych w diecie może pozytywnie oddziaływać na starzejący się organizm. Pozytywne oddziaływanie polega na spowalnianiu niekorzystnych zmian fizjologicznych prowadzących nieuchronnie do ogólnego osłabienia organizmu. Cel. Celem pracy była jakościowa ocena diet (całodziennych racji pokarmowych) uczestników Uniwersytetu Trzeciego Wieku Politechniki Koszalińskiej metodą punktową według Starzyńskiej. Materiał i metody. Materiał stanowiły zapisy siedmiodniowego bieżącego notowania od 79 uczestników (16 mężczyzn i 63 kobiety) Uniwersytetu Trzeciego Wieku Politechniki Koszalińskiej oraz pomiary masy, wysokości ciała i obwodu talii. Zapiski poddano ocenie jakościowej testem Starzyńskiej. Wyniki. Stwierdzono, że około połowa słuchaczy charakteryzowała się nadwagą i otyłością. Większość spożywa zalecaną ilość posiłków. Około 44% słuchaczy spożywa białko zwierzęce w wszystkich posiłkach. Mleko i sery spożywa codziennie przynajmniej w dwóch posiłkach około 11% słuchaczy. Warzywa i owoce codziennie w 3 i 2 posiłkach spożywa większość słuchaczy. W postaci surowej warzywa i owoce spożywa codziennie około 60% słuchaczy. Niecałe 40% słuchaczy spożywa codziennie razowe pieczywo, kasze i strączkowe suche. Analiza statystyczna średnich dla punktów poszczególnych wyróżników nie wykazała istotnie statystycznej różnicy pomiędzy kobietami i mężczyznami (p>0.05). Wnioski. Około ¾ ocenionych diet jest źle skomponowanych i wymaga gruntownych zmian. Wykazana niska częstotliwość spożywania białka pochodzenia zwierzęcego, mleka i serów oraz pieczywa razowego, kasz i strączkowych suchych może prowadzić do niedoborów określonych składników pokarmowych. Zaleca się edukację żywieniową w zakresie prawidłowego komponowania posiłków. Odnotowany poziom nadwagi i otyłości u słuchaczy wskazuje na potrzebę ilościowej oceny spożycia uwzględniając między innymi podaż energii w ich dietach.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

67

Numer

1

Opis fizyczny

p.17-22,ref.

Twórcy

  • Nicolaus Copernicus School Cluster No.1 in Koszalin, Wladyslaw Anders street 30, 75-620 Koszalin, Poland
autor
  • Nicolaus Copernicus School Cluster No.1 in Koszalin, Wladyslaw Anders street 30, 75-620 Koszalin, Poland
  • Department of Biochemistry and Biotechnology, Koszalin University of Technology, Raclawicka street 15-17, 75-620 Koszalin, Poland

Bibliografia

  • 1. Brończyk-Puzoń A., Bieniek J.: Nutrition elderly based on nutritional standards amendment Institute of Food and Nutrition for the Polish population of 2012 years. Nowa Medycyna 2013;4:151-155 (in Polish).
  • 2. Brzozowska A., Sicińska E., Roszkowski W.: Rola folianów w żywieniu osób starszych [The role of folate in nutrition of the elderly]. Rocz Panstw Zakl Hig 2004;55(2):159-164 (in Polish) [PMID: 15493348; http:// www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15493348].
  • 3. Gabrowska E., Spodaryk M.: Nutrition guidelines for the elderly. Gerontol Pol 2006;14(2):57-62 (in Polish).
  • 4. Gronowska-Senger A.: Assessment of nutrition. In: Gawęcki J. eds. Human Nutrition. Basics of Nutrition Sciences. Warszawa, PWN, 2010 (in Polish).
  • 5. Ilow R., Regulska-Ilow B., Biernat J., Kowalisko A.: The assessment of dietary intake of the selected groups from Lower Silesia population 50-year-old. Bromat Chem Toksykol 2007;40(3):293-298 (in Polish).
  • 6. Jabłoński E., Kaźmierczak U.: Nutrition in the elderly. Gerontol Pol 2005;13(1)48-54 (in Polish).
  • 7. Jarosz M.: Nutrition Standards for the Polish population - amendment. Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2012 (in Polish).
  • 8. Jurczak I., Barylski M., Irzmański R.: The importance of diet in the elderly - an important aspect of preventive health care or irrelevant daily regine? Geriatria 2011;5:127-133 (in Polish).
  • 9. Kinalska K, Popławska-Kita A., Telejko B., Kinalski M., Zonenberg A.: Obesity and carbohydrate metabolism. Endokrynologia, Otyłość, Zaburzenia Przemiany Materii 2006;2(3):94-101 (in Polish).
  • 10. Kozieł D., Trafiałek E.: Assessing the influence of the studying at the University of the Third Age on life satisfaction of elderly people. Gerontol Pol 2007;15(3):104- 108 (in Polish).
  • 11. Krajewska-Pędzik A., Ratajczak J., Stępień-Słodkowska M.: Evaluation of nutrition of the university of the third age participants. Aktywność Ruchowa Ludzi w Różnym Wieku 2014;1-4(21-24):83-91 (in Polish).
  • 12. Kvamme JM., Holmen J., Wilsgaard T., Florholmen J., Midthjell K., Jacobsen BK.: Body mass index and mortality in elderly men and women: the Tromso and HUNT studies. J Epidemiol Community Health 2011;66(7):611- 7.
  • 13. Madej D., Borowska K., Bylinowska J., Szybalska A., Pietruszka B.: Dietary intakes of iron and zinc assessed in a selected group of the elderly: are they adequate? Rocz Panstw Zakl Hig 2013;64(2):97-104 [PMID: 23987077; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23987077].
  • 14. Markiewicz R., Borawska M.H., Socha K., Gutowska A.: Calcium and magnesium in diets of people from Podlasie region. Bromat Chem Toksykol 2009;42(3):629-635 (in Polish).
  • 15. Niedźwiedzka E. Wądołowska L.: Analysis of food intake variety in relation to the socio-economic status of elderly Polish citizens. Probl Hig Epidemiol 2010;91(4):576-584 (in Polish).
  • 16. Ożga E., Małgorzewicz S.: Assessment of nutritional status of the elderly. Geriatria 2013;7:98-103 (in Polish).
  • 17. Różańska D., Wyka J., Biernat J.: Food intake of elderly inhabitants of a small town – Twardogora. Probl Hig Epidemiol 2013;94(3):494-502 (in Polish).
  • 18. Sikora E., Pysz M., Leszczyńska T.: Changes in daily supply of basic groups of food products in households of pensioners in the years from 1989 to 2004. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2009;5(66):132-147 (in Polish).
  • 19. Skiba M., Kusa-Podkańska M., Wysokińska-Miszczuk J.: The influence of the oral condition on the menthal and physical well-being of elderly people. Gerontol Pol 2005;13(4):250-254 (in Polish).
  • 20. StatisticaPL Version 10, 64-Bit. Licencja AGAP207E- 324303AR-P. 2015. StatSoft Polska, Kraków
  • 21. Stawarska A, Tokarz A., Kolczewska M.: Energy value and basic ingredients in diet of elderly people from selected Warsaw social associations. Part II. Bromat Chem Toksykol 2008;41(4)4:987-991 (in Polish).
  • 22. Waksmańska W., Woś H., Mikulska M.: Overweight, obesity, malnutrition in Poland and worldwide. Probl Hig Epidemiol 2013;94(4):710-713.
  • 23. World Health Organization. Obesity: preventing and managing the global epidemic: WHO Technical Report Series 894. WHO Geneva 2000.
  • 24. Wieczorek K.T.: Most recent recommendations for protein consumption by the elderly formulated based on the analysis of the research group PROT-AGE. Materials Conference Second National Scientific Conference “Nutrition gerontological – Challenges and Opportunities”. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań, 2014:12 (in Polish).
  • 25. Wyka J., Biernat J.: Porównanie sposobu żywienia ludzi starszych w latach 1990 i 2006 [The comparison of food patterns of the elder people in 1990 and 2006]. Rocz Panstw Zakl Hig 2009;60(2);159-162 (in Polish) [PMID: 19803446; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19803446]

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-81acb9be-172c-4694-8749-7202394039a6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.