PL
Rozwój rynku żywności ekologicznej w kontekście analizy europejskich i krajowych tendencji warunkowany jest podażą i popytem na żywność ekologiczną. Podaż determinowana jest w dużej mierze instytucjonalizacją rozwiązań stymulujących zainteresowanie podejmowaniem gospodarowania metodami ekologicznymi, Popyt zaś uzależniony jest od urzeczywistnianych wartością siły nabywczej potrzeb konsumentów, które są odzwierciedleniem systemu wartości i stylu życia. Porównanie stadiów rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce i na świecie wykazuje pewne analogie. Polska znajduje się w tzw. fazie inicjalnej, a dynamika przejścia na dalsze etapy warunkowana będzie wielorakimi rozwiązaniami i działaniami, wśród których ważną rolę odgrywa świadomość producentów i konsumentów żywności.
EN
The development of the organie food market in the context of the European and local tendencies is determined by the supply of the organic products and the demand for the organic food. The supply of organic products is highly affected by the various institutional factors and developments stimulating the interest in conversion to organic farming. The supply of the organic food depends on the purchase power of the consumers and the consumers’ needs which reflect the value systems and lifestyles characteristics. The comparison between the stages of the organic food market development in Poland and other countries show certain common features. Poland could be considered as a country in the initial stage of the organic food market development and the dynamism of the further developments is determined by the activities relating to the awareness of the producers and consumers.