PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 38 | 3 |
Tytuł artykułu

Food safety and quality aspects in production of frozen ready meals - case study within MoniQA 6th Framework Programme project

Warianty tytułu
PL
Bezpieczeństwo i aspekty jakości podczas produkcji mrożonych dań gotowych - studium przypadku w ramach projekty MoniQA 6. Programu Ramowego
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
There is a growing tendency in frozen ready meals consumption both worldwide and also in Poland. Therefore, the proper safety and ąuality of these meals must be assured. The paper prouides guidance in the field of safety and ąuality parameters of frozen ready meals production. It also includes an example of ąuality management plan in frozen vegetables or uegetables and meat ready meals’ production. The plan u as deoeloped within the MONIQA (Monitoring and Quality Assurance) 6th Framework Programme Project by employees of National Food and Nutrition Institute in Poland and it was reoiewed by Greek frozen ready meals’producers.
PL
Istnieje rosnąca tendencja w konsumpcji mrożonych dań zarówno na świecie, jak i w Polsce. Należy zatem zapewnić właściwe bezpieczeństwo i jakość tych posiłków. W niniejszej pracy zamieszczono wytyczne w zakresie bezpieczeństwa i parametrów jakościowych, jakie powinny być spełnione przez producentów podczas produkcji mrożonych dań gotowych. W pracy zamieszczono również przykładowy plan zarządzania jakością opracowany dla gotowych dań mrożonych warzywnych i warzywno-mięsnych. Plan ten został opracowany w ramach międzynarodowego projektu MoniQA (Monitoring i Zapewnienie Jakości) - Szóstego Programu Ramowego, przez pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, a następnie zweryfikowany przez greckich producentów gotowych dań mrożonych.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
38
Numer
3
Opis fizyczny
p.157-166,ref.
Twórcy
  • Division of Food and Dietary Supplements, National Food and Nutrition Institute in Warsaw, Warsaw, Poland
autor
  • Division of Food and Dietary Supplements, National Food and Nutrition Institute in Warsaw, Warsaw, Poland
autor
  • Division of Food and Dietary Supplements, National Food and Nutrition Institute in Warsaw, Warsaw, Poland
Bibliografia
  • 1. Global Frozen Food Market Analysis by Products Type and by Geography - Trends and Forecasts (2010-2015). Markets and Markets Research. 2011. http://www.businesswire.com/news/home/20110214006223/en/Research-Markets-Global- Frozen-Food-Market-Analysis, wejście w dniu 22.11.2011 r.-
  • 2. European frozen food consumption inches up 3.3% to 11.7 million tons: Heath concerns spur growth in vegetables, poultry, fish and seafood, and low-calorie meals. Quick Frozen Foods International. Industry Overview. l-OCT-04.-
  • 3. Mrożone dania gotowe. Przem. Spoż. 2010, 64, 9, 10.-
  • 4. The Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). Annual Report 2009. Luxemburg: Publications Office of the European Union. 2010.-
  • 5. European Standard ISO 22000: 2005.: Food safety management systems - Reąuirements for any organization in the food chain.-
  • 6. Frozen Food Science and Technology. Ed.: Evans J.A. Blackwell Publishing Ltd., 2008.-
  • 7. Przewodnik dobrej praktyki higienicznej dla produkcji mrożonej żywności. CIAA, FHFI, PFPŻ. Warszawa, 2002.-
  • 8. Kucharz i Gastronom. Vademecum. Pr. zbiór. Wyd. Rea, 2001.-
  • 9. Recommended international codę of practice For the Processing and handling of quick frozen foods. CAC/RCP 8-1976, rev. 1978, 1983, 2008.-
  • 10. Codę ofhygienic practice for precooked and cooked foods in mass catering. CAC/RCP 39-1993.-
  • 11. http://www.fda.gov/Food/FoodSafety/RetailFoodProtection/FoodCode/FoodCo- de2001/default.htm. wejście w dniu 10.11.2011 r.-
  • 12. Commission Regulation (EC) No 37/2005 of 12 January 2005 on the monitoring of temperatures in the means of transport, warehousing and storage of quickfrozen foodstuffs intended for hu- man consumption (OJ L 10, 13.1.2005, p. 18-19).-
  • 13. Commission Regulation (EC) No 2073/2005 of 15 Novemher 2005 on microbiological criteria for foodstuffs (OJ L 338, 22.12.2005, p. 1-26 with further amendments).-
  • 14. Veterinary Drug Residues in Food. Updated up to the 32nd Session of the Codex Alimentarius Commission (2009). Codex Veterinary Drug Residues in Food Online Database. http://www.co- dexalimentarius.net/vetdrugs/data/index.html –
  • 15. Pesticide Residues in Food and Feed. Codex Pesticides Residues in Food Online Database. http://www.codexalimen- tarius.net/pestres/data/index.html.-
  • 16. Commission Regulation (EC) No 1881/2006 of 19 December 2006 setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs. (OJ L 364, 20.12.2006, p. 5 with further amendments).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-80c2955a-2a74-4e4e-a557-eec1c0341e46
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.