PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 66 | 03 |
Tytuł artykułu

Rynek serów i twarogów w Polsce

Autorzy
Warianty tytułu
EN
The cheese and curd market Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Sery są w Polsce segmentem rynku o wysokiej dynamice rozwoju i dużym znaczeniu dla branży. Wskazuje na to coraz większa ich produkcja, popyt krajowy i obroty handlu zagranicznego. Sery są obecnie główną pozycją w strukturze produkcji sprzedanej i eksporcie oraz przyczyniają się do poprawy salda handlu zagranicznego w mleczarstwie. Spożycie serów w Polsce wzrasta, ale jest wciąż znacznie niższe niż w Niemczech. Możliwości wzrostu konsumpcji wskazują na znaczny potencjał rozwoju rynku wewnętrznego. Problemem polskiego serowarstwa jest brak gatunków serów, które na rynku zewnętrznym byłyby kojarzone z konkretnymi regionami Polski. Powoduje to pewne utrudnienia w promocji oraz w uzyskiwaniu wyższych cen w eksporcie.
EN
Cheeses in Poland are a very dynamic and important segment of the domestic dairy industry, what is confirmed by growing production, domestic demand and foreign trade flow. The cheeses are presently occupying the main position in the structure of domestic sales and exports contributing to the improvement of the balance of foreign trade in dairy products. In the long run cheese consumption in Poland increases, but it is still found much below the level reported in Germany. The main problem of Polish cheese industry is a lack of cheese types that would be considered by foreign customers as being produced in certain specified regions of Poland. This leads to certain problems connected with marketing as well as it makes difficult achieving high export prices.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
66
Numer
03
Opis fizyczny
s.19-22,tab.,wykr.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Badań Rynkowych, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa
Bibliografia
  • [1] Kwasek M.: 2010. Wyżywienie - poziom i zróżnicowanie, [w] Analiza produkcyjno-ekonomiczna sytuacji rolnictwa i gospodarki żywnościowej w 2009 roku. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • [2] Leszka M., Wolińska Т.: 2011. Konstantynopol Nowy Rzym. Miasto i ludzie w okresie wczesno bizantyjskim. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • [3] Linder S.B.: 1961. An Essay on Trade and Transformation, Uppsala.
  • [4] Luderer В., Nollau V., Vetters K.: 2009. Mathematical formulas for Economists, s. 34, Springer, Chemnitz, Dresden.
  • [5] Misala J., Pluciński E. M.: 2000. „Handel wewnątrzgałęziowy między Polską a Unią Europejską”, s. 99, SGH, Warszawa.
  • [6] Pietrzak M., Szajner P.: 2006. Raport o stanie i perspektywach rozwoju branży mleczarskiej w Polsce, [w] Raport o stanie i perspektywach przemysłu rolno-żywnościowego, s. 233, Rada Gospodarki Żywnościowej MRiRW, Warszawa.
  • [7] Porter M.E.: 1998. Strategia konkurencji. Metody analizy sektorów i konkurentów, PWE, Warszawa.
  • [8] Szajner P.: 2009. Perspektywy eksportu polskich produktów mleczarskich w zmieniających się uwarunkowaniach. Studia i Monografie, nr 146, s. 129, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • [9] Szajner P.: 2011. Handel zagraniczny produktami mleczarskimi, [w] Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi w latach 1995-2009. Studia i monografie nr 152, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-7f6131b1-5458-4679-96e4-b446eb951921
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.