PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 13 | 6 |

Tytuł artykułu

Development of organic farming in Ukraine as a process of innovation diffusion

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Rozwój rolnictwa ekologicznego na Ukrainie jako proces dyfuzji innowacji

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The paper aims to describe the development of organie farming in Ukrainę and the prospects of its growth based on the paradigm of innovation diffusion. The paper argues that development of organie farming in Ukraine could be considered not only as a source of positive externality for the economy, but in micro scale, as innovation that generates competitive advantages through food supply chain.
PL
W artykule przedstawiono sektor rolnictwa ekologicznego na Ukrainie oraz perspektywy jego rozwoju w oparciu o paradygmat dyfuzji innowacji. Stwierdzono, że rozwój rolnictwa ekologicznego na Ukrainie może być postrzegany nie tylko jako źródło pozytywnych efektów zewnętrznych dla gospodarki, a także w skali mikro, jako innowacje, które mogą stanowić podstawę budowania przewagi konkurencyjnej w zakresie całego łańcucha żywnościowego.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

13

Numer

6

Opis fizyczny

p.136-141,ref.

Twórcy

  • Faculty of Economic Sciences, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Nowoursynowska Str.166, 02-787 Warsaw, Poland
autor
  • Economic Faculty, Sumy State University of Agriculture, Blwd.Kirowa Str.160, 40021 Sumy, Ukraine

Bibliografia

  • Baum R., Śleszyński J. 2009: Nowe funkcje rolnictwa - dostarczanie dóbr publicznych. Rocz. Nauk. SERiA, t. XI, z. 2.
  • Callahan G. 2001: What is an Externality? The Pree Market magazine, vol 19, no 8.
  • Furdychko O., Makarenko N., Bondar V., Makarenko V., Vdovychenko A., Kovalenko M. 2009: Outlook for Qualitative and Safe Production by Organic Farming Method in Ukraine. Proceedings of the 4th International Scientific Conference: Rural Development. Akademija, Kaunas, Lithuania, vol. 4, issue 1, 20-23.
  • Karafillis C., Papanagiotou E. 2009: Innovation and profit efficiency in organic farming. World Journal of Agricultural Sciences, vol. S, no. 1, 74-82.
  • Kobets M. 2004: Agrarian policy for human development project. UNDP Ukraine, February, 1. Maciejczak M. 2009a: Współistnienie produktów modyfikowanych genetycznie i niezmienionych w warunkach rosnącej konkurencji. [In:] Współczesne problemy rozwoju wsi i rolnictwa w Europie Środkowo-Wschodniej (eds. W. Musiał, E. Tyran). Wyd. Wieś tutra, Warszawa.
  • Maciejczak M. 2009b: Rolnictwo i obszary wiejskie źródłem dóbr publicznych - przegląd literatury. Zesz. Nauk. SGGW, Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 7S.
  • Morgan K., Murdoch J. 2000: Organic vs. conventional agriculture: knowledge, power and innovation in the food chain. Geoforum, vol. 31, issue 2, May, 159-173.
  • NowakP.J. 1987: The adoption of agricultural conservation technologies: economic and diffusion explanations. Rural Sociology, 52(2), 208-220.
  • Organic Federation of Ukraine. 2011: Webpage of Organic Federation of Ukraine. [www. organic.com.ua], 05.2011.
  • Stroll M. 2006: Organic farming in Ukraine. Report by Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick.
  • Shubravska O. 2007: Sustainable Rural Development in Ukraine: Organic Direction. Contemporary dilemmas of spatial development in Europe. Institute of Geography and Spatial Organization, Polish Academy of Sciences, Warsaw.
  • Wejnert B. 2002: Integrating Models of Diffusion of Innovations: A Conceptual Framework. Annual Review of Sociology (Annual Reviews), 28, 297-306.
  • Vovk V. 2004: Organic sector in Ukraine 2004. A summary of the present state, challenges and strategy discussions, 1-5. [http://www.aginukraine.com/Organic_Farming/organic_sector_2004.pdf], 05.2011.
  • Zakowska-Biemans S. 2002: Czynniki warunkujące rozwój rynku żywności ekologicznej w Polsce. SGGW, p.hd. thesis.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-7f2035c8-f009-4d01-9b2b-e679a5c64912
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.