PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 11 | 1 |

Tytuł artykułu

Application of 35-2 fractional design in evaluation of the effect of agrotechnical level on the brewing quality of winter barley grain (Hordeum vulgare L.)

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Zastosowanie układu frakcyjnego typu 35-2 do oceny wpływ poziomu agrotechniki na jakość browarną ziarna jęczmienia ozimego (Hordeum vulgare L.)

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the research was evaluation of the effect of agrotechnical level on the brewing quality of winter barley grain with the use of 35-2 (IV) fractional design. Quality parameters of malting barley malt and grain were subjected to analysis. The analysis of experimental features was based on the linear model. In case of rejecting the null hypothesis (H0), multiple comparison test SNK was applied with the significance level P = 0.05. It was proved that quality parameters of winter barley malt are typical cultivar traits, which to a slight degree may be modified with the use of a different level of agricultural techniques. The only agrotechnical factor which significantly affected quality parameters of malt obtained from winter barley grain was nitrogen fertilization. Together with the increase of nitrogen fertilization level, extractivity and Kolbach index significantly deteriorated, while value of diastatic power improved.
PL
Celem badań była ocena wpływu poziomu agrotechniki na jakość browarną ziarna jęczmienia ozimego z wykorzystaniem układu frakcyjnego typu 35-2(IV). Poddano analizie parametry jakościowe słodu i ziarna jęczmienia browarnego. Analizę cech doświadczalnych oparto o model liniowy. W przypadku odrzucenia hipotezy zerowej (H0) zastosowano test wielokrotnych porównań SNK przy poziomie istotności P = 0,05. Wykazano, iż parametry jakościowe słodu z jęczmienia ozimego to cechy typowo odmianowe, które w niewielkim stopniu modyfikować można za pomocą różnego poziomu agrotechniki. Jedynym czynnikiem agrotechnicznym, który istotnie wpływał na parametry jakościowe słodu uzyskanego z ziarna jęczmienia ozimego, było nawożenie azotem. Wraz ze wzrostem poziomu nawożenia azotowego istotnie pogarszała się ekstraktywność i liczba Kolbacha, a poprawiała wartość siły diastatycznej.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

1

Opis fizyczny

p.125-132,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland
  • Department of Agrotechnology and Crop Management, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowskiego 8, 10-719 Olsztyn, Poland
autor
  • University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • Box G.E.P., Hunter W.G., Hunter J.S., 1978. Statistics for Experimenters. An Introduction to Design, Data Analysis and Model Building. Willey New York.
  • Gołaszewski J., Szempliński W., 1998. Doświadczenie czynnikowe ułamkowe jako narzędzie badawcze w opracowaniu technologii uprawy roślin rolniczych [Factorial fractionalexperiment as a research tool in developing crop cultivation technologies]. Rocz. Nauk Rol.133 A(1-2), 77-93 [in Polish].
  • Gołaszewski J., Załuski D., Stawiana-Kosiorek A., Sulima P., 2009. The usefulness of some soil properties and plant traits for the estimation of spatial variation in the 35 field experiment withpea (Pisum sativum L. sensu lato). EJPAU 12(2), #01, http://www.ejpau.media.pl/volume12/issue2/art-01.html
  • Hinkelmann K., Kempthorne O., 2005. Design and Analysis of Experiments. Advanced Experimetnal Design. Wiley New Jersey. Klockiewicz-Kamińska E., 2005. Metoda oceny wartości browarnej i klasyfikacja jakościowa odmian jęczmienia [Evaluation method of brewing quality and quality classification of barley cultivars]. Wiad. Odmianozn. 80, COBORU Słupia Wielka [in Polish].
  • Packa D., Kuraczyk A., Tworkowski J., 2001. Podstawy hodowli jęczmienia [Principles of barley cultivation]. http://www.eurequa.pl/pl/Ru_I.htm (zweryfikowano 13.10.2009) [in Polish].
  • Piasecki M, Kwiatkowski P., Głsiorowski H., 1997. Zarys biochemii i technologii słodowania. Jęczmień chemia i technologia [Outline of biochemistry and malting technology]. PWRiLPoznań [in Polish].
  • Załuski D., Gołaszewski J., 2006. Efficiency of 35-p fractional factorial design determined using additional information on the spatial variability of the experimental field. J. Agron. Crop. Sci.192, 303-309.
  • Załuski D., Gołaszewski J., Stawiana-Kosiorek A., Zaręba A., 2006. Układy czynnikowe pełne i frakcyjne w praktyce doswiadczalnictwa polowego [Full factorial and fractional designs infield experimentation practice]. Post. Nauk Rol. 4, 39-47 [in Polish].
  • Zembold-Guła A., Błażewicz J., 2007. Wpływ modyfikacji czasu słodowania ziarna jęczmienia na cechy brzeczek otrzymanych z udziałem grysu kukurydzianego [The effect of barley grainmalting time modification on selected properties of worts obtained with maize grits addition].żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5(54), 77-83 [in Polish].

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-7ed1ab95-8aa3-4751-9778-4e2f286006b0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.