PL
Badania naukowe dowodzą, że dieta uboga w warzywa i owoce to dieta prowadząca do licznych chorób przewlekłych, takich jak: choroby układu krążenia, nowotwory czy otyłość. Mimo iż nie można wyróżnić bezpośredniej zależności pomiędzy konsumpcją konkretnej kategorii warzyw i owoców a wymienionymi chorobami, to udowodniono, że codziennie spożycie różnorodnych produktów z tej szerokiej grupy zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby. Synergistyczne działanie poszczególnych aktywnych składników wydaje się kluczowe w uzyskaniu efektu profilaktycznego. Sok jako produkt o wysokiej wartości odżywczej stanowi element zdrowej diety i jak pokazują wyniki badań również może pełnić rolę profilaktyczną w obszarze wymienionych tu chorób cywilizacyjnych
EN
Scientific research proves that a diet low in vegetables and fruits is a diet that leads to numerous chronic diseases, such as cardiovascular disease, cancer and obesity. Although it is not possible to distinguish a direct relationship between the consumption of a specific category of vegetables and fruits and the listed diseases, it has been proven that daily consumption of various products from this broad group reduces the risk of disease occurrence. The synergistic effect of individual active ingredients seems to be crucial in obtaining a prophylactic effect. Juice as a product with high nutritional value is part of a healthy diet and as the results of research show it can also play a preventive role in the field of selected civilization diseases