PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 4(7) |

Tytuł artykułu

Ocena przydatności wielkocząsteczkowych amin alifatycznych do ekstrakcji kwasów jabłkowego i fumarowego

Warianty tytułu

EN
Extraction of malic and fumaric acids with high molecular amine extractants

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Ekstrahowano kwasy jabłkowy i fumarowy przy użyciu wielkocząsteczkowych amin (trójoktyloaminy, Amberlite LA-1 i LA-2) rozpuszczonych w ksylenie oraz nitrobenzenie. Wykazano znaczący wpływ rodzaju rozcieńczalnika na wartości stałych równowagi tworzonych kompleksów kwas-amina. Ustalono występowanie kompleksów kwas-amina w szerokim zakresie proporcji od 1:1 do 3:2. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że najbardziej odpowiednim układem do selektywnej ekstrakcji kwasu jabłkowego jest anionit Amberlite LA-2 rozpuszczony w nitrobenzenie.
EN
The paper deals with the malic and fumaric acid extraction by trioctylamine, Amberlite LA-1 and LA-2 dissolved in xylene and nitrobenzene. The strong influence of diluents on the mathematically determined equilibrium constants is shown. The equilibrium complexation constants for ratios from 1:1 to 3:2 have been estimated. Taking into account the extraction result, it is concluded that the most appropriate system of selective extraction, which permits to separate successfully malic from fumaric acid, corresponds to Amberlite LA-2 dissolved in nitrobenzene.

Wydawca

-

Rocznik

Numer

Opis fizyczny

s.41-53,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław

Bibliografia

  • Battat E., Peleg Y., Bercovitz A., Rokem J.S., Goldberg I., Optimization of L-malic acid production by Aspergillus flavus in a stirred fermentor, „Biotechnology and Bioengineering” 1991, vol. 37, s. 1108–1116.
  • Bressler E., Pines O., Goldberg I., Braun S., Conversion of fumaric acid to L-malic by sol-gel immobilized Saccharomyces cerevisiae in supported liquid membrane bioreactor, „Biotechnology Progress” 2002, vol. 18, s. 445–450.
  • Goodban A.E., Stark J.B., Rapid method for determination of malic acid, „Analytical Chemistry” 1957, vol. 29, s. 283–287.
  • Juang R.Sh., Huang R.H., Equilibrium studies on reactive extraction of lactic acid with an amine extractants, „Chemical Engineering Journal” 1997, vol. 65, s. 47–53.
  • Marinova M., Kyuchoukov G., Albet J., Molinier J., Malmary G., Separation of tartaric and lactic acids by means of solvent extraction, „Separation and Purification Technology” 2004, vol. 37, s. 199–207.
  • Matsumoto M., Mochduki K., Fukunishi K., Kondo K., Extraction of organic acids using imidazolium-based ionic liquids and their toxicity to Lactobacillus rhamnosus, „Separation and Purification Technology” 2004, vol. 40, s. 97–101.
  • Matsumoto M., Otono T., Kondo K., Synergistic extraction of organic AIDS with tri-n-octyloamine and tri-butylphosphate, „Separation and Purification Technology” 2001, vol. 24, s. 337–342.
  • National Food Additive Standard – Fumaric Acid, FAIRS Subject Report, GAIN No CH10027, 2011.
  • Presecki A.V., Zelic B., Vasic-Racki D., Comparison of the L-malic acid production by isolated fumarase and fumarase in permeablilized baker’s yeast cells, „Enzyme and Microbial Technology” 2007, vol. 41, s. 605–612.
  • Prochazka J., Heyberger A., Bizek V., Kousova M., Volaufova E., Amine extraction of hydrocarboxilic acids. 2. Comparison of equlibria for lactic, malic and citric acids, „Industrial and Engineering Chemistry Research” 1994, vol. 33, s. 1565–1573.
  • San-Martin M., Pazos C., Coca J., Liquid-liquid extraction of lactic acid with Alamine 336, „Journal of Chemical Technology and Biotechnology” 1996, vol. 65, s. 281–285.
  • Schlosser S., Kertesz R., Martak J., Recovery of organic acids by membrane-based solvent extraction and pertraction: An overview with a case study on recovery of MPCA, „Separation and Purification Technology” 2005, vol. 24, s. 237–266.
  • Takata I., Yamamoto K., Tosa T., Chibata I., Immobilization of Brevibacterium flavum with carrageenan and its application for continuous production of L-malic acid, „Enzyme and Microbial Technology” 1980, vol. 2, s. 30–36.
  • Uslu H., Kirbaslar S.I., Solvent effects on the extraction of malic acid from aqueous solution by secondary amine extractant, „Separation and Purification Technology” 2010, vol. 71, s. 22–29.
  • Wasewar K.L., Heesink A.B.M., Versteeg G.F., Pangarkar V.G., Reactive extraction of lactic acid using alamine 336 in MIBK: Equilibria and kinetics, „Journal of Biotechnology” 2002, vol. 97, s. 59–68.
  • Yankov D., Molinier J., Albet J., Malmary G., Kyuchoukov G., Lactic acid extraction from aqueous solution with tri-n-octylamine dissolved in decanol and dodecane, „Biochemical Engineering Journal” 2004, vol. 21, s. 63–71.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-7e6c43d4-99e2-48fe-af87-96366c1aa9ee
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.