PL
Określono wpływ terminu pobierania próbek glebowych do analiz (związanego z fazą rozwojową kukurydzy) oraz zastosowania zabiegu deszczowania na dynamikę wzrostu wybranych grup mikroorganizmów glebowych. Obiekt doświadczalny zlokalizowano na terenie Zakładu Doświadczalno-Dydaktycznego w Złotnikach, należącego do Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, na glebie płowej typowej, klasy bonitacyjnej IVa i IVb, kompleksu przydatności rolniczej żytniego bardzo dobrego i żytniego dobrego i przeprowadzono w 2009 roku. Eksperyment stanowiły poletka doświadczalne deszczowane i niedeszczowane pod uprawą kukurydzy z przeznaczeniem na CCM. Próbki glebowe do analiz pobierano z losowo wybranych miejsc z warstwy ornej międzyrzędzi (0-20 cm) w 6 terminach w sezonie wegetacyjnym kukurydzy: przed siewem roślin (I), w fazie 2-3 liści (II), w fazie 7-8 liści (III), w fazie wyrzucania wiech (IV), w fazie dojrzałości mlecznej (V) i po zbiorze roślin (VI). Zabieg deszczowania stosowano w okresie wegetacji roślin, kiedy wilgotność gleby spadała poniżej poziomu 70% polowej pojemności wodnej. Liczebność mikroorganizmów oznaczano metodą płytkową na podłożach wybiórczych: ogólną liczebność bakterii na 2% podłożu agarowym na wyciągu glebowym, bakterii z rodzaju Azotobacter - na podłożu Jensena, bakterii z rodzaju Pseudomonas - na podłożu Kinga, promieniowców - na podłożu Pochona oraz grzybów - na podłożu Martina. Posiewy zostały wykonane w 5 powtórzeniach, a liczbę poszczególnych grup drobnoustrojów przeliczano na 1 g s.m. gleby i wyrażano w jednostkach tworzących kolonie (jtk). Analizę statystyczną wyników wykonano za pomocą programu Statistica 8.0. Stwierdzono istotny wpływ fazy rozwojowej kukurydzy i zastosowanego zabiegu deszczowania na liczebność badanych grup mikroorganizmów. Wyższą liczebność drobnoustrojów (z wyjątkiem bakterii z rodzaju Azotobacter) w poszczególnych terminach analiz odnotowano na obiektach, gdzie nie stosowano zabiegu deszczowania.
EN
The aim of presented studies was to determine the effect of sprinkling irrigation and developmental phase of maize on the number of selected microorganism groups in the soil, i.e. bacteria, actinomycetes, fungi and bacteria of Azotobacter and Pseudomonas genus. The experiment was carried out in 2009 year on the area of Złotniki Experimental and Didactic Station, Poznań University of Life Sciences, on typical grey-brown podzolic soil of very good and good rye complex, under maize designed for CCM (corn-cob-mix). The plots were sprinkling irrigated during vegetation period, when the soil moisture content dropped under the level of 70% field water capacity. Soil samples for were analysed in six terms of vegetation season: before sowing, in phase of 2-3 leaves, in phase of 7-8 leaves, in phase of tasseling, at milk maturity stage and after harvest. Microbiological analyses were performed on the selective media by the plate method. Significant effects of developmental phase of maize and of sprinkling irrigation were found to be exerted on the number of microorganisms in soil.