PL
W artykule przedstawiono -wyniki pomiarów cech geometrycznych ifizycznych pieczywa typu ,, kajzerka" i,, minikajzerka". Pomiary geometryczne -wykonano laserowym skanerem 3D. Uzyskane modele cyfrowe z dużą dokładnością odwzorowują kształt i powierzchnię bułek. Obliczone średnie pole powierzchni bułek na podstawie modelu oraz obliczone na podstawie wzorów zaproponowanych przez Grochowicza nie różniło się znacząco przy założonym poziomie istotności a = 0,05. Istotne różnice obliczonej średniej objętości bułek można zauważyć, gdy objętość bułek była obliczana na podstawie modelu oraz na podstawie wzoru zaproponowanego przez Niewczasa i współautorów. Różnica ta wynosiła około 5%. Obliczono również współczynniki kształtu zaproponowane przez Grochowicza Km i Kw, Mohseina Sn i Doneva
EN
This paper presents measurements of geometric and physical characteristics of two bread types called „kajzerka" and „minikajzerka". Geometric measurements were made using a 3D laser scanner. The obtained digital models reproduce both the shape and surface of the studied bread rolls with a high level of accuracy. The calculated average surface area of the bread rolls based on their digital models, and calculated using the formula proposed by Grochowicz did not differ significantly at the level of significance a = 0.05. Statistically significant differences in the calculated average volume of bread rolls could be noticed when the volume was calculated on the basis of a digital model and the formula proposed by Niewczas et. al. This difference was approximately 5%. Aspect ratios proposed by Grochowicz 's Km and Kw, Mohsein 's Sn and Donev 's a were calculated.Dr inż. Katarzyna MARCINIAK-ŁUKASIAK Dr inż. Anna ŻBIKOWSKA Zakład Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych, Wydział Nauk o Żywności Mgr inż. Monika M. MARCINKOWSKA-LESIAK Zakład Techniki w Żywieniu, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie