PL
W artykule przedstawiono zagadnienia dotyczące rozwoju agroturystyki na Pojezierzu Kaszubskim, ze szczególnym uwzględnieniem turystyki, jako czynnika sprawczego znacznego stopnia degradacji zasobów naturalnych i kulturowych środowiska. Położono nacisk na konieczność zmiany świadomości, edukacji ekologicznej i proekologicznych działań, zarówno po stronie organizatorów turystyki jak i turystów. Opisany teren Pojezierza Kaszubskiego można zaliczyć do obszarów o względnej równowadze ekologicznej i dlatego odpowiedzialne działania w zakresie ekologii, w przyszłości mogą uczynić agroturystykę markowym produktem Kaszub.
EN
The hereby article touches the problems regarding agrotourism development in the Kashubian Lake District, paying the special attention to the tourist industry as the main determinant of degradation of the natural and cultural environment recourses. It is pressed that there is a great necessity to change the awareness, to increase the activities within the framework of the ecological and pro-ecological education both among tourist and also tour-operators. The described region can be included to the regions with the ecological balance and therefore the actual state of natural environment and looking forwards, the responsible activities within environmental protection, in the future can make the agrotourism the mark tourist product of the Kashubian Lake District.