PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 12 | 3 |

Tytuł artykułu

Jakość mięsa strusi transportowanych na różne odległości

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The quality of the meat of ostriches transported over various distances

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem podjętych badań było określenie wpływu różnych odległości transportu z fermy do ubojni w okresie lata na jakość mięsa strusi. Badania przeprowadzono na 110 strusiach rzeźnych, w wieku 10-12 miesięcy, pochodzących z czterech ferm krajowych. Przeprowadzone badania wykazały, że zwiększenie odległości transportu różnicowało badane parametry jakościowe mięsa. Wraz ze wzrostem odległości transportu strusi obserwowano nieznacznie mniejszą zawartość wody w mięsie, przy większej zawartości białka, tłuszczu i popiołu oraz tendencję wzrostową kwasowości mięsa, zarówno pH45min jak i pH24h, zwiększającą się wodochłonność, a także jaśniejszą barwę mięsa po 45 minutach od uboju. Uzyskane wyniki mogą wskazywać na narastające obciążenie organizmu strusi czynnikami stresującymi występującymi w czasie transportu, które następnie wpływają na jakość ich mięsa.
EN
The aim of the study was to determine the effects of different transport distances from the farm to the slaughterhouse in summer on the quality of ostrich meat. The experimental materials were 110 ostriches aged 10-12 months, raised on four Polish farms. The study showed that increasing the transport distance varied the quality parameters examined in the meat. As transport distance increased slightly lower water content was observed in the meat, with a higher content of protein, fat and ash and an upward trend in acidity (both pH45min and pH24h), increased water holding capacity and a lighter colour 45 minutes meat after slaughter. The results may indicate an increasing burden of stress factors on the ostriches during transport, which then affect the quality of ostrich meat.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

3

Opis fizyczny

s.33-41,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.M.Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn
  • Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Plac Cieszyński 1, 10-719 Olsztyn
  • Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.M.Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn
autor
  • Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.M.Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn
autor
  • Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.M.Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn

Bibliografia

  • 1. AOAC, 2011 – Official methods of Analysis. Association of official Analytical Chemists. 18th Edition, Revision 4, Arlington, VA.
  • 2. BARYŁKO-PIKIELNA N., MATUSZEWSKA I., 2009 – Sensoryczne badania żywności. Wyd. Nauk. PTTŻ, Kraków.
  • 3. BERRI C., 2000 – Variability of sensory and processing qualities of poultry meat. World’s Poultry Science Journal 56 (3), 209-224.
  • 4. DASZKIEWICZ T., JANISZEWSKI P., WAJDA S., 2009 – Quality characteristics of meat from wild red deer (Cervus elaphus L.) hinds and stags. Journal of Muscle Foods 20 (4), 428-448.
  • 5. FLETCHER D.L., 2002 – Poultry meat quality. World’s Poultry Science Journal 58 (2), 131-145.
  • 6. HOFFMAN L.C., 2012 – Advances in the electrical stunning and bleeding of ostriches. Animal welfare 21 (S2), 9-13.
  • 7. HOFFMAN L.C. MULLER M. CLOETE S.W.P., BRAND M., 2008 – Physical and sensory meat quality of South African Black ostriches (Struthio camelus var. domesticus), Zimbabwean Blue ostriches (Struthio camelus australis) and their hybrid. Meat Science 79 (2), 365-374.
  • 8. HOFFMAN L.C., CLOETE S.W.P., VAN SCHALKWYK S.J., BOTHA S.ST.C., 2009 – Effect of bleeding method and low voltage electrical stimulation on meat quality of ostriches. South African Journal of Animal Science 39 (3), 206-213.
  • 9. HOFFMAN L.C., WOLMARANS W.J., SMITH C., BRAND T.S., 2012 – Effect of transportation on ostrich (Struthio camelus) weight loss and meat quality. Animal Production Science 52, 1153-1162.
  • 10. HORBAŃCZUK J.O., SALES J., CELEDA T., KONECKA A., ZIĘBA G., KAWKA P., 1998 – Cholesterol content and fatty acid composition of ostrich meat as influence by subspecies. Meat Science 50, 385-388.
  • 11. HORBAŃCZUK J.O., TOMASIK C., COOPER R.G., 2008 – Ostrich farming in Poland – its history and current situation after accession to the European Union. Avian and Poultry Biology Reviews 1, 2, 65-71.
  • 12. LAMBOOIJ E., POTGIETER C.M., BRITZ C.M., NORTJÉ G.L., PIETERSE C., 1999 – Effects of electrical and mechanical stunning methods on meat quality in ostriches. Meat Science 52, 331-337.
  • 13. LESIÓW T., KIJOWSKI J., 2003 – Impact of PSE and DFD meat on poultry processing – a review. Polish Journal of Food Nutrition Sciences 12/53, No 2, 3-8.
  • 14. MAJEWSKA D., JAKUBOWSKA M., LIGOCKI M., TARASEWICZ Z., SZCZERBIŃSKA D., KARAMUCKI T., SALES J., 2009 – Physicochemical characteristics, proximate analysis and mineral composition of ostrich meat as influence by muscle. Food Chemistry 117, 207-211.
  • 15. MINKA N.S., AYO J.O., 2008 – Assessments of the stresses imposed on adult ostriches (Struthio camelus) during handling, loading, transportation and unloading. Veterinary Record 162, 846-851.
  • 16. MITCHELL M.A., KETTLEWELL P.J., 2009 – Welfare of poultry during transport – a review. Proceedings 8th Poultry Welfare Symposium, 18-22 May, Cervia, Italy, pp. 90-100 (http://www.cabi.org/animalscience/Uploads/File/AnimalScience/additionalFiles/WPSACerviaMay2009/76_welfare2009_mitchell.pdf).
  • 17. PALEARI M.A., CAMISASCA S., BERETTA G., RENON P., CORSICO P., BERTOLO G., CRIVELLI G., 1998 – Ostrich meat: physico-chemical characteristics and comparison with turkey and bovine meat. Meat Science 48, 205-210.
  • 18. PETRACCI M., BAÉZA E., 2011 – Harmonization of methodology of assessment of meat quality features. World’s Poultry Science Journal 67, 137-151.
  • 19. POHJA N., NIINIVARAA F.P., 1957 – Die Bestimmung der Wasserbindung des Fleischesmittels der Konstantdrückmethode. Fleischwirtschaft 9, 193-195.
  • 20. POŁAWSKA E., MARCHEWKA J., KRZYŻEWSKI J., BAGNICKA E., WÓJCIK A., 2011 – The ostrich meat – an updated review. I. Physical characteristics of ostrich meat. Animal Science Papers and Reports 29 (1), 5-18.
  • 21. POŁAWSKA E., LISIAK D., JÓŹWIK A., PIERZCHAŁA M., STRZAŁKOWSKA N., POMIANOWSKI J., WÓJCIK A., 2012 – The effect of the supplementation with linseed and rapeseed on the physic-chemical and sensory characteristics of ostrich meat. Animal Science Papers and Reports 30 (1), 65-72.
  • 22. POMIANOWSKI J.F., WÓJCIK A., SOWIŃSKA J., MITUNIEWICZ T., WITKOWSKA D, CHORĄŻY Ł., KWIATKOWSKA-STENZEL A., 2011 – Wartość odżywcza mięsa kurcząt brojlerów transportowanych na różne odległości. Inżynieria i Aparatura Chemiczna 50 (42), nr 3, 67-68.
  • 23. Rozporządzenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt. Dz.U. 2004, nr 205, poz. 2102, wraz z późn. zm.
  • 24. Rozporządzenie Rady WE nr 1/2005 z dnia 22 grudnia 2004 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas transportu i związanych z tym działań oraz zmieniające dyrektywy 64/432/EWG i 93/119/WE oraz rozporządzenie (WE) 1255/97 (Dz.U. WE, L 3 z 5.01.2005, str. 1-44).
  • 25. SAHAN U., IPEK A., YILMAZ DIKMEN B. 2006. The welfare of ostrich handling, transportation and slaughter. XII European Poultry Conference, Verona, Italy, 10-14 VIII 2006 (http://www.cabi.org/Uploads/animal-science/worlds-poultry-science-association/WPSA-italy-2006/10082.pdf).
  • 26. SALES J., HORBAŃCZUK J., 1998 – Ratite meat. World’s Poultry Science Journal 54 (1), 59-67.
  • 27. SALES J., HORBAŃCZUK J.O., DINGLE J., COLEMAN R., SENSIK S., 1999 – Carcase characterstics of emus (Dromaius novaehollandiae). British Poultry Science 40 (1), 145-147.
  • 28. SALES J., MELLETT F.D., 1996 – Post-mortem pH decline in different ostrich muscles. Meat Science 42 (2), 235-238.
  • 29. SOWIŃSKA J., WÓJCIK A., POMIANOWSKI J.F, CHORĄŻY Ł., MITUNIEWICZ T., WITKOWSKA D., PIOTROWSKA J., KWIATKOWSKA-STENZEL A., CZAPLIŃSKA B., KUCZYŃSKA P., 2013 – Effects of different variants of pre-slaughter transport on body weight loss and meat quality in broiler chickens. Medycyna Weterynaryjna 69 (7), 420-423.
  • 30. StatSoft Inc., USA, Statistica ver. 10 PL.
  • 31. VAN SCHALKWYK S.J., HOFFMAN L.C., CLOETE S.W.P., MELLETT F.D., 2005 – The effect of feed withdrawal during lairage on meat quality characteristics in ostriches. Meat Science 69 (4), 647-651.
  • 32. WOTTON S.B., HEWITT L., 1999 – Transportation of ostriches – a review. Veterinary Record 145, 725-731.
  • 33. WÓJCIK A., SOWIŃSKA J., MITUNIEWICZ T., WITKOWSKA D., MIELCAREK S., MURAWSKA D., POMIANOWSKI J.F., 2011 – Wpływ podawania kurczętom brojlerom fitopreparatu przed obrotem przedubojowym na właściwości fizykochemicznych mięsa. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Biologia i hodowla zwierząt LXIII, 583, 347-354.
  • 34. YOUNG J.F., STAGSTED J., JENSEN S.K., KARLSSON A.H., HENCKEL P., 2003 – Ascorbic acid, α-tocopherol, and oregano supplements reduce stress-induced deterioration of chicken meat quality. Poultry Science 82 (8), 1343-1351.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-7cad8e9f-151a-4cad-8ee6-198bb468139f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.