PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 1(24) |

Tytuł artykułu

Aplikacje m-zdrowia. Część 2

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
M-health applications. Part 2

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem artykułu było poznanie wiedzy oraz stanowiska młodych osób odnośnie do aplikacji mobilnych o zdrowiu. Badania zostały przeprowadzone w 2016 r. w oparciu o autorski kwestionariusz w grupie 236 osób. Ankieta została przeprowadzona głównie wśród osób w wieku 18-29 lat, które używają urządzeń mobilnych nie tylko w celu telefonowania. Większość respondentów (68,1%) nie stosuje na co dzień tego typu aplikacji. Według ankietowanych idealna aplikacja powinna się cechować prostymi i niedrogimi przepisami, dużym zasobem składników do wyboru, informacjami, które są najważniejsze dla zdrowia, wiarygodnymi informacjami potwierdzonymi przez specjalistę (dietetyka, lekarza), łatwym i przystępnym menu, szeroką bazą produktów oraz możliwością zeskanowania kodu kreskowego lub kodu QR.
EN
The aim of the study was to evaluate young people’s knowledge of and opinion about mobile health applications. In addition, the 236 respondents, in original questionnaire carried out in 2016, were asked what features these applications should have to be as useful and what impact they have on rational nutrition and healthy lifestyle. Majority of the respondents (68.1%) did not use this type of mobile applications on a daily basis because of their unwillingness to monitor their diet and regular exercise and the lack of continuous access to the Internet. The ideal application should contain simple and inexpensive recipes, a large selection of ingredients to choose from, dietary characteristics of each, and represent easy and accessible software and provide the option to scan a barcode or QR code.

Wydawca

-

Rocznik

Numer

Opis fizyczny

s.27-39,rys.,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław

Bibliografia

  • Baranek N., Lesiów T., Biazik E., 2017, Aplikacje m-zdrowia. Część 1, Nauki Inżynierskie i Technologie, 1.
  • Bednarek A., Chmielewska E., 2013, Wiedza młodzieży szkolnej na temat zdrowia, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 4, s. 469-474.
  • CBOS, 2012, Polacy o swoim zdrowiu oraz prozdrowotnych zrachowaniach i aktywnościach, Komunikat z badań BS/110/2012, Warszawa.
  • http://antyweb.pl/aplikacja-e-food-mowi-co-jesz-i-budzi-sprzeciw-producentow-zywnosci/ (dostęp: 21.08.2017).
  • http://dietadlalenia.com.pl/# (dostęp: 21.08.2017).
  • http://www.fatsecret.pl/ (dostęp: 21.08.2017).
  • http://www.mynetdiary.com (dostęp: 21.08.2017).
  • https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kuchtar.diettraining&hl=pl (dostęp: 21.08.2017).
  • https://play.google.com/store/apps/details?id=com.theorydrivendevelopment.foodadditives&hl=pl (dostęp: 21.08.2017).
  • https://play.google.com/store/apps/details?id=my.dziennik&hl=pl (dostęp: 21.08.2017).
  • https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.healthyfood&hl=pl (dostęp: 21.08.2017).
  • https://www.choosemyplate.gov (dostęp: 21.08.2017).
  • Rose K.H., 2005, Project. Quality. Management. Why, What and How, J. ROSS Publishing, Plantation.
  • Zalewski R.I., 2004, Zarządzanie jakością w produkcji żywności, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-7c8dc757-4fd2-4204-a83c-0a20d8209bfb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.