Kokoszyński D., Bernacki Z., 2008. Comparison of slaughter yield and carcass tissue composition in broiler chickens of various origin. J. Cent. Eur. Agric., 9(1): 11-16.
Pakosińska J., Smolińska T., Górska I., 1972. Technologiczna charakterystyka tuszek i mięsa kacz¬ki. Zesz. Nauk. AR Wroc., Zootechnika, 21: 131-139.
Pezacki W., 1981. Technologia mięsa. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa.
Richter G., Ochrimenko C., Gruhn K., 1992. Zusammensetzung und Qualitatsparameter von Per-lhuhnern, Fasänen, Tauben, Carina und Kaninchen. Die Nahrung, 36 (6), 543-550.
Smolińska T., Szmańko T., 1975. Zmiany niektórych cech morfologicznych i składu aminokwa- sowego w mięsie dziczyzny płowej pod wpływem niskich temperatur. Zesz. Nauk. AR Wroc., Zootechnika, 5, 111: 119-130.
Szmańko T., Pawlina E., Nowicki B., Bąk-Mazurek M., 2001. Wartość rzeźna wybranych ras gołębi. Pr. i Mat. Zoot. 59: 113-125.
Trziszka T., Kopeć W., Walterbrach Z., 1993. Ocena jakościowa ud brojlerów kurzych importow¬anych z USA oraz produkcji krajowej. Polskie Drobiarstwo, 1: 19-22.
Zieleziński M., Pawlina E., Janik-Dubowiecka A., 2004. Jakość mięsa młodych gołębi ras mię¬snych i ich mieszańców. Zesz. Nauk. AR Wroc., Zootechnika, 52: 301-306.