PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 15 | 5 |

Tytuł artykułu

Estimation of nutrient status in pear using leaf mineral composition and deviation from optimum percentage index

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Ocena stanu odżywienia gruszki przy użyciu składu mineralknego liścia oraz odchylenia od wskażnika procentowego

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
During 2012 and 2013 we investigated impact of quinces MA and BA.29 rootstocks on leaf macro- and micronutrients amount at 60 days after full bloom (DAFB) and deviation from optimum percentage (DOP and ΣDOP indexes) of three pear cultivars grown at Cacak region on heavy and acidic soil. Results showed that rootstocks significantly influenced leaf P, Ca and B levels, whereas impact on other leaf nutrients is minor. Quince MA increased leaf P and Ca contents, while BA.29 induced higher leaf B level. Stronger effect than rootstock on leaf nutrients had cultivar, although differences among them for leaf N, Mg and Fe were not significant. Leaf of ‘Abbé Fetel’ on BA.29 had the highest K, Ca, Cu and B amounts, whereas on MA this cultivar had the highest Mn concentration. Also, ‘Abbé Fetel’ alongside with ‘Conference’ on MA had the highest and similar leaf Ca, Cu and Zn amounts. ‘Starking Delicious’ on BA.29 had the highest leaf P content. The DOP index showed high deficiency of K and Mn on both rootstock and Ca on BA.29. Other leaf nutrients tended to have a DOP values close to the optimum level in general. According to ΣDOP index, BA.29 induced better balanced leaf nutritional values as compared to MA for all nutrients. Among cultivars, ‘Abbé Fetel’ on both rootstocks and ‘Conference’ on BA.29 showed the best balanced nutritional values, whereas ‘Starking Delicious’ exhibited a wider imbalance in nutritional values for all nutrients.
PL
W latach 2012 i 2013 badano wpływ podkładek pigwy MA i BA.29 na ilość makro- i mikroelementów 60 dni po pełnym kwitnieniu (DAFB) oraz odchylenie od optymalnego wskaźnika procentowego (DOP i ΣDOP) trzech odmian gruszy w rejonie Cacak na ciężkiej kwaśnej glebie. Na podstawie wyników wnioskuje się, że zastosowane podkładek istotnie wpłynęło na poziom P, Ca i B natomiast ich wpływ na inne składniki liści był niewielki. Zastosowanie podkładki pigwy MA zwiększyło zawartość P i Ca, natomiast podkładki BA.29 powodowało wyższy poziom B. Odmiana miała większy wpływ na składniki liścia, chociaż różnice dotyczące N, Mg i Fe nie były istotne. Liść ‘Abbé Fetel’ na podkładce BA.29 miał największą zawartość K, Ca, Cu i B, a na MA odmiana ta wykazywała największą zawartość Mn. ‘Abbé Fetel’ i ‘Conference’ na podkładce MA miały największą i podobną zawartość Ca, Cu i Zn w liściu. ‘Starking Delicious’ na podkładce BA.29 miał największą zawartość P w liściu. Wskaźnik DOP ujawniał wysoki niedobór K i Mn na obu podkładkach, a w przypadku do K – na BA.29. Inne składniki liścia miały wartości DOP zbliżone to poziomu optymalnego. Według indeksu ΣDOP, zastosowanie podkładki BA.29 sprawiało, że wartości odżywcze liścia były bardziej zrównoważone w porównaniu z podkładką MA w odniesieniu do wszystkich elementów. ‘Abbé Fetel’ na obydwu podkładkach, a ‘Conference’ na BA.29, wykazywały najlepiej zbalansowane wartości odżywcze, natomiast ‘Starking Delicious’ wykazywał większy brak równowagi w wartościach odżywczych dla wszystkich elementów.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

15

Numer

5

Opis fizyczny

p.45-55,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Fruit Growing and Viticulture, Faculty of Agronomy, Cara Dusana 34, 32000 Cacak, Serbia
autor
  • Fruit Research Institute in Cacak, Cacak, Serbia

Bibliografia

  • Abadia, J. (1992). Leaf responses to Fe deficiency: a review. J. Plant Nutr., 15, 10, 1699‒1713.
  • Adriano, D.C. (1986). Trace elements in terrestrial environment. Springer-Verlag, NY, USA.
  • Basayigit, L., Senol, H. (2009). Prediction of plant nutrient contents in deciduous orchards fruits using spectroradiometer. Int. J. ChemTech Res., 1, 2, 212−224.
  • Betrán, J.A., Val, J., Millán, L.M., Monge, E., Montañés, L., Moreno, M.A. (1997). Influence of rootstock on the mineral concentrations of flowers and leaves from sweet cherry. Acta Hortic., 448, 163–167.
  • Botelho, R.V., Müller, M.M.L., Basso, C., Suzuki, A. (2010). Leaf content and nutrient extraction by fruit harvest of pear trees cultivars grafted on quince ‘CP’. Rev. Bras. Frutic., 32, 3, 884−891.
  • Gąstoł, M., Domagała-Świątkiewicz, I. (2015). Mycorrhizal inoculation of apple in replant soils – enhanced tree growth and mineral nutrient status. Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus, 14, 4, 17‒37.
  • Hansen, N.C., Hopkins, B.G., Ellsworth, J.W., Jolley, V.D. (2006). Iron nutrition in field crops. In: Iron Nutrition in Plants and Rizhospheric Microorganisms, Barton, L.L., Abadía, J. (ed.). Springer, Dordrecht, The Netherlands, 23‒59.
  • Jiménez, S., Pinochet, J., Gogorcena, Y., Betrán, J.A., Moreno, M.A. (2007). Influence of different vigour cherry rootstocks on leaves and shoots mineral composition. Sci. Hortic., 112, 1, 73‒79.
  • Johnson, R.S., Uriu, K. (1989). Mineral nutrition. In: Peaches, plums, and nectarines: Growing and handling for fresh market, LaRue, J.H. (ed.). University of California Cooperative Extension. Division of Agriculture and Natural Resources, Oakland, CA, 68–81.
  • Jones, O.P. (1971). Effects of rootstock and interstocks on the xylem sap composition in apple trees: Effects on nitrogen, phosphorus, and potassium content. Ann. Bot., 35, 4, 825−836.
  • Lewko, J., Ṥcibisz, K., Sadowski, A. (2004). Mineral element content in the leaves of rootstocks used for pears and of maiden trees budded on them. Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus, 3, 2, 147−152.
  • Mengel, K., Kirkby, E.A., Kosegarten, H., Appel, T. (2001). Principles of Plant Nutrition, 5th ed. Kluwer Academic Publisher, Dordrecht, The Netherlands.
  • Milivojević, J.Ž., Đalović, I.G., Jelić, M.Ž., Trifunović, S.R., Bogdanović, D.M., Milošev, D.S., Nedeljković, B.D., Bjelić, D.Đ. (2011). Distribution and forms of manganese in vertisols of Serbia. J. Serb. Chem. Soc., 76, 8, 1177‒1190.
  • Milošević, T., Milošević, N., Glišić, I. (2013). Agronomic properties and nutritional status of plum trees (Prunus domestica L.) influenced by different cultivars. J. Soil Sci. Plant Nutr., 13, 3, 706−714.
  • Milošević, T., Milošević, N., Mašković, P. (2015). Do the rootstocks determine tree growth, productivity and fruit quality of pears, which grow on typical heavy and acidic soil? ErwerbsObstbau, 57, 3, 125‒134.
  • Montañes, L., Heras, L., Sanz, M. (1991). Deviation from optimum percentage (DOP): new index for the interpretation of plant analysis. Ann. Aula Dei, 20, 3‒4, 93−107 (in Spanish).
  • Naumann, W.D. (1959). Untersuchugen uber den Mineralstoffgehalt im Blatt einiger Bernensorten be Veredlung auf Unterlagen von Pyrus communis, P. amygdaliformis, P. betulaefolia und Cydonia A. Gartenbauwissenschaften, 24, 289−313 (in German).
  • Pritts, M. (2008). Soil and nutrient management. In: Raspberry and blackberry production guide for the Northeast, Midwest, and Eastern Canada, Bushwaj, L. Pritts, M., Handley, D. (ed.). Natural Resource, Agriculture, and Engineering Service (NRAES), Cooperative Extension, Ithaca, NY, 64‒78.
  • Sanz, M., Montañés, L., Carrera, M. (1994). The possibility of using floral analysis to diagnose the nutritional status of pear trees. Acta Hortic., 367, 290−295.
  • Singh, T., Sandhu, A.S., Singh, R., Dhillon, W.S. (2005). Vegetative and fruiting behavior of semi-soft pear strains in relation to nutrient status. Acta Hortic., 696, 289−293.
  • Stassen, P.J.C., North, M.S. (2005). Nutrient distribution and requirement of ‘Forelle’ pear trees on two rootstocks. Acta Hortic., 671, 493−500.
  • Tisdale, S.L., Nelson, W.L. (1966). Soil fertility and fertilisers. (2nd ed.), The Macmillan Company, New York.
  • Paparnakis, A., Chatzissavvidis, C., Antoniadis, V. (2013). How apple responds to boron excess in acidic and limed soil. J. Soil Sci. Plant Nut., 13, 4, 787‒796.
  • van den Ende, B., Leece, D.R. (1975). Leaf analysis of pear: development of standards and the nutritional status of orchards in the Goulburn Valley and Murrumbidgee irrigation areas. Aust. J. Exp. Agr. Anim. Husb., 15, 72, 129−135.
  • Weinbaum, S.A., Niederholzer, F.J.A., Ponchner, S., Rosecrance, R.C., Carlson, R.M., Whittlesey, A.C., Muraoka, T.T. (1994). Nutrient uptake by cropping and defruited field-grown ‘French’ prune trees. J. Am. Soc. Hortic. Sci., 119, 5, 925‒930.
  • Wertheim, S.J. (1989). Preliminary results of trials with dwarfing apple and pear rootstocks. Acta Hortic., 243, 59−70.
  • Woodbridge, C.G. (1973). Effects of rootstock and interstocks on nutrient levels in ‘Bartlett’ pear leaves, on growth, and on fruit. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 98, 2, 200−202.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-7bc9cebf-a198-4c36-a8a2-3fc25bb80337
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.