PL
W artykule omówiono wyniki produkcji mleka w woj. podlaskim na tle czterech regionów Polski. Analizą objęto przychody, nakłady i koszty oraz wyniki ekonomiczne. Do oceny ekonomicznej efektywności produkcji mleka zastosowano wskaźnik opłacalności – rozumiany jako relacja wartości produkcji do kosztów bezpośrednich i pośrednich łącznie (I) oraz do kosztów ekonomicznych (II). Poziom opłacalności produkcji mleka jest wypadkową czterech głównych uwarunkowań: wielkości stada krów, jednostkowej wydajności mlecznej, kosztów produkcji mleka oraz ceny jego skupu. Badania wykazały, że produkcję mleka w woj. podlaskim charakteryzował wysoki poziom opłacalności – duży wpływ na tę sytuację miały niższe koszty utrzymania krów. Ocenia się, że sposób żywienia krów był bardziej efektywny
EN
Discusses the results of milk production in the province Podlaskie compared to four polish regions. The analysis included value of production, inputs, costs and economic results. To assess the economic effi ciency of milk production used two indicators of profi tability. The level of profi tability of milk production is the result of four major determinants – the size of a herd of cows, milk productivity per cow, the cost of milk production and the sale price. Studies have shown that milk production in the province Podlaskie characterized by high levels of profi tability, a big infl uence on this situation had a lower cost of living cows. It is estimated that the diet of cows was more effective.