PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 14 | 6 |

Tytuł artykułu

Competitiveness and comprative advantages in beef cattle sector in Visegrad countries

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Konkurencyjność i komparatywne w sektorze bydła w krajach grupy wyszehradzkiej

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
This paper looks at competitiveness and relative advantages and disadvantages of the foreign trade of live beef cattle within EU27 countries in Hungary, Poland, Slovakia and Czech Republic (V4 countries) between 1999 and 2010. An analysis of the competitiveness of these countries (with RSCA-index) shows relative advantages in Poland and in Czech Republic currently, but in Hungary and in Slovakia there are relative disadvantages in the EU27 live beef cattle market. For Hungary and Slovakia the indicators show a reduction of extent of these disadvantages. The international trade balances were positive at each studied countries in each studied year. The financial crisis which started at 2008 had negative consequences and caused significant decline reflected in all three applied indi - cators (RSCA, TB, (M)UVD). According to classification by Gehlhar and Pick [2002] the quality-based competition was changed for a price-based competition in the studied period in Hungary, in Poland and in the Czech Republic. On the contrary, the price-based competition turned into quality-based competition in Slovakia.
PL
W artykule podjęto tematykę konkurencyjności oraz względnych przewag w handlu zagranicznym żywca wołowego w krajach Grupy Wyszehradzkiej (Węgry, Polska, Słowacja i Czechy) w latach 1999-2010. Analiza konkurencyjności tych krajów (z RSCA-index) pokazuje obecnie względne korzyści w Polsce i w Czechach. Na Węgrzech i na Słowacji wykazano względne pozycje niekorzystne, jednak z trendem malejącym.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

14

Numer

6

Opis fizyczny

p.186-190,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Faculty of Economics and Social Sciences, Szent Istvan University, Pater K. u. 1., 2100 Godollo, Hungary

Bibliografia

  • Deardorff A. 1980: The general validity of the law of comparative advantage. Journal of Political Economy, 88, 5, 941-957.
  • Fertő I. 2003: A komparatív előnyök mérése. Statisztikai Szemle, 81, 4. 309-327.
  • Lengyel I. 2000: A regionális versenyképességről. Közgazdasági Szemle, WLVII. évf., December, 962-987.
  • Fertő I., Hubbard L.J. 2001: Versenyképesség és komparatív előnyök a Magyar mezőgazdaságban. Közgazdasági Szemle, vol. 48, 31-43.
  • Gehlhar M.J., Pick, D.H. 2002: Food trade balances and unit values: What can they reveal about price competition? Agribusiness, vol. 18, 61-79
  • Jámbor A. 2009: A Magyar gabonafélék és feldolgozott termékeinek komparatív előnyei és versenyképessége az EU-15 országok piacain Közgazdasági Szemle, vol. 56, 443-463.
  • Laursen K. 1998: Revealed comparative advantage and the alternatives as measures of international specialization. DRUID Working Paper, no. 98-30.
  • Ricardo D. 1821: On the Principles of Political Economy and Taxation, Murray, London. Vollrath T. L. 1991: A theoretical evaluation of alternative trade intensity measures of revealed comparative advantage. Review of World Economics, vol. 127, no. 2, 265-280.
  • Weindelmaier H. 1999: Die Wettbewerdsfahigkeit der deutschen Ernahrungindustrie. Methodische Ansatzpunkte zur Messung und empirische Ergebnisse. Jahrestagung der Gesellschafts- und Socialwissenschaften, V, Kiel, 40.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-7a668820-b49f-43a2-bf39-466f5ce31308
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.