PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 500 |
Tytuł artykułu

Właściwości skrobi ekstrudowanej z dodatkiem szkła wodnego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Badano właściwości ekstrudatów wytworzonych ze skrobi ziemniaczanej i szkła wodnego sodowego przy użyciu jednoślimakowego ekstrudera laboratoryjnego Brabender w temperaturach: 50-60-70°C, 90-100-120°C i 130-150-170°C. Stwierdzono, że wygląd i właściwości ekstrudatów zależały od temperatury ekstruzji i wielkości dodatku szkła wodnego. Dodatek szkła wodnego powodował obniżenie rozpuszczalności, zmniejszenie naprężenia potrzebnego do zerwania i zmniejszenie odkształcenia przy zerwaniu ekstrudatów. Ekstrudaty wytworzone w najwyższej ze stosowanych temperatur (140-150-170°C) charakteryzowały się większym stopniem ekspansji, większą rozpuszczalnością, mniejszą gęstością, niższymi temperaturami przemian fazowych, mniejszą ilością ciepła potrzebnego do przemiany fazowej oraz gorszymi właściwościami (mniejszym napięciem zrywającym, mniejszym odkształceniem przy zerwaniu, mniejszym modułem sprężystości) niż ekstrudaty wytworzone w temperaturze 50-60-70°C i 90-100-120°C.
EN
The properties of extrudates obtained from potato starch and sodium water glass were determined using a Branderber screw extruder at: 50-60-70°C; 90-100-120°C and 130-150-170°C. It was found that the appearance and properties of extrudates depended on the temperature of extrusion and water glass addition. The addition of water glass decreased solubility, breaking stress and strain of extrudates. The extrudates produced at the highest temperatures (140-150-170°C) exhibited the higher degree of expansion and solubility, but lower density, lower phase transition temperatures, lower enthalpy necessary for phase transition and worse properties (breaking stress, and strain and modulus of elasticity) as compared to those extruded at 50-60-70°C and 90-100-120°C.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
500
Opis fizyczny
s.547-556,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Technologi Rolnej i Przechowalnictwa, Akademia Rolnicza, Wrocław
autor
  • Katedra Technologi Rolnej i Przechowalnictwa, Akademia Rolnicza, Wrocław
  • Katedra Technologi Rolnej i Przechowalnictwa, Akademia Rolnicza, Wrocław
autor
  • Katedra Technologi Rolnej i Przechowalnictwa, Akademia Rolnicza, Wrocław
autor
  • Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza, Wrocław
Bibliografia
  • Abu-Jdayil B., Azzam M.O.I., Al-Malan K.I.M. 2001. Effect of glucose and storage time on the viscosity of wheat starch dispersions. Carbohydrate Polymers 46: 207-215.
  • Bhatnagar S., Hanna M.A. 1996. Effect of talc on properties of corn starch extradates. Starch/Stärke 48: 94-1001.
  • Carvalho A.J.F., Curvelo A.A.S., Agnelli J.A.M. 2001. A first insight on composites of thermoplastic starch and kaolin. Carbohydrate Polymers 45: 189-194.
  • Chinnaswamy R. 1993. Basic of cereal starch expansion. Carbohydrate Polymers 21: 157-167.
  • Flores A., Bayer R.K., Krawietz K., Balta Caleya F.J. 2000. Elastoplastic properties of starch based materials as revealed by microindentation measurements. J. of Macromolecular Sci. - Physics B 39: 749-759.
  • Jane J. 1993. Mechanism of starch gelatinization in neutral salt solutions. Starch/Stärke 45: 161-166.
  • Maaurf A.G., Che Man Y.B., Asbi B.A., Junainah A.H. Kennedy J.F. 2001. Gelatinization of sago starch in the presence of sucrose and sodium chloride as assessed by differential scanning calorimetry. Carbohydrate Polymers 45: 335-345.
  • Mano J.F., Vaz C.M., Mendes S.C., Reis R.L., Cunha A.M. 1999. Dynamic mechanical properties of hydroxyapatite reinforced and porous starch - based degradable biomaterials. J. of Material Sci.: Materials in Medicine 10: 857-862.
  • Richardson G., Langton M., Bark A., Hermansson A.M. 2003. Wheat starch gelatinization - the effect of sucrose, emulsifier and the physical state of the emulsifier. Starch/Stärke 55: 150-161.
  • Richter M., Augustat S., Schierbaum F. 1968. Ausgewählte Methoden der Stärkechemie VEB Fachbuch Verlag, Leipzig.
  • Roach R.R., Hoseney R.C. 1995. Effect of certain surfactants on the swelling, solubility and amylograph consistency of starch. Cereal Chem. 72: 571-577.
  • Ryu G.H., Walker C.E. 1995. The effect of extrusion conditions on the physical properties of wheat flour extrudates. Starch/Stärke 47: 33-36.
  • Śmietana Z., Szpendowski J., Soral-Śmietana M., Świgoń J. 1996. Modification of potato starch by extrusion. Acta Academiae Agriculturae ac Technicae Olstenensis Technologia Alimentarum 29: 3-13.
  • Takamine K., Bhatnagar S., Hanna M.A. 1995. Effect of eggshell on properties of corn starch extrudates. Cereal Chemistry 72: 385-388.
  • Vallés-Pámies B., Barclay F., Hill S.E., Mitchell J.R., Paterson L.A., Blanshard J.M.V 1997. The effect of low molecular weight additives on the viscosities of cassava starch. Carbohydrate Polymers 34: 31-38.
  • Yamada T., Morimoto Y., Hisamatsu M. 1986. Effect of citric acid on potato starch gelatinization. Starch/Stärke 38: 264-268.
  • Ziobro R., Nowotna A., Golachowski A., Gambuś H., Hernik M., Sabat R. 2002. The influence of extruder’s temperature profile on the characteristics of processed starch. Żywność 4(33) supl.: 242-248.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-7a61aa1d-fcbe-4efa-b98c-275ff9aeab3e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.