PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 68 | 2 |

Tytuł artykułu

Detekcja węglowodorów w krytycznych warunkach chłodniczych. Badania reakcji czujników na propan i izobutan

Warianty tytułu

EN
Hydrocarbon detection at critical refrigerating conditions study on the sensors response for propane and isobutane

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Monitoring emisji czynnika chłodniczego jest konieczny, aby zapewnić prawidłową pracę instalacji chłodniczej oraz zniwelować jej negatywne oddziaływanie na środowisko naturalne. W konsekwencji dobrze działająca instalacja wpływa na jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczych przechowywanych w niskich temperaturach. Opracowano i skonstruowano układ pomiarowy do sensora katalitycznego i rezystancyjnego,uwzględniający kompensacje temperatury. Zbadano reakcję tych czujników na naturalne czynniki chłodnicze –propan i izobutan. Wykazano, że czujniki skonstruowane na bazie elementów detekcyjnych (katalitycznego i rezystancyjnego) działają prawidłowo w krytycznych warunkach chłodniczych i charakteryzują się długoterminową stabilnością. W przypadku czujnika na podczerwień (IR) zastosowano modyfikację wyprowadzającą moduł konfiguracyjny poza strefę niskich temperatur. Modyfikacja ta spowodowała prawidłową pracę czujnika IR w krytycznych warunkach chłodniczych jedynie w badaniach początkowych. W trakcie badań czujnik ten stracił swoją stabilność, w związku z tym nie nadaje się on do pracy długoterminowejw systemach detekcji węglowodorów w warunkach chłodniczych. Reakcja czujników zależy od stężenia analizowanych naturalnych czynników chłodniczych. Detektory wykazują satysfakcjonujący czas zarówno odpowiedzi, jak i odtruwania. Czasy te są różne i charakterystyczne dla danego rodzaju czujnika. Wyznaczono charakterystyki czujników. Otrzymane charakterystyki wykorzystuje się w systemach detekcji w celu zapewnienia ich prawidłowej pracy.Stwierdzono, że czujniki rezystancyjne i katalityczne wykazują analogiczne charakterystyki dla izobutanu i propanu w badanych zakresach stężeń –w związku z tym kalibracja czujników może być przeprowadzana jednym z nich, a czujnik może być zainstalowany zarówno w systemie detekcji propanu, jak i izobutanu.
EN
Refrigerant emissions monitoring is necessary toensure proper operation of the refrigeration systemand to compensate the negative effects of theleakageon the environment. As a result,well-functioning system affects the quality and food safety of stored at low temperatures. Measuring system for catalytic and resistance sensor with temperature compensation was designed and constructed. Their response to natural refrigerants-propane and isobutane-was examined.It has been proved that the designed sensors are working properly in critical cooling conditions. They are characterized by long term stability. In the case of an infrared sensor(IR), configuration unit was introduced out of the low temperatures area. This modification resulted incorrect operation of the IR sensorin the critical cooling conditions only during the initial tests. During the tests sensor lost its stability, therefore, it is not suitable for long term operation in hydrocarbon detection systems in cooling conditions.The reaction of the sensors depends on the analyzed natural refrigerants concentration. The detector shave a satisfactory response time as well as detoxification time. These times are different and specific to the type of the sensor. Characteristics of sensors which are applied in detection systems to ensure their proper functioning were determined. It was found that the catalytic and resistance sensors exhibit analogous characteristics for isobutane and propane in the tested concentration range-due to this, the sensor calibration can be performed using only one of them, and the sensor maybe installed in both, propane and isobutane detection system.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

68

Numer

2

Opis fizyczny

s.80-106,tab.,wykr.

Twórcy

  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywności, Al.J.Piłsudskiego 84, 92-202 Łódź
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywności, Al.J.Piłsudskiego 84, 92-202 Łódź
autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywności, Al.J.Piłsudskiego 84, 92-202 Łódź
autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywności, Al.J.Piłsudskiego 84, 92-202 Łódź
autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywności, Al.J.Piłsudskiego 84, 92-202 Łódź
autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, Oddział Chłodnictwa i Jakości Żywności, Al.J.Piłsudskiego 84, 92-202 Łódź

Bibliografia

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-7a021e32-798d-4206-849f-d7833a365835
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.