PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 70 | 2 |

Tytuł artykułu

Diet and nutritional status of elderly people depending on their place of residence

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. The main problems in nutrition among elderly people are insufficient consumption of high energy protein and deficiencies in vitamins and minerals. Obesity or malnutrition in this age group is also common. The character of the diet of the elderly is affected by many factors, including the place of residence. Objective.The aim of this work was to compare the diet and nutritional status of elderly people living in nursing homes and in their family homes in West Pomeranian Voivodeship region. Material and methods.The study was performed among 48 citizens of Drawsko Pomorskie (DP) and 79 residents of Nursery Home (NH) in Żabów. For the study we used a questionnaire containing questions about anthropometric data which served to assess nutritional state. The assessment of diets of the citizens of Drawsko Pomorskie was performed based on the menus collected using a 24-hour diet recall. Energy and nutritional value of the diets of NH residents were assessed on the basis of decade menus. Obtained results were compared to current recommendations. Results.Two examined groups comprised of both underweight and obese people. The residents of NH in Żabów consumed more energy, protein, fat, cholesterol and carbohydrates, whereas people from DP – more dietary fibre. Diets of the citizens of DP were characterized by excessive consumption of sodium, phosphorus, iron, zinc, copper and vitamins: A, B₂, B₆, B₁₂ and niacin, and insufficient consumption of potassium, calcium, magnesium and vitamins: D, E, C and folates. The diets of people living in family homes were excessive in sodium, phosphorus, iron, copper and vitamins: A, B₁, B₆, C and niacin, and contained too little calcium, magnesium and vitamins D, E and folates. Conclusion. It was shown that the place of residence of examined people affected their diets and nutritional status. Both in case of people living in NH and in family homes there was a risk of underweight and obesity, which could be affected by improper way of nutrition.
PL
Wprowadzenie. Do głównych problemów odżywiania osób w starszym wieku należą: niedostateczna ilość spożywanego wysokoenergetycznego białka, niedobory witaminowe i mineralne. Powszechna jest również otyłość lub niedożywienie występująca w tej grupie wiekowej. Na charakter i sposób odżywiania się osób starszych wpływa wiele czynników m. in. miejsce zamieszkania. Cel badań. Celem pracy było porównanie sposobu żywienia oraz stanu odżywienia osób starszych zamieszkałych w domu pomocy społecznej oraz w warunkach domowych na terenie województwa zachodniopomorskiego. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 48 mieszkańców Drawska Pomorskiego (DP) oraz 79 pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej (DPS) w Żabowie. Do badań użyto ankiety zawierającej dane antropometryczne, które posłużyły do oceny stanu odżywienia. Oceny sposobu żywienia mieszkańców Drawska Pomorskiego dokonano w oparciu o jadłospisy zebrane metodą wywiadu 24-godzinnego. Natomiast wartość energetyczną i odżywczą diet pensjonariuszy DPS oceniono na podstawie otrzymanych jadłospisów dekadowych. Otrzymane wyniki porównano z obowiązującymi normami. Wyniki. W obu badanych grupach były osoby z niedowagą oraz nadmierną masą ciała. Pensjonariusze DPS w Żabowie spożywali więcej energii, białka, tłuszczu, cholesterolu oraz węglowodanów, natomiast osoby z DP – błonnika pokarmowego. Diety mieszkańców DPS charakteryzowała nadmierna ilość sodu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi oraz witamin: A, B₂, B₆, B₁₂ i niacyny, a niewystarczająca: potasu, wapnia, magnezu oraz witamin: D, E, C i folianów. Diety osób zamieszkałych w warunkach domowych miały zbyt dużo sodu, fosforu, żelaza, miedzi oraz witamin: A, B₁, B₆, C i niacyny, a zbyt mało wapnia i magnezu oraz witamin: D, E i folianów. Wnioski. Wykazano, że miejsce zamieszkania osób badanych ma wpływ na ich sposób żywienia i stan odżywienia. Zarówno u osób mieszkających w DPS, jak i domach wystąpiło ryzyko niedowagi i nadmiernej masy ciała, do których mógł przyczynić się nieprawidłowy sposób żywienia.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

70

Numer

2

Opis fizyczny

p.185-193,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of the Fundamentals of Human Nutrition, Faculty of Food Sciences and Fisheries, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, Szczecin, Poland
autor
  • Department of the Fundamentals of Human Nutrition, Faculty of Food Sciences and Fisheries, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, Szczecin, Poland
autor
  • Department of the Fundamentals of Human Nutrition, Faculty of Food Sciences and Fisheries, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, Szczecin, Poland
  • Department of the Fundamentals of Human Nutrition, Faculty of Food Sciences and Fisheries, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, Szczecin, Poland

Bibliografia

  • 1. Babiarczyk B.: Monitorowanie stanu odżywienia osób starszych hospitalizowanych na oddziałach oraz w zakładach opieki krótko- i długoterminowej. [Monitoring of nutritional status in elderly short- and long-term careresidents]. Gerontol Pol 2008;16(1): 18–24 (in Polish).
  • 2. Bulska J.: Zagrożenia zdrowia chorobami cywilizacyjnymi. Pedagogiczne konteksty badawcze. [Health risks of civilization diseases. Pedagogical research contexts]. Kraków: Wyd. Impuls, 2008 (in Polish).
  • 3. Całyniuk B., Muc-Wierzgoń M., Niedworok E., Dul L., Bielaszka A., Kardas M., Kiciak A., Szczepańska E.: Sposób żywienia osób po 65. roku życia zamieszkałych na terenie wybranych miast Śląska. Cz. I. Zawartość energii i podstawowych składników pokarmowych w diecie. [Nutritional habits of persons over the age of 65 residing at selected towns of the Silesian Region. Part I. Contents of energy and basic nutrients in diet]. Żyw Człow Metabol 2008;35(4):289-300 (in Polish).
  • 4. Całyniuk B., Muc-Wierzgoń M., Niedworok E., Dul L., Bielaszka A., Kardas M., Kiciak A., Szczepańska E.: Sposób żywienia osób po 65. roku życia zamieszkałych na terenie wybranych miast Śląska. Cz. II. Zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w diecie. [Nutritional habits of persons over the age of 65 residing at selected towns of the Silesian Region. Part II. Content of selected vitamins and minerals in diet]. Żyw Człow Metabol 2009;36(3):548-560 (in Polish).
  • 5. Duda G., Wichura-Demska A.: Wpływ wybranych czynników socjodemograficznych na poziom wiedzy osób zdrowych dotyczącej racjonalnego żywienia [Influence of selected socio-demographic factors on the knowledge level of proper nutrition rules’ in the group of healthy individuals]. Nowiny Lek 2008;77(4):290-293 (in Polish).
  • 6. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific opinion on dietary reference values for iron. EFSA Journal 2015;13, 10, 4254.
  • 7. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific opinion on dietary reference values for zink. EFSA Journal 2014;12, 10, 3844.
  • 8. Ene-Margit T., Kai S.: Body mass index of elderly Europeans. Papers on Anthropology 2015;24(2):114-128.
  • 9. Gacek M.: Zawartość energii i składników odżywczych w planowanych do spożycia racjach pokarmowych mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Krakowie [Energy and nutrients content in planned for consumption dietary rations of old people’s home dwellers in Cracov]. Rocz Panstw Zakl Hig 2010;61,2:207-212 (in Polish).
  • 10. Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health (2004). World Health Organization. Available at: www.who.int/dietphysicalactivity/strategy/eb11344/strategy_english_web.pdf (Accessed 01.02.2019).
  • 11. Grochowska-Niedworok W., Całyniuk B., Szczepańska E., Muc-Wierzgoń M., Dul L., Kiciak A., Bielaszka A., Kardas M., Stolarczyk A.: Wartość energetyczna i odżywcza diety osób po 65 roku życia, zamieszkałych w domach pomocy społecznej na terenie Śląska. [Contents of energy and basic nutrients in diet of persons older than 65 living in Welfare Centers in Silesia]. Ann Acad Med. Siles 2012;66,5:9-14 (in Polish).
  • 12. GUS: Sytuacja demograficzna osób starszych i konsekwencje starzenia się ludności Polski w świetle prognozy na lata 2014-2050. [Demographicsituation of elderly people and the consequences of ageing in Poland in the view of the prognosis for the years 2014-2050], Warszawa 2014 (in Polish).
  • 13. Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji polskiej. [Nutrient requirements for Polish population]. Wyd. IŻŻ, Warszawa, 2017 (in Polish).
  • 14. Kowalczuk-Vasilev E., Klebaniuk R.: Preferencje żywieniowe osób powyżej 50-tego roku życia z uwzględnieniem wybranych schorzeń. [The nourishment preferences of people over 50 years old, in respect of some diseases]. Żyw Człow Metabol 2009;36,2:278-286 (in Polish).
  • 15. Kulik T.B., Janiszewska M., Piróg E., Pacian A., Stefanowicz A., Żołnierczuk-Kieliszek D., Pacian J.: Sytuacja zdrowotna osób starszych w Polsce i innych krajach europejskich. [Health situation of the elderly in Poland and other European countries]. MONZ 2011;17(2):90-95 (in Polish).
  • 16. Leszczyńska T., Sikora E., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz K., Nowacka E.: Ocena prawidłowości bilansowania składu racji pokarmowych osób starszych zamieszkujących w wybranych domach pomocy społecznej oraz w zakładzie opiekuńczo-leczniczym. [Evaluating the correctness of balancing the daily diets of the elderly living in the selected residential care homes and in a nursing house]. Żywn Nauka Technol Jakość 2008;2,57:140-154 (in Polish).
  • 17. Madej D., Borowska K., Bylinowska J., Szybalska A., Pietruszka B.: Dietary intakes of iron and zinc assessed in a selected group of the elderly: are they adequate? Rocz Panstw Zakl Hig 2013;64,2:97-104.
  • 18. Malczyk E., Zołoteńska-Synowiec M., Całyniuk B., Guzik W.:Ocena sposobu żywienia osób po 60. roku życia pochodzących z Jodłowa i Nadziejowa [The Assessment of Nutrition of People over 60 Years of Age from Jodłów and Nadziejów]. Piel Zdr Publ 2014;4,3:219-226 (in Polish).
  • 19. Markiewicz R., Socha K., Borawska M.H., Gutowska A.: Cynk i miedź w dietach pensjonariuszy z Domu Pomocy Społecznej w Białymstoku [Zinc and copper in diets of people living in the social nursing home in Białystok]. Rocz Panstw Zakl Hig 2008;59,4:415-420.
  • 20. NEMO team. A consensus document from Dietitian/Nutritionists from the Nutrition Education Materials Online, 2014. Available at: https://www.health.qld.gov.au/__data/assets/pdf_file/0031/147937/hphe_usingbmi.pdf (Accessed 02.02.2019)
  • 21. Orkusz A., Gorla B.: Ocena sposobu żywienia mieszkańców domu pomocy społecznej na terenie województwa dolnośląskiego. [Assessment of Nutrition of the Nursing Home Residents in lower Silesia]. Nauki Inż. Technolog 2016;3,22:51-62 (in Polish).
  • 22. Pieter E.: Ocena spożycia witamin i składników mineralnych przez osoby po 60 roku życia. [Vitamins and Minerals Intake in the Diet of People Over 60 Years of Age]. Piel Zdr Publ 2014;4,3:209-217 (in Polish).
  • 23. Pudełko A., Nowak J.: Ocena jadłospisów dekadowych realizowanych w wybranych Domach Pomocy Społecznej na terenie Śląska w aspekcie zawartości witaminy D i wapnia [Assess of the 10-day diet plans at selected nursing homes located in the Silesian province of Poland, in the aspect of vitamin D and calcium content]. Geriatria 2016;10:240-247 (in Polish).
  • 24. Pysz-Izdebska K., Leszczyńska T., Kopeć A., Nowacka E., Bugaj B.: Pokrycie zapotrzebowania na energię i wybrane składniki odżywcze w diecie pensjonariuszy domu pomocy społecznej oraz ocena ich parametrów antropometrycznych. [Meeting the demand for energy and selected nutritients in diets of residents of one selected residential care home for adults and evaluation of their anthropometric parameters]. Żywn Nauka Technol Jakość 2010;6,73:239-254 (in Polish).
  • 25. Różańska D., Wyka J., Biernat J.: Sposób żywienia ludzi starszych mieszkających w małym mieście – Twardogórze. [Food intake of elderly inhabitants of a small town – Twardogora]. Probl Hig Epodemiol 2013;94,3:494-502 (in Polish).
  • 26. Suliga E.: Zachowania zdrowotne związane z żywieniem osób dorosłych i starszych [Health behaviours related to the nutrition of adults and elderly people]. Hygeia Public Health 2010;45,1:44-48 (in Polish).
  • 27. Sygnowska E., Waśkiewicz A.: Ocena sposobu żywienia osób w wieku 60-74 lat. Badanie Wobasz. [Estimation of nutritional habits of persons aged 60-74. Wobasz study]. Bromat Chem Toksykol 2011;44,3:240-244 (in Polish).
  • 28. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw [Photo album of products and dishes]. Warszawa, Wyd. IŻŻ, 2000 (in Polish).
  • 29. Tańska M., Babicz-Zielińska E., Przysławski J.: Postawy osób starszych wobec zdrowia i żywności o działaniu prozdrowotnym [Attitudes of the elderly towards the issues of health and healthy food]. Probl Hig Epiemiol 2013;94,4:915-918 (in Polish).
  • 30. Włodarek D., Głąbska D.: Ocena realizacji potrzeb żywieniowych starszych mężczyzn mieszkających we własnych domach i w domach opieki. [Assessment of the satisfaction of the nutritional needs of elderly men living independently and in nursing homes]. Geriatria 2013;7:195-202 (in Polish).
  • 31. Wojszel Z.B.: Determinants of nutritional status of older people in long-term caresettings on the example of the nursing home in Białystok. Adv Med. Sci 2006;51:168-173.
  • 32. Zołoteńka-Synowiec M.E., Malczyk E., Całyniuk B., Grzesik I., Hajuga M., Oknińska E.: Ocena stanu odżywienia i składu ciała osób starszych – pensjonariuszy domów pomocyspołecznej i Dziennego Domu Pobytu w Nysie. [Assessment of nutritional status and body composition of elderly people living in nursing homes and a day-carecenter in Nysa, Poland]. Piel Zdr Publ 2018;8(4):245–251 (in Polish).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-79f3755d-3f8e-4fcd-9f47-5d7e115f94fe
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.