PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2019 | 163 | 06 |

Tytuł artykułu

Zmienność dobowej wydajności i wybranych parametrów fizycznych soku brzozowego

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Variability of daily productivity and selected physical parameters of birch sap

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The increasing social demand for food products collecting from the forests has beem observed currently. It should be assumed that one of the more and more important non−wood forest products in Poland is silver birch sap. Research in this area should concern not only the proper methods of its collection and yield, but also the rules of selecting forest stands and trees for its collection, as well in the context of protection of forest ecosystems, especially the quality of the obtained product and the safety of its consumption. The aim of this study was to examine the influence of air temperature on the daily volume of collected birch sap, determine the dependence of the volume of sap obtained on the selected physical parameters of the sap, as well as determine if there are changes in the values of the parameters tested as a function of time. It was not proved that the volume of the daily sap leak is related to the parameter of the refractive value, dry matter and electrolytical conductivity. It was found that the volume of the sap obtained is not significantly affected by the temperature on the day of the collection nor at the night immediately preceding the leak, while the relation between the intensity of the leak and thermal conditions several tens of hours earlier was indicated. Moreover, it was not shown that there was an optimal, determinable term in which birch sap is characterized by the most favorable parameters in terms of suitability for the production of birch syrup. It was also found that in the case of commercial birch sap harvesting on large scale, it is advisable to harvest and combine the sap from as many trees as possible. The necessity of further studies on the food and industrial usefulness of birch sap, including geographical, habitat and age variability of birch stands was underlined as well.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

163

Numer

06

Opis fizyczny

s.443-451,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej, Uniwersytet Rzeszowski w Rzeszowie, ul.Zelwerowicza 4, 36-004 Rzeszów
autor
  • Katedra Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej, Uniwersytet Rzeszowski w Rzeszowie, ul.Zelwerowicza 4, 36-004 Rzeszów
autor
  • Samodzielna Pracownia Dendrometrii i Nauki o Produkcyjności Lasu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159, 02-776 Warszawa
autor
  • Katedra Użytkowania Lasu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159, 02-776 Warszawa
  • Katedra Użytkowania Lasu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159, 02-776 Warszawa

Bibliografia

  • Bilek M., Kuźniar P., Cieślik E. 2016a. Kadm w pitnym soku brzozowym z terenu rolniczego. Medycyna Środowi-skowa 19 (3): 31-35.
  • Bilek M., Kuźniar P., Stawarczyk K., Cieślik E. 2016b. Zawartość manganu w sokach drzewnych z terenu Podkar-pacia. Postępy Fitoterapii 17 (4): 255-261.
  • Bilek M., Olszewski M., Gostkowski M., Cieślik E. 2016c. The usefulness of birch saps from the area of Podkarpacie to produce birch syrup. Biotechnology and Food Science 80 (1): 11-18.
  • Bilek M., Sadowska-Rociek A., Stawarczyk K., Stawarczyk M., Cieślik E. 2017a. Wielopierścieniowe węglo-wodory aromatyczne i pozostałości środków ochrony roślin w sokach brzozowych z terenu rolniczego. Medycyna Środowiskowa 20 (1): 17-26.
  • Bilek M., Stawarczyk K., Gostkowski M., Olszewski M., Kędziora K. M., Cieślik E. 2016d. Mineral content of tree sap from the Subcarpathian region. Journal of Elementology 21 (3): 669-679.
  • Bilek M., Stawarczyk K., Kuźniar P., Olszewski M., Kędziora K. M., Cieślik E. 2016e. Evaluation of the content of inorganic anions in tree saps. Journal of Elementology 21 (4): 1277-1288.
  • Bilek M., Stawarczyk K., Siembida A., Strzemski M., Olszewski M., Cieślik E. 2015. Zawartość cukrów w sokach drzewnych z terenu Podkarpacia. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 103 (6): 53-63.
  • Bilek M., Szwerc W., Kocjan R. 2017c. Zawartość metali ciężkich (Pb, Cd, Cr, Ni) jako potencjalny czynnik ograniczający możliwość wykorzystania soku brzozowego. Postępy Fitoterapii 18 (3): 183-189.
  • Bilek M., Szwerc W., Kuźniar P., Stawarczyk K., Kocjan R. 2017b. Time-related variability of the mineral content in birch tree sap. Journal of Elementology 22 (2): 497-515.
  • Cameron M. 2001. Establishing an Alaskan birch syrup industry: Birch syrup – it’s the un-maple. W: Davidson-Hunt I., Duchesne L. C., Zasada J. C. [red.]. Forest communities in the third millennium: linking research, business, and policy toward a sustainable non-timber forest product sector, proceedings of the meeting. U.S. Department of Agriculture, Forest Service, Kenora. 135-139.
  • Godyla S. 2015. Postawy konsumentów wobec soku z brzozy. Think 20 (4): 7-16.
  • Kallio H., Teerinen T., Ahtonen S., Suihko M., Linko R. R. 1989. Composition and properties of birch syrup (Betula pubescens). Journal of Agricultural and Food Chemistry37 (1): 51-54.
  • Kok R., Norris E. R., Beveridge T. 1978. Production and properities of birch syrup (Betula populifolia). Canadian Agricultural Engineering 20 (1): 5-9.
  • Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów. Nowa strategia leśna UE na rzecz lasów i sektora leśno-drzewnego. 2013. Komisja Europejska.
  • Lachowicz H., Paschalis-Jakubowicz P., Wojtan R. 2018b. Multivariate Analysis Of The Variability In The Density Of Oven-Dry Wood Of Silver Birch (Betula pendula Roth.) in Poland. Drewno 61 (201): 39-56.
  • Lachowicz H., Sajdak M., Paschalis-Jakubowicz P., Cichy W., Wojtan R., Witczak M. 2018a. The Influence of Location, Tree Age and Forest Habitat Type on Basic Fuel Properties of the Wood of the Silver Birch (Betula pendula Roth.) in Poland. Bio Energy Research 11 (3): 638-651.
  • Paschalis-Jakubowicz P. [red.]. 2009. Certyfikacja gospodarki leśnej w użytkowaniu lasu w Polsce. Sprawozdanie końcowe z tematu badawczego.
  • Raport o stanie lasów w Polsce 2016. 2017. CILP, Warszawa.
  • Staniszewski P. 2011a. Analiza możliwości implementacji certyfikacji w systemie użytkowania leśnych surowców i produktów niedrzewnych. I. Założenia metodyczne i przegląd literatury. Sylwan 155 (4): 253-260. DOI: https://doi.org/ 10.26202/sylwan.2010067.
  • Staniszewski P. 2011b. Analiza możliwości implementacji certyfikacji w systemie użytkowania leśnych surowców i produktów niedrzewnych. II. Wyniki badań. Sylwan 155 (5): 313-321. DOI: https://doi.org/10.26202/sylwan.2010068.
  • Staniszewski P. 2013. Uwarunkowania budowy systemu niedrzewnego użytkowania lasu. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • Staniszewski P., Nowacka W. Ł., Gasek A. 2016. Potrzeby i wyzwania edukacji w zakresie niedrzewnego użytkowania lasu. Studia i Materiały CEPL 18 (2): 155-161.
  • Staniszewski P., Osiak P., Tomusiak R., Janeczko E., Woźnicka M. 2018. Selected aspects of silver birch sap utilisation. Proceedings of the conference: Public recreation and landscape protection – with nature hand in hand! 2-4 may 2018, Křtiny. 320-326.
  • Stawarczyk M. 2015. Soki drzewne. Aptekarz Polski 102 (3): 17-21.
  • Zrównoważona gospodarka leśna – wymagania. 2012. PEFC Polska.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-79c6517b-a4dc-4dcd-b0b0-1cf0a870f5a8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.