PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 07 | 3 |

Tytuł artykułu

Wykorzystanie rodzimej rasy królików popielniańskich białych i ich mieszańców do produkcji mięsa

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Utilization of the native breed of Popielno White rabbits and their crossbreds in production of meat

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Króliki popielniańskie białe są rodzimą rasą wyprowadzoną z nieistniejącej już rasy polskiej albinotycznej. Prace badawcze nad wytworzeniem tej rasy zostały zapoczątkowane w 1950 r. W roku 1989 króliki popielniańskie białe zostały objęte programem ochrony zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich, finansowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem badań było określenie możliwości wykorzystania królików rasy rodzimej do produkcji tuszek o wysokiej przydatności kulinarnej. Materiał doświadczalny stanowiło po 80 samic i 16 samców królików białych popielniańskich (BP) i białych nowozelandzkich (BN). Samice stada podstawowego utrzymywano w pomieszczeniu zamkniętym, w kojcach ze ściółką. Po uzyskaniu przez króliki wieku 90 dni przeprowadzono ubój doświadczalny. Badano wskaźniki użytkowości rozpłodowej, wzrostowej i rzeźnej. Przeprowadzone badania wykazały wysoką plenność królików popielniańskich białych. Wskaźniki użytkowości wzrostowej były wyższe u mieszańców w porównaniu do królików białych nowozelandzkich. Analizowano też jakość tuszek królików białych popielniańskich i białych nowozelandzkich oraz ich mieszańców. Wielkość najcenniejszych wyrębów (comber, część tylna) była porównywalna z rasą typowo mięsną, jaką są króliki białe nowozelandzkie. Również wysokość wskaźnika sensorycznej jakości całkowitej potwierdziła walory kulinarne mięsa mieszańców królików popielniańskich białych.
EN
Popielno White rabbits are derived from the native race of non-existent Polish breed albino. Research work on developing this breed was initiated in 1950. In 1989, Popielno White rabbits were included in the program for protection of genetic resources of farm animals, being sponsored by the Ministry of Agriculture and Rural Development. The aim of this study was to determine the possibilities of utilizing the native breeds of rabbits for production of carcasses with high culinary life. The experimental material consisted of 80 female and 16 male Popielno White rabbits (BP) and White New Zealand (BN). Females were kept in basic herd indoors in pens with litter. The experimental material included the carcasses of Popielno White rabbits and white New Zealand rabbits and their crosses. After obtaining the age of 90 days by the rabbits, the experimental slaughter was carried out. Indicators of reproductive performance, growth and slaughter were studied. The experiment showed high fertility Popielno White rabbits. Utility indicators of growth were higher than those for crosses of New Zealand White rabbits. The size of the most valuable logging (saddle, the rear part) was comparable with the typical meat breed, that is, with New Zealand White rabbits. Also, the level of overall sensory quality confirmed the culinary qualities of the meat from the crossbreds of Popielno White rabbits.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

3

Opis fizyczny

s.67-73,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie, ul.Krakowska 1, 32-082 Balice
autor

Bibliografia

  • 1. GEBLER E., JEZIERSKI T., 1997 – Królik popielniański – rodzima rasa objęta hodowlą zachowawczą. Przegląd Hodowlany 8, 21-23.
  • 2. KRUPIŃSKI J., MARTYNIUK E., MAJEWSKA M., BIELAŃSKI P., SZYNDLER-NĘDZA M., BUCZYŃSKI J., LUCIŃSKI P., BAJDA Z., KAWĘCKA A., SIKORA J., TOMCZYKWRONA I., CALIK J., KRAWCZYK J., PAŁYSZKA M., KSIĄŻKIEWICZ J., KAPKOWSKA E., RABSZTYN A., PUCHAJDA-SKOWROŃSKA H., LIGASZEWSKI M., JASZCZYŃSKA M., 2007 – Polskie rasy zachowawcze. Wyd. własne IZ.
  • 3. LAZZARONI C., BIAGNINI D., 2002 – Meat production in the Carmagnola Grey Rabbit: different housing systems and sex effect. 2nd Meeting of the Working Group 5 COST Action 848, Agricultural University of Athens, Greece.
  • 4. NIEDŹWIADEK S., 1996 – Ujednolicone kryteria badań nad mięsnym użytkowaniem królików. Biul. Inf. IZ 34, 1:37-47.
  • 5. PIOTROWICZ Z., 1967 – Wpływ krzyżowania międzyrasowego na jakość tuszki u królika. Cz. I. Obukierunkowa krzyżówka szarego olbrzyma belgijskiego z białym popielniańskim oraz przekrzyżowanie szynszyli i białych polskich z białym popielniańskim. Acta Agraria et Silvestia, ser. Zoot., VII; 99-108.
  • 6. TILGNER D.J., 1957 – Analiza organoleptyczna żywności. WPLiS, Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-79bdb683-1877-451b-b239-efb72eeada82
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.