PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 17 | 4 |

Tytuł artykułu

The effect of selected agroecological factors on health of maize cultivars

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

17

Numer

4

Opis fizyczny

http://www.ejpau.media.pl/volume17/issue4/art-02.html

Twórcy

  • Department of Herbology and Soil Tillage Techniques, Institute of Soil Science and Plant Cultivation, State Research Institute, Orzechowa 61, 50-540 Wroclaw, Poland
autor
  • Department of Herbology and Soil Tillage Techniques, Institute of Soil Science and Plant Cultivation, State Research Institute, Orzechowa 61, 50-540 Wroclaw, Poland
  • Department of Plant Protection, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, pl. Grunwaldzki 24a, Wroclaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Amadi J.E., Adeniyi D.O., 2009. Mycotoxin production by fungi isolated from stored grain. African Journal of Biotechnology, 8, 7, 1219–1221.
  • 2. Chełkowski J., Mańka M., Kwaśna H., Visconti A., Goliński P., 1989. Fusarium sporotrichioides Sherb., F. tricinctum (Corda) Sacc. and F. poae (Peck) Wollenw. – cultural characteristics, toxinogenicity and pathogenicity toward cereals. J. Phytopathology, 124, 155–161.
  • 3. Clifford Laura J., Qunshan J., Pestka J., 2003. An improved method for the purification of the Trichothecene deoxynivalenol (Vomitoxin) from Fusarium graminearum culture, J. Agric. Food Chem., 51, 521–523.
  • 4. EPPO – European and Mediteranean Plant Protection Organization. Biuletin 1995, No. 135, 152, 181, 214, 50.
  • 5. Gołębiowska H., Rola H., 2008. Wpływ herbicydów sulfonylomocznikowych na zdrowotność i wybrane parametry jakościowe ziarna odmian kukurydzy uprawianych w monokulturze [Influence of sulfonylurea herbicides on health and quality parameters of maize grain varieties in monoculture]. Fragm. Agron., 1/97, 145–157 [in Polish].
  • 6. Goodman L.A., 1978. Analysing qualitative/categorical Data: log-linear models and latent structure analysis (Jay Magidson) ed. Cambridge, 471ss.
  • 7. Haub G., Berthiller F., Hametner C., Rechthaler J., Jaunecker G., Freudenschuss M., Krska R., Schuhmacher R., 2007. Characterization of (13C24) T-2 toxin and its use as an internal standard for quantification of T-2 toxin in cereals with HPLC – MS/MS, Anal Bioanal Chem., 389, 931–940.
  • 8. Kordas L., 2004. Wpływ wieloletniego stosowania uprawy zerowej w zmianowaniu na zachwaszczenie [The effect of the multiannual application of zero tillage in crop rotation on weed infestation]. Progress in Plant Protection, 44 (2), 841–844 [in Polish].
  • 9. Kozioł A., 2009. Praca dyplomowa pt. Metoda oznaczania wybranych mikotoksyn w ziarnie zbóż i kukurydzy [Method for the determination of selected mycotoxins in cereal grains and corn]. Politechnika Wrocławska Wydział Chemiczny [in Polish].
  • 10. Michalski T., 1997. Kukurydza jako surowiec dla przemysłu. Problemy badawcze i produkcyjne uprawy i wykorzystania kukurydzy w Polsce [Corn as feedstock for industry. Research and production problems of using corn in Poland]. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 450, 201–217 [in Polish].
  • 11. Miedaner T., Reinbrecht C., Lauber U., 2001. Effects of genotype-environment interaction on deoxynivalenol accumulation and resistance to Fusarium head blight in rye, triticale and wheat. Plant Breeding, 120, 97–105
  • 12. Nitzsche O., Schmidt W., Gebhart C., 2002. Fusarium pfluglos bekämpfen. Landwirtschaft ohne Pflug., 5, 1–4.
  • 13. Pitt J.I., Hocking A.D., 2009. Fungi and food spoilage. New York, Springer, USA.
  • 14. Pląskowska E., Matkowski K., Moszczyńska E., Kordas L., 2002a. Wpływ sposobu uprawy na zdrowotność pszenicy jarej [Effect of cultivation on the health of spring wheat]. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, Sek. Rolnictwo, 445, 207–214 [in Polish].
  • 15. Podkówka W., Podkówka Z., 2002. Kukurydza w żywieniu zwierząt. Materiały z seminarium „Forum producentów roślin zbożowych, kukurydzy i rzepaku” [Corn in animal nutrition. Proceedings of the seminar „Forum manufacturers of cereal, maize and rape”]. Poznań, 69–78 [in Polish].
  • 16. Praca zbiorowa, 1993. Normy Żywienia Świń. Wartość pokarmowa pasz. Nutrition Standards Pigs [The nutritional value of feed: Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN], Jabłonna, 1–127 [in Polish].
  • 17. Praczyk T., Skrzypczak G., 2004. Herbicydy [Herbicides]. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. Poznań [in Polish].
  • 18. Prończuk M., Bojanowski J., Warzecha R., Laudański Z., 2007. Badania nad odpornością kukurydzy na zgorzel podstawy łodyg. Cz. I Ocena podatności odmian mieszańcowych w warunkach infekcji naturalnej [Studies on resistance of maize to fusarium stalk rot Part I. Evaluation of susceptibility of hybrid cultivars under natural infection]. Biul IHAR, 245, 155–170 [in Polish].
  • 19. Smijders C.H.A., Perkowski J., 1990. Effects of head blight caused by Fusarium culmorum on toxin content and weight of wheat kernels. Phytopathology, 80, 556–570.
  • 20. Watanabe T., 2010. Pictorial Atlas of Soil and Seed Fungi: morphologies of cultured fungi and key to species. Boca Raton: CRC Press.
  • 21. Weber R., 2002. Wpływ uprawy zachowawczej na ochronę środowiska [Effect of conservation tillage on the environmen]. Post. Nauk Rol. t. 1, 57–67 [in Polish].
  • 22. Wrzesińska E., Dzienia S., Wereszczaka J., 2004. Wpływ systemów uprawy roli na ilość i rozmieszczenie nasion chwastów w glebie [Effect of different cultivation systems on the number and composition of weed seedbank]. Fragm. Agronom., 2 (82), 52–60 [in Polish].
  • 23. Zalecenie Komisji (WE) nr 576/2006 z dnia 17 sierpnia 2006 r. w sprawie obecności deoksyniwalenolu, zearalenonu, ochratoksyny A, T-2 i HT-2 oraz fumonizyn w produktach przeznaczonych do żywienia zwierząt. 2006. Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej. 23.8.2006: L 229/7–9.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-788fedcb-d964-49a7-8398-3540e55d1391
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.