Technological possibilities of increasing sprat utilization for consumption
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem artykułu jest prezentacja analizy -wykorzystania szprotów bałtyckich na cele konsumpcyjne, -wskazanie przyczyn natury technologicznej ich niedostatecznego -wykorzystania oraz możliwości wzrostu popytu rynkowego.
EN
The analysis of technological conditions of limitation of sprat industrial utilization for consumption and new possibilities to increase it are presented in the paper.
[1] DOWGIAŁŁO A. 2004. Mechanizacyjne uwarunkowania zwiększenia -wykorzystania szprotów na cele konsump¬cyjne. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1, 42-44.
[2] DOWGIAŁŁO A., DUTKIEWICZ D. 2009. Maszyna do równoległej obróbki szprotów. Postępy Techniki Prze¬twórstwa Spożywczego, 2, 57-59.
[3] RYNEK RYB. STAN I PERSPEKTYWY. ANALIZY RYNKOWE. 2009. Nr 12. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.