PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 53 |

Tytuł artykułu

A survey of deoxynivalenol and zearalenone content in commercial dry foods for growing dogs

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Charakterystyka rynkowego segmentu suchych karm pełnoporcjowych dla psów pod względem poziomu deoksyniwalenolu i zearalenonu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
A survey of Deoxynivalenol and Zearalenone content in commercial dry foods for growing dogs. The Polish market of commercial dry dog food for growing dogs of small breeds was surveyed for the presence of DON and ZEN with its metabolites α- and β-zearalenol (α-, β-ZOL). LC/ /MS method was applied for 6 randomly selected foods. The low levels of toxins found, gives overall picture of the safe segment of the market. The content of masked α-zearalenol, however, from the perspective of long term consumption of small amounts may pose a health risk for the reproductive system of bitches.
PL
Charakterystyka rynkowego segmentu suchych karm pełnoporcjowych dla psów pod względem poziomu deoksyniwalenolu i zearalenonu. W reprezentatywnej próbie 6 losowo wybranych produktów, należących do rynkowego segmentu suchych karm pełnoporcjowych dla psów rosnących, oznaczono poziom deoksyniwalenolu i zearalenonu wraz z jego metabolitami (α-, β-zearalenolem), z wykorzystaniem metody LC/ /MS. Uzyskane wyniki wskazują na stosunkowo niski poziom oznaczanych mykotoksyn w ocenianych karmach. Istotne wydaje się zwrócenie uwagi na poziom α-zearalenolu (zaliczanego do tzw. toksyn ukrytych, po ang. masked toxins), który w kontekście długotrwałego przyjmowania z karmą może stwarzać potencjalne zagrożenie dla rozwoju układu rozrodczego młodych suk.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

53

Opis fizyczny

p.111-117,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Animal Breeding and Production, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland
autor
  • Department of Animal Breeding and Production, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland

Bibliografia

  • BERTHILLER F., LEMMENS M., WERNER U., KRSKA R., HAUSER M.-T., ADAM G., SCHUHMACHERR., 2007: Short review: metabolism of the Fusarium myco­toxins deoxynivalenol and zearalenone in plants. Mycotoxin Res. 23: 68-72.
  • BLAJET-KOSICKA A., KOSICKI R., TWARUZEK M., GRAJEWSKI J., in press: Determination of moulds and mycotoxins in dry dog and cat food using liquid chromatography with mass spectrometry and fluorescence detection. Food Addit. Contam. B, DOI 10.1080/1939321 0.2014.933269.
  • BOERMANS H.J., LEUNG M.C.K., 2007: Mycotoxins and the pet food industry: toxicological evidence and risk assessment. Int. J. Food Microbiol. 119: 95-102.
  • BOHM J., KOINING L., RAZZAZI-FAZELI E., BLAJET-KOSICKA A., TWARUZEK M., GRAJEWSKI J., LANG C., 2010: Survey and risk assessment of the my cotoxins deoxynivalenol, zearalenone, fumonisins, ochratoxin A, and aflatoxins in commercial dry dog food. Mycotoxin Res. 26: 147-153.
  • CALABRESE E.J., 2005: Paradigm lost, paradigm found: The re-emergence of hormesis as a fundamental dose response model in the toxicological sciences. En- vir. Poll. 138: 378-411.
  • CASE L.P., 2014: Who owns your dog food? And what is in it? In dog food logic. Dog- wise Publishing, Wenatchee: 131-149.
  • DOLL S., DANICKE S., 2011: The Fusarium toxins deoxynivalenol (DON) and zeara­lenone (ZON) in animal feeding. Prev. Vet. Med. 102: 132-145.
  • DUCA R.C., BRAVIN F., DELAFORGE M., VLADESCU L., BADEA I.A., CRISTE R.D., 2009: Development of a new HPLC method used for determination of zearalenone and its metabolites in broiler samples. Influence of zearalenone on the nutritional properties of broiler meat. J. Agric. Food Chem. 57: 10497-10504.
  • European Commission 2002: Opinion of the scientific committee on food on Fusarium toxins. Part 6: group evaluation of T-2 tox­in, HT-2 toxin, nivalenol and deoxyniva­lenol. Available online: http://ec.europa. eu/food/fs/sc/scf/out123_en.pdf.
  • FITZPATRICK D.W., PICKEN C.A., MUR­PHY L.C., BUHR M.M., 1989: Measurement of the relative binding affinity of zearalenone, a-zearalenol and P-zeara- lenol for uterine and oviduct estrogen receptors in swine, rats and chickens: an indicator of estrogenic potencies. Comp. Biochem. Physiol. C: Comp. Pharmacol. 94: 691-694.
  • GAJĘCKA M., JAKIMIUK E., POLAK M., OTROCKA-DOMAGAŁA I., JANOW­SKI T., Z WIERZCHOWSKI W., OBREM- SKI K., ZIELONKA Ł., APOZNAŃSKI J., GAJĘCKI M., 2004: Zearalenone applied per os provides adverse effects in structure of chosen parts of bitch reproductive system. Pol. J. Vet. Sci. 7: 59-66.
  • GAJĘCKA M., STOPA E., TARASIUK M., ZIELONKA Ł., GAJĘCKI M., 2013b: The expression of type-1 and type-2 nitric oxide synthase in selected tissues of the gastrointestinal tract during mixed myco- toxicosis. Toxins 5: 2281-2292.
  • GAJĘCKA M., WOŹNY M., BRZUZAN P, ZIELONKA Ł., GAJĘCKI M., 2011: Ex­pression of CYPscc and 3B-HSD mRNA in bitch ovary after long-term exposure to zearalenone. Bull. Vet. Inst. Pulawy 55: 777-780.
  • GAJĘCKAM., ZIEL ONKAŁ., DĄBROWSKI M., MRÓZ M., GAJĘCKI M., 2013 a: The effect of low doses of zearalenone and its metabolites on progesterone and 17p-es- tradiol concentrations in blood of prepubertal female Beagle dogs. Toxicon 76: 260-269.
  • GOLIŃSKI P, VESONDER R.F., LATUSZ- KIĘTKIEWICZ D., PERKOWSKI J., 1988: Formation of fusarenone X, niva- lenol, zearalenone, a-transzearalenol, P-trans-zearalenol, and fusarin C by Fu­sarium crookwellense. Appl. Environ. Mi­crobiol. 54: 2147-2148.
  • HUGHES D.M., GAHL M.J., GRAHAM C.H., GRIEB S.L., 1999: Overt signs of toxicity to dogs and cats of dietary de­oxynivalenol. J. Anim. Sci. 77: 693-700.
  • LEUNG M.C.K., DiAZ-LLANO G., SMITH T.K., 2006: Mycotoxins in pet food: a re­view on worldwide prevalence and preventativestrategies. J. Agric. Food Chem. 54: 9623-9635.
  • National Research Council, 2006: Nutrient requirements of dogs and cats. National Academies Press, Washington.
  • PESTKA J.J., 2007: Deoxynivalenol: toxicity, mechanisms and animal health risks. Anim. Feed Sci. Technol. 137: 283-298.
  • PN-EN 15791, 2012: Pasze. Oznaczanie deoksyniwalenolu w paszy. Metoda HPLC z oczyszczaniem na kolumnie powinowactwa immunologicznego. PKN, Warszawa.
  • PN-EN 15792, 2012: Pasze. Oznaczanie zearalenonu w paszach. Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją fluorescencyjną i oczyszczaniem na kolumnie powinowactwa immunologicznego. PKN, Warszawa.
  • SCHATZMAYR G., STREIT E., 2013: Global occurence of mycotoxins in the food and feed chains: facts and figures. World Mycotoxin J. 6: 213-222.
  • VOLKEL I., SCHROER-MERKER E., CZERNY C.-P, 2011: The carry-over of mycotoxins in products of animal origin with special regard to its implications for the European food safety legislation. Food Nutr. Sci. 2: 852-867.
  • WAŚKIEWICZ A., BESZTERDA M., KOSTECKI M., ZIELONKA Ł., GOLIŃSKI P, GAJĘCKI M., 2014: Deoxynivalenol in the gastrointestinal tract of immature gilts under per os toxin application. Toxins 6: 973-987.
  • ZACHARIASOVA M., DZUMAN Z., VE- PRIKOVA Z., HAJKOVA K., JIRU M., VACLAVIKOVA M., ZACHARIASOVA A., POSPICHALOVA M., FLORIAN M., HAJSLOVA J., 2014: Occurrence of multiple mycotoxins in European feed­ingstuffs, assessment of dietary intake by farm animals. Anim. Feed Sci. Technol. 193: 124-140.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-77323293-0709-4eb0-9cec-fdf9e0f4fb5c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.