PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 32 | 1 cz.1 |
Tytuł artykułu

Mięso zwierząt wolnożyjących - potencjalnym źródłem zakażenia Francisella tularensis

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Meat of free living animals the potential source of contamination with Francisella tularensis
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Francisella tularensis jest drobną gramujemną, silnie pleomorficzną, tlenową pałeczką wywołującą chorobę zwaną tularemią lub też „gorączką królików". Zapadają na nią zarówno zwierzęta wolnożyjące, hodowlane, jak i domowe. Wg (CDC) Center for Disease Control and Prevention (USA), zaliczana jest do grupy czynników biologicznych o wysokiej zakaźności i inwazyjności dla człowieka (1). Tularemia jest ostrą choroba gorączkową dającą różne objawy kliniczne. Do zakażenia dochodzi w wyniku bezpośredniego kontaktu człowieka z chorym zwierzęciem, poprzez ukąszenia lub ukłucia stawonogów, drogą aerogenną lub po spożyciu zakażonej żywności i wody. Opisano także szereg przypadków zakażeń laboratoryjnych. W zależności od drogi i miejsca wniknięcia bakterii do organizmu oraz obrazu klinicznego choroby, rozróżnia się kilka jej postaci. 80% przypadków jest następstwem kontaktu człowieka z zakażonym mięsem i jego spożyciem.
EN
Francisella tularensis is a small gram-negative, strongly pleomorphic, aerobic bacterium causing the disease called tularemia or „rabbit fever". Wilde animals, farm animals as well as pets fall ill with this disease. According to (CDC) Center for Disease Control and Prevention (USA), it is classified to the group of biological factors of high infectiousness and invasiveness for the human (1). Tularemia is an acute feverish disease manifesting different clinical symptoms. Direct contact with a sick animal, arthropods bites or stings, inhalation or consumption of infected food and water cause the infection. Number of laboratory infections has been described as well. Depending on the way and place of bacteria penetration and disease's clinical picture, few types of the disease is distinguished. Total of 80% cases is a result of human contact with the infected meat and its consumption.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
32
Numer
Opis fizyczny
s.523-528,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Centrum Reagowania Przeciwepidemicznego Sił Zbrojnych RP w Warszawie, Warszawa
autor
Bibliografia
  • 1. Center for Disease Control and Prevention,, Level A Laboratory Procedures for Identyfication of Francisella tularensis", Laboratory Response Network, 2001 (www.cdc.gov).
  • 2. Chomiczewski K., Kocik J., Szkoda M.T.: „Bioterroryzm - zasady postêpowania lekarskiego", Wyd. Lekarskie PZWL, 2002, Warszawa, p. 142-152.
  • 3. Clarridge J.E., T.J. Raich, A. Sjosted, G. Sandstrom, R.O.Darouiche, R.M. Shawar, P.R. Georghiou, C. Osting, Lan Vo: „Characterization of Two Unusual Clinically Significant Francisella Strains", Journal of Clinical Microbiology, Aug. 1996, 34, (8), 1995-2000.
  • 4. Cunha B.A.: „Anthrax, tularemia, plague, ebola or smallpox as agents of bioterrorism: recognition in the emergency room". Clinical Microbiology & Infection, Aug. 2002, 8, (8), 489-502.
  • 5. Dennis D.T., and others: „Tularemia as a Biological Weapons", Medical and Public Health Management, JAMA, Jun. 2001, 285, (21), 2763-2773.
  • 6. Ellis J., Petra C.F. Oyston, M. Green, and R.W. Titball: „Tularemia", Clinical Microbiology Reviews, Oct. 2002, 15, (4), 631-646.
  • 7. Feldman K.A.: „ Tularemia", JAVMA, March 2003, 222, 6, 725-730.
  • 8. Forsman M„ G. Sandstrom, B. Jaurin: „Identification of Fransisella Species and Discrimination of Type A and Type B Strains of F. tularensis by 16S rRNA Analysis", Applied and Environmental Microbiology, Apr. 1990, 56, (4), 949-955.
  • 9. Forsman Mats, Anna Nyren, Anders Sjostedt, Lilian Sjovist, Gunnar Sandstrom: identification of Francisella tularensis in natural water samples by PCR", FEMS Microbiology Ecology, 1995 ,16, 83-92.
  • 10. Fulop M., D. Leslie, and R. Titball: „A Rapid, Highly Sensitive Method for the Detection of Francisella tularensis in Clinical Samples Using the Polymerase Chain Reaction", Am. J. Trop. Med. Hyg., 1996, 54, (4), 364-366.
  • 11. Garcia Del Blanco N., M.E. Dobson, A.I. Vela, V.A. De La Puente, C.B. Gutierrez, T.L. Hadfield, P. Kuhnert, J. Frey, L. Domínguez, and E.F. Rodriguez Ferri: „Genotyping of Francisella tularensis Strains by Pulsed-Field Gel Electrophoresis, Amplified Fragment Length Polimorphism Fingerprinting, and 16S rRNA Gene Sequencing", Journal of Clinical Microbiology, Aug. 2002, 40, (8), 2964-2972.
  • 12. Grzybowski J.: „Choroby infekcyjne - zarys dziejów i następstw walki człowieka z inwazją mikroorganizmów". Agencja Wydawnicza i Reklamowa AKCES II, Warszawa 2004.
  • 13. Grzybowski J., Reiss J.: „Praktyczna bakteriologia lekarska i sanitarna", Dom Wydawniczy Bellona, Warszawa 2001.
  • 14. Higgins J.A., Z. Hubalek, J. Halouzka, K.L. Elkins, A. Sjostedt, M. Shipley, M.S. Ibrahim: „Detection of Francisella tularensis in Infected Mammals and Vectors Using a Probe-Based Polymerase Chain Reaction", Am.J.Trop.Med.Hyg., 2000, 62, (2), 310-318.
  • 15. Johansson A., Ibrahim A., Goransson I., Eriksson U., Gurycova D., Clarridge J.E., and Sjostedt A.: „Evaluation of PCR-Based Methods for Discrimination of Francisella Species and Subspecies and Development of a Specific PCR That Distinguishes the Two Major Subspecies of Francisella tularensis"', Journal of Clinical Microbiology, Nov. 2000, 38, (8), 4180-4185.
  • 16. Kędzia W.: „Diagnostyka mikrobiologiczna w medycynie", wyd. III, PZWZ, Warszawa 1990. - 17. Khan Ali S., S. Morse, S. Lillibridge: „Public-health preparedness for biological terrorism in the USA" , The Lancet, Sept. 2000, 356, 1179-1182.
  • 18. Lai E„ Birren B.W., Clark S.M., Simon M.I., and Hood L.: „Pulsed Field Gel Electrophoresis", Overview, 1989, 7, (1), 34-42.
  • 19. Long G.W., J.J. Oprandy, R.B. Narayanan, A.H. Fortier, K.R. Porter, and C.A. Nacy: „Detection of Francisella tularensis in Blood by Polymerase Chain Reaction", Journal of Clinical Microbiology, Jan. 1993, 31, (1), 152- 154.
  • 20. Provenza J. M., S.A. Klotz, and R.L. Penn: „Isolation of Francisella tularensis from Blood", Journal of Clinical Microbiology, Sept. 1986, 24, (3), 453-455.
  • 21. Puente-Redondo de la V.A., N. Garcia Del Blanco, C.B. Gutierrez-Martin, F.J.Garcia-Pena, and E.F. Rodriguez Ferri: „Comparison of Different PCR Approaches for Typing of Francisella tularensis Strains.", Journal of Clinical Microbiology, March 2000, 38, (3), 1016-1022.
  • 22. Romanova L.V., B.N. Mishan'kin: „Primers for the genus-specific detection of Francisella tularensis in the Polymerase Chain Reaction", Zh. Microbiol. Epidemiol. Immunobiol., Sept.-Oct. 1995, 5, 77-80.
  • 23. Shaw J.J., F.K. McCleskey, K.K. Beninga, W. Candler, R.J. Redkar, V.G.DelVecchio, M.T. Goode: „Rapid Detection of Tularemia with Real-Time PCR",
  • Infect. Med. 1998, 15, (5), 326-330.
  • 24. Sjostedt A., U. Eriksson, L. Berglund, A. Tarnvik: „Detection of I Francisella tularensis in Ulcers of Patients with Tularemia by PCR", Journal of Clinical Microbiology, May 1997, 35, (5), 1045-1048.
  • 25. Skrodzki E.: „Tularemia", Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, 1978.
  • 26. Tarnvik A., and Berglund L.: „Tularaemia", Eur. Respir. J., 2003, 21, 361-373.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-7722434d-d1fa-4166-ae9e-2e5adc6e3df7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.