PL
Wstęp. Choroba próchnicowa, zaliczana do chorób cywilizacyjnych, prowadzi do demineralizacji i zniszczenia twardej struktury tkanek zęba. W działaniach profilaktycznych ważną rolę odgrywają m.in. nawyki higieniczne oraz żywieniowe. Cel pracy. Celem pracy była próba oceny wybranych zachowań żywieniowych i higienicznych dzieci w wieku przedszkolnym w aspekcie występowania ryzyka próchnicy. Materiał i metody. W badaniu wzięło udział 107 rodziców dzieci w wieku przedszkolnym (3-6 lat), zgłaszających się na wizyty u lekarza stomatologa w jednej z prywatnych klinik w Warszawie, w okresie od czerwca 2013 r. do marca 2014 r. Rodziców pytano o: częstotliwość spożywania wybranych produktów potencjalnie sprzyjających rozwojowi próchnicy, pojadanie między posiłkami, częstotliwość wykonywania zabiegu szczotkowania zębów przez dziecko w ciągu dnia i kontrolę poziomu higienicznego jamy ustnej u dziecka. Zastosowano współczynnik korelacji rang Spearmana przy pomocy testu chi-kwadrat Pearsona oraz testu U Manna-Whitney’a przy poziomie istotności p < 0,05. Wyniki. Wśród dzieci w wieku przedszkolnym przeważał model żywienia składający się z 5 posiłków - 73%; większość dzieci (79%) podjadała między głównymi posiłkami. Najczęściej spożywanymi przekąskami były słodycze - 51%, owoce - 31%. Ponad 2/3 opiekunów zaznaczyło, że ich dziecko szczotkuje zęby dwa razy dziennie (rano i wieczorem). Tylko 39% rodziców kontrolowało zabiegi higieniczne wykonywane przez dzieci. Wnioski. Większość rodziców znała i wdrażała w życie dziecka prawidłowe nawyki higieniczne, natomiast w znacznie mniejszym stopniu przywiązywała uwagę do diety dziecka. Konieczna wydaje się edukacja rodziców przede wszystkim w zakresie kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci.
EN
Introduction. Dental caries, one of the diseases of affluence, leads to demineralisation and destruction of the hard tissues of the teeth. Hygiene and diet play an important role in caries prophylaxis. Aim. The aim of the study was to assess the selected behaviours connected with diet and oral hygiene in preschool children in the context of dental caries risk. Material and methods. The study comprised of 107 parents of preschool (3-6 years old) children who visited one of the private dental clinics in Warsaw between June 2013 and March 2014. Parents were asked about: frequency of consumption of products that increase caries risk, snacking between meals, frequency of tooth brushing and supervision of child’s oral hygiene. Spearman’s rank correlation coefficient was used, with the help of Pearson’s chi-squared test as well as the Mann-Whitney U test, with p < 0.05 as the level of significance. Results. The most prevalent model of nutrition was one that comprised of 5 meals per day (73% of the children). The majority of the children (79%) snacked between meals. The most often used snacks were sweets (51%) and fruit (31%). Over 2/3 of the caregivers reported that their child brushes their teeth twice a day (in the morning and evening). Only 39% of the parents supervised the children’s hygiene practices. Conclusions. Most parents were aware of and instilled correct hygiene habits in their children. The respondents devoted much less careful attention to the child’s diet. It seems necessary to educate parents chiefly on instilling proper dietary habits in children.