PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1985 | 11 | 1 |

Tytuł artykułu

The use of dielectric properties of starch in measurements of its humidity

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wykorzystanie dielektrycznych właściwości skrobi do pomiaru jej wilgotności

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The applicability of dielectric properties of starch in the range of low frequencies (316 Hz-10 kHz) and of electromagnetic wave attenuation in the range of very high frequencies (9.3 GHz) to measurements of starch humidity was studied. The effect of the starch's humidity on its permittivity and tangent of dielectric loss angle was analysed for various degrees of sample pressing and different frequencies of measurement voltage in constant temperature. The possibility of suitable modification and application to measurements of starch humidity of a serially produced microwave hygrometer WILMER type 63 was demostrated.
PL
Prowadzono badania nad zastosowaniem do pomiaru wilgotności skrobi jej właściwości dielektrycznych w zakresie niskich częstotliwości (316 Hz-10 kHz) oraz tłumienności fali elektromagnetycznej w zakresie bardzo wysokiej częstotliwości (9.3 GHz). Badano wpływ wilgotności skrobi na jej przenikalność elektryczną i tangens kąta strat dielektrycznych przy różnym sprasowaniu próbki oraz przy różnej częstotliwości napięcia pomiarowego w stałej temperaturze. W naczyniu pomiarowym znajdował się kondensator pomiarowy włączony w układ mostka Scheringa. Otrzymane zależności świadczą o możliwości oznaczania wilgotności skrobi wskutek pomiaru przenikalności elektrycznej i współczynnika strat dielektrycznych. Przeprowadzono również badania w celu modyfikacji i zastosowania seryjnie produkowanego mikrofalowego miernika wilgotności WILMER typ 63 do pomiarów wilgotności skrobi. Skonstruowano nowe naczynie pomiarowe wraz z oprzyrządowaniem zapewniającym mierzenie stopnia sprasowania próbki skrobi. Uzyskane wyniki pozwoliły na wyznaczenie zależności funkcyjnej typu y = ax + b między wilgotnością badanej skrobi a tłumiennością fali elektromagnetycznej.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

1

Opis fizyczny

p.115-124,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Chemical Food Technology, Technical University, Gdanska 166, 90-924 Lodz, Poland
  • Department of Chemical Food Technology, Technical University, Gdanska 166, 90-924 Lodz, Poland
autor
  • Department of Chemical Food Technology, Technical University, Gdanska 166, 90-924 Lodz, Poland

Bibliografia

  • 1. Batalin M., Siekanow P.: Pribory i sistiemy uprawlenia 1981, 1.
  • 2. Bierlinier M. A.: Elektriczieskije izmierenia awtomaticeskij kontrol i regulirowanie włažnosti. Izd. Energia, Moskwa-Leningrad 1965.
  • 3. Bierlinier Ivl. A.: Izmierenia włažnosti. Energia, Moskwa 1973.
  • 4. Boruch M., Pierzgalski T.: Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, Chemia Spożywcza 1975 (27).
  • 5. Boruch M., Brzeziński S., Pałka A.: Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, Chemia Spożywcza 1980 (35).
  • 6. Chabiera J., Sowa T .: Acta Alimentaria Polonica 1978 (4).
  • 7. Gluzton E. L.: Miernictwo mikrofalowe. PWT, Warszawa 1961.
  • 8. Jamnyj W. E.: Ob izmierienii dielektriceskoj pronicaiemnosti wieščestw s bolszimi potieriami. IWUZ, Priborostrojenije 1969, 9.
  • 9. Kraszewski A., Lenarcik A., Stosio Z.: PAK 1977 (1).
  • 10. Łapiński M., Włodarski W., Kostynko K.: Nowoczesne metody pomiaru i regulacji wilgotności. WNT, Warszawa 1966.
  • 11. Mladek I., Komarek K.: Die Starke 1974 (5).
  • 12. Patent PRL 165816 (1973).
  • 13. Patent PRL 195525 (1977).
  • 14. Poliakow A. I., Riezikin W. F., Swirgun S. P.: Pribory i sistiemy uprawlienia 1975, 10.
  • 15. Stuchły S., Kraszewski A.: PAK 1966 (2, 4).
  • 16. Stuchły S., Kraszewski A.: PAK 1966 (8-9).
  • 17. Stuchły S., Kraszewski A.: PAK 1968 (5).
  • 18. Swift I. R. : Food Eng., 1971 (10).
  • 19. Taylor H. B.: Industr. Electronics., 1965 (2).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-7659eaa1-fe7a-4b8e-81c8-52e8cab771ca
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.