PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 28 | 2 |
Tytuł artykułu

Influence of feeding complete dry diets mixed with water on production traits and health status of blue foxes (Alopex lagopus)

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Wpływ żywienia lisów polarnych pokarmem uzyskiwanym z mieszania składników suchych z wodą na cechy produkcyjne i zdrowie zwierząt
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
An experiment was performed on 120 growing blue foxes (Alopex lagopus), 60 animals per group. Control group (C) was offered traditional diets prepared from thawed components while the experimental (E) was offered a pulp obtained from mixing dry pulverized components (animal meals, ground wheat,fat, witamin-mineral mix), with water 5 h prior to feeding. The body weight of foxes was recorded, and fur quality assessed based on live measurements and pelt quality evaluation. The diets were monitored for microbial contamination. The effects of diets on the overall health of animals were estimated based on blood biochemical and morphological parameters as well as anatomopathological changes of the digestive tract and internal organs. It was found that the risk of microbial contamination was lower in experimental diets, compared to conventional ones. Experimental feeding had no influence on the final body weights of foxes, but had positively affected fur quality (P<0.01). No negative impact of experimental diets on the health status of animals was observed.
PL
Badania wykonano na 120 rosnących lisach polarnych (Alopex lagopus), podzielonych na zasadzie analogów na dwie grupy po 60 zwierząt Grupę kontrolną (C) żywiono mieszankami tradycyjnymi uzyskiwanymi z komponentów mrożonych. W grupie doświadczalnej (E) korzystano ze sproszkowanych składników suchych, głównie mączek zwierzęcych, śrut, tłuszczów i preparatu witaminowo-mineralnego,które przed podaniem nawilżano wodą, uzyskując pokarm o konsystencji pulpy. Kontrolowano wzrost zwierząt i oceniono uzyskane futra, zarówno przyżyciowo, jak i na podstawie cech skóry. Monitorowano obraz mikrobiologiczny mieszanek. Wpływ żywienia na zdrowie zwierząt oceniono na podstawie badań morfologicznych i biochemicznych krwi oraz zmian anatomopatologicznych przewodu pokarmowego i narządów wewnętrznych. Stwierdzono, że mieszanki podawane lisom w grupie E charakteryzował korzystniejszy obraz mikrobiologiczny niż mieszanki tradycyjne. Żywienie stosowane w grupie E nie spowodowało zróżnicowania końcowej masy ciała zwierząt, natomiast wpłynęło korzystnie na jakość ich okrywy włosowej (P<0.01). Nie udowodniono negatywnego wpływu żywienia na stan zdrowia lisów.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
28
Numer
2
Opis fizyczny
p.171-179,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Fur-bearing Animal Breeding and Game Management, Faculty of Animal Bioengineering, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowskiego 5, 10-718 Olsztyn, Poland
autor
autor
Bibliografia
  • BRANDT A., BERESTOV V.A., BLOMSTEDT L., JUOKSLATHI T., JORGENSEN G.,KOZHEVNIKOVA L.K., TYURNINA N., VALTONEN M., 1989 – Haematology and Clinical Chemistry of Fur Animals – A current treatise. (Asbjorn Brandt, Ed.), Finland, 159 pp.
  • DIETZ H.H., CHRIEL M., ANDERSEN T.H., JORGENSEN J.C., TORPDAHL M., PEDERSEN H., PEDERSEN K., 2006 – Outbreak of Salmonella of Dublin-associated abortion in Danish fur farms. Canadian Veterinary Journal 47(12), 1201-1205.
  • KENDZIA W., KOMIAR H., 1980 – Diagnostyka mikrobiologiczna. PZWL, Warszawa. In Polish.
  • KOPCZEWSKI A., BIS – WENCEL B., SABA L., SŁAWOŃ J, ONDRASOVIC M., WNUK W.,2002 – Effect of varying levels of feeding high-energy diets and antioxidants on serum biochemical parameters in the Arctic fox. Veterinary Medicine 58, 616-619.
  • KOPCZEWSKI A., SABA L., BIS-WENCEL H., SŁAWOŃ J., ZOŃ A., STRZAŁKOWSKI L.,ZDUNKIEWICZ T., 2000 – Results of a microbiological and parasitological analysis of feed for foxes. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, Sectio DD, LV/B 315.
  • LOREK M.O., GUGOŁEK A., HARTMAN A., 2002 – Effect of feed pellets fed to Arctic foxes on their performance and selected morphological-biochemical blood indices. Czech Journal of Animal Science 47, 333-338.
  • LOREK M.O., GUGOŁEK A., ROTKIEWICZ T., PODBIELSKI M., 1999 – Pelleted feed for the Arctic fox. Czech Journal of Animal Science 11, 503-507.
  • NENONEN N., NIEMINEN P., DAHLMAN T., VALAJA J., POLONEN I., MORJUKKA A.,MUSTONEN A. M., REKILA T., 2004 – Effects of dietary methyl donors on the health status of blue fox (Alopex lagopus) vixens given a low protein diet during body fat mobilisation. Scientifur 28(3), 159-164.
  • National Research Council, 1982 – Nutrient requirements of mink and foxes. 2nd rev. National Academy Press, Washington, DC, USA.
  • POLISH STANDARD PN-R-64791, 1994 – Pasze. Wymagania i badania mikrobiologiczne (Animal Feedingstuffs. Requirements and microbiological examination). In Polish.
  • SKREDE A., AHLSTROM O., 2004 – Bacterial protein produced on natural gas as a protein source in dry diets for the growing-furring blue fox. Scientifur 28(3), 188-192.
  • ŚMIELEWSKA-ŁOŚ E., KLIMENTOWSKI S., 1996 – Mortality rates in farm-raised suckling fox cub in the light of bacteriological examinations. Veterinary Medicine 52(6), 397-399.
  • STANDARDS FOR ARCTIC FOXES, 1999 – Central Animal Breeding Station, Warsaw, Poland.
  • STATISTICA PL (data analysis software system), StatSoft, Inc., 2007, version 8.0. www.statsoft.com.
  • SZAŁKOWSKA D., JEŻEWSKA G., JAKUBCZAK A., RUPEĆ Z., 1999 – Comparison of the levels of some blood morphological and chemical parameters in common and Arctic foxes. In Polish,summry in English. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 42, 97-103.
  • SZYMECZKO R., GŁOWIŃSKA B., RAJS S., 1999 – Blood hematological parameters in Arctic foxes fed dry diets. In Polish, summary in English. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 42,213-219.
  • TAUSON A.H., NEIL M., 1992 – Fish oil and rapeseed oil as main fat sources in mink diets In growing-furring period. Scientifur 1, 66.
  • WEISS V. 1987 – Trockenfutter. Der Dutsche Pelztierzuchter 7, 97-98.
  • WINNICKA A., 2004 – Laboratory reference values in veterinary medicine. Published by the Warsaw Agricultural University, Warsaw, Poland.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-760ba2d0-1ca0-4213-bfc8-5943132d1bb7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.